Dolar 34,1993
%0.05
Euro 38,0116
%-0.22
Altın 2.910,840
%0.52
Bist-100 9.587,00
%-0.81

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Kopyala yapıştır' üst geçit

'Kopyala yapıştır' üst geçit

Konak Tüneli açıldıktan ancak 9 ay sonra yapımına başlanan yeni yaya üstgeçidi ilk kez geçtiğimiz günlerde görücüye çıktı. Defalarca revizyona uğrayan ve yaşanan gecikme nedeniyle İzmirlileri canından bezdiren üstgeçit projesi vatandaşlar arasında alay konusu oldu. Tünel çevresine yerleştirilen panolarda boy gösteren temsili proje görselleri, vatandaşlara "Umarız kendisi de böyle baştan savma olmaz" dedirtti. Karikatür değil gerçek

  • Ege Postası
  • 10.03.2016 - 09:50
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Şubat ayında yapımına Karayolları Bölge Müdürlüğü'nce yapımına başlanan Konak Tünelleri çıkışındaki yaya üstgeçidiyle ilgili çile bitmek bilmiyor. Günde on binlerce insanın gelip geçtiği kentin kalbi Konak'ta yayaları metro altgeçitlerine mahkum eden proje çıkmazı nedeniyle mağduriyet yaratan üstgeçit inşaatı gecikmeli de olsa start aldı.

 Mayıs 2015'te hizmete açılan tünellerin getirdiği trafik yükü ve tel örgülerle ikiye bölünen Konak kent merkezi geçtiğimiz ayda tecrite alındı, üstgeçit inşaatı tam 9 ay gecikmeyle başladı. Yapımını Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün üstlendiği inşaat çalışmaları sancılı başlarken, altyapı deplasesinde yaşanan sıkıntılar ve öngörülemeyen aksaklıklar nedeniyle köprünün temeli de bir türlü atılamadı. Son günlerde ortaya çıkan manzaralar kentin vitrini durumundaki Konak girişini kentin utanç vesikası haline getirdi. İnşaat nedeniyle tecrite alınan Bahribaba Parkı ve Konak Meydan girişi alt üst olan kaldırımlar, çalışmalar nedeniyle patlayan su boruları ve ortaya saçılan kablolarla içler acısı manzarayı da tüm çıplaklığı ile bir kez daha gözler önüne serdi. Önceki gün inşaat alanına sadece 500 metre uzaklıkta yer alan Merkez Bankası binasında Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunan Başbakan arasında gerçekleşen liderler zirvesine ev sahipliği yapan İzmir'in bu hali vatandaşlara da "İyi ki Çipras buraların halini görmedi. Yoksa dünyaya rezil olacaktık" dedirtti.


"KOPYALA-YAPIŞTIR" PROJE!
Öte yandan, inşaatına başlanan üstgeçitle ilgili tünel ve çevresine duyurular asan Karayolları Bölge Müdürlüğü projeyle ilgili yeni görseller yayınladı. Ancak acele ve özensiz hazırlandığı dikkat çeken proje fotoğrafları vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılık buldu. Konak'taki manzara fotoğraflarına "Kopyala-yapıştır" usülü ile hazırlanan temsili bir üstgeçit yerleştirdiği gözlenen Karayolları ekipleri hazırlanan afişlerde asıl projeye ait çizimlere ise yer vermedi. Yaşanan bu durumu yorumlayan vatandaşlar ise "Afişler bile üstün körü hazırlandıysa vay halimize. Kim bilir üst geçit nasıl olaca? 300 milyon lira para harcayıp tünel yaptılar, üstgeçidi unuttular. Yaşanan trajikomik durumu yetkililer de anlamış olacak ki, olayı karikatürlerle halka anlatıyorlar. Umarız proje bittiğinde resimlerdekine benzemez" dedi.

TÜNEL AÇILDI, BİR YIL SONRA ÜSTGEÇİT BİTECEK
Vatandaşlardan tepki toplayan ve özellikle yaşlılar ile engellilere eziyet çektiren inşaat faaliyetleri sebebiyle merkezde yaşanan sıkıntı da ikiye katlandı. Daha önceden Eylül 2015'te açılacağı sözü verilen ancak yaşanan gecikmeler nedeniyle Mayıs ayında tamamlanması beklenen yeni rampalı yaya üstgeçidi Konak Tünelleri'nin açılmasından tam bir yıl sonra hizmete girecek.

NEDEN GECİKTİ'
Genel seçimlerden önce kritik öneme sahip birçok eksikliğine karşın apar topar hizmete açılan tüneller, aylarca tek şerit çalışmış ve gerekli önlemlerin yerine getirilmesi için bakıma alınmıştı. Açıldığı günden itibaren yayaların karşıya geçebilmek için yola atlaması nedeniyle kazalara davetiye çıkaran tünelin giriş aksında önlem olarak günlerce trafik polisleri nöbet tutmuştu. Yayalar için kent merkezinin iki yakası arasında erişim sağlayacak üstgeçide ait projeyi tünellerin açılışına ancak birkaç hafta kala hazırlayan Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün söz konusu çalışması İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yetersiz görülerek revizyonu istenmişti. Hazırlanan ilk projede engelli ve yaşlılar için asansöre yer verilmeyen ve tek iniş çıkış ayrılan söz konusu çalışmada değişikliğe giden Karayolları, daha sonra yeniden Anıtlar Kurulu’ndan onay istedi. Bu sefer de Anıtlar Kurulu'nda onay bekleyen ve bürokrasiye takılan üst geçit için açılış tarihi Eylül ayından yıl sonuna ertelendi. Daha sonra da defalarca ertelenen ve İzmirlilerin umudunu kestiği kritik proje için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Biz yapalım" talebini ve yardım önerisini de kabul etmeyen Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün proje hazırlıklarında yaşanan bu sıkıntı nedeniyle 8 aydır üst geçit yapımına başlanamamıştı. 58 metre boyunda ve 6 metre genişliğinde tasarlanan yaya üst geçidinin yapımı tamamlandığında giriş ve çıkışında düşük eğimli rampalar yer alacak. Temelleri dışında taşıyıcı sistemi tamamıyla çelik olarak planlanan projenin estetik biçimde dizayn edilen yaya korkulukları, çelik modüllerin birbirine bağlantıları bulonlar ile sağlanacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.