Dolar 34,6904
%0.26
Euro 36,7503
%0.37
Altın 2.961,830
%0.92
Bist-100 9.652,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Kontankt lensini uyurken çıkarın, çeşme suyundan uzak tutun'

"Kontankt lensini uyurken çıkarın, çeşme suyundan uzak tutun"

Bursa Özel Bahar Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan Gül, kontakt lenslerin uygun kullanılmamasının gözün doğal savunma sistemlerini zayıflata bildiğini söyledi. Op.Dr.Gül, lenslere dokunmadan evvel ellerin dikkatlice yıkanması,...

  • Ege Postası
  • 16.05.2013 - 10:37
Bursa Özel Bahar Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan Gül, kontakt lenslerin uygun kullanılmamasının gözün doğal savunma sistemlerini zayıflata bildiğini söyledi. Op.Dr.Gül, lenslere dokunmadan evvel ellerin dikkatlice yıkanması, lens kaplarının her gün sabunlu suyla yıkanıp, açık havada kurutulması, yıpranmaya bağlı oluşan çatlakların, mikrobik ortam riski taşıması sebebiyle ayda bir yenilenmesi gerektiğini kaydetti.

    Gözün, dünyaya açılan pencere ve insan ve insan vücuduna tutulan bir ayna olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gül, kontakt lenslerin göz ile uyumlu olduğunda, görme kalitesini arttıran, ileri teknoloji ürünü geçici protezler olduğuna dikkat çekti. Kontakt lenslerin göz yüzeyinde, kornea üzerinde yer aldığına dikkat çeken Gül, “Saatler ve bazen günler boyunca göz yüzeyi ile sürekli temas halindedirler. Optik açıdan ve kullanım rahatlığı açısından avantaj olan bu birliktelik olumsuz etkileşimlere de neden olabilir. Kontakt lenslerin uygun kullanılmaması gözün doğal savunma sistemlerini zayıflatabilir. Bu yüzden hem hastanın hemde göz hekiminin amacı; yaşam boyu problemsiz ve sağlıklı şekilde kontakt lenslerin kullanılabilmesidir.” diye konuştu.

    "KONTAKT LENSLERE DOKUNMADAN ELLERİNİZİ YIKAYIN"

    Kontakt lenslerin gözle uyum sağlayabilmesi için, muayene ve uygulamasının göz doktoru tarafından yapılması gerektiğine vurgu yapan Gül, ellerin ve kontakt lens kaplarının temizliğinin çok büyük öneme sahip olduğunu dile getirdi. Kontakt lens kullanımının düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini anlatan Gül, şunları kaydetti: “Kullanım sıklığı ve gözde kalma süresi doktor tarafından belirlenmelidir. Kontakt lens kullanıcısının lensini iyi tanıması, takma-çıkarma şeklini tam öğrenmesi ve kontakt lens bakım sistemleri konusunda yeterince bilgilendirilmelidir. Hastaların kontakt lens ile baş başa kaldıklarında bilinçsizce yapacakları bir hata göz sağlığını ciddi şekilde riske sokacaktır.”

    Op. Dr. Adnan Gül, lenslere dokunmadan evvel ellerin dikkatlice yıkanması, lens kaplarının her gün sabunlu suyla yıkanıp, açık havada kurutulması, yıpranmaya bağlı oluşan çatlakların, mikrobik ortam riski taşıması sebebiyle ayda bir yenilenmesi gerektiğini söyledi. Lens temizliği için asla musluk suyu ve steril olmayan su kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Gül şöyle devam etti: “Her takma-çıkarma öncesi eller iyice yıkanmalı ve temiz bir havlu yada kağıt havlu ile kurulanmalıdır. Lensler takıldıktan sonra, lens kabı dezenfeksiyon solüsyonuyla çalkalanır ve havada kurumaya bırakılır. 3 aydan fazla açık kalan lens solüsyonlarında mikrobiyal keratit riski olduğu unutulmamalıdır. Kontakt lensler yapılarını oluşturan materyale ilişkili olarak, tıpkı bir sünger gibi farklı oranlar da su tutarlar. Lensin su içeriği yumuşaklığını ve oksijen geçirgenliğini etkiler. Fakat aynı zamanda eller veya su ile bulaşabilecek mikropların lens üzerinde ve bazen içinde yerleşmesine zemin hazırlarlar. Çeşme suları ve havuz suları çok dirençli amip türü mikroplarla doludur. Kontakt lenslerin doktor önerisi dışında kullanımı, lensler ile havuza saunaya girilmesi, duş alınması durumunda bu mikroplar, lens ve gözde kendine uygun ortam bulup yerleşmesi ve tedaviye dirençli enfeksiyonlara yol açmaları, en çok korkulan durumlardan biridir.”

    KONTAKT LENS KULLANIRKEN İLAÇ ALMAYIN

    En sık yapılan hatalardan birisinin de lenslerin tavsiye edilen süre içinde değiştirilmemesi ve istenen süreden daha uzun süre kullanılması olduğunu hatırlatan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan Gül, kontakt lenslerin sürekli olarak gözyaşı ve göz dokuları yanında dış ortamdaki toz ısı ve hava değişimi gibi faktörlerle temas halinde olduğuna dikkat çekti. Zaman içinde gözyaşına ait bazı maddelerin (protein, musin) ve kişinin yaşadığı ortama ait tozların birikimi sonucu lens yüzeyinin adeta bir tabaka ile kaplandığına işaret eden Dr. Gül, “Su oranı değişir, oksijen geçirgenliği azalır ve görsel kalite bozulur. Bütün bunlar lensin, doktorun önerdiği sürede değiştirilmesi ile önlenebilecekken ihmal ve masrafı azaltma çabası sonucu, aşırı uzun süre kullanılmaktan dolayı enfeksiyon ve alerjiye davetiye çıkarılabilmektedir. Kontakt lens kullanımı sırasında genelde göz ilacı kullanılması doğru değildir. Kontakt lens üzerine damlatılan ilaçlar, lens materyalini bozmasalar bile, üzerinde birikip gecikmeli olarak salınabilirler. İlaçlardaki prezervan maddeler tahriş edici olabilmektedirler. Bugün için bazı özellikli suni gözyaşı damlaları kontakt lens üzerine damlatılabilmektedir.” şeklinde konuştu.

    KONTAKT LENS KULLANIMINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

    Gül, başarılı bir kontakt lens uygulamasının, uygun hasta seçimi ve uygun kontakt lens seçiminin yanı sıra kontakt lens temizliğine ve dezenfeksiyonuna azami özen göstermekle olabildiğini dile getirdi. Gözyaşından kaynaklanan protein, toz, sigara dumanı, makyaj malzemelerinden kaynaklanan inorganik maddelerin kullanılan lensin yüzeyini kapladığını belirten Dp. Dr. Adnan Gül, bu tür etkilerle lens parametrelerinde değişmeler olduğunu dile getirdi. Lenslerin uyku sırasında gözde kalmalarının, kornea epiteli için az oksijenlenme sonucu korneada epitel dökülme alanlarına sebep olduğunu ve gözyaşının musin tabakasının yapıştırıcı etkisiyle lens arka yüzeyine yerleşen mikroplar iltihaba sebep olduğunu açıkladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.