Dolar 34,2750
%0.1
Euro 37,6855
%0.23
Altın 2.915,520
%0.2
Bist-100 9.032,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Maliye'nin kaçak akaryakıtta vergi kaybı 2,5 milyar dolar'

'Maliye'nin kaçak akaryakıtta vergi kaybı 2,5 milyar dolar'

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Samsun Şube Başkanı Zafer Güler, Türkiye’de kaçak akaryakıt nedeniyle Maliye Bakanlığı’nın her yıl 2 milyar 500 bin dolar civarında vergi kaybına uğradığını belirtti. Güler, geçen...

  • Ege Postası
  • 17.06.2013 - 17:13
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Samsun Şube Başkanı Zafer Güler, Türkiye’de kaçak akaryakıt nedeniyle Maliye Bakanlığı’nın her yıl 2 milyar 500 bin dolar civarında vergi kaybına uğradığını belirtti. Güler, geçen ay yapılan yasal düzenleme ile akaryakıt kaçakçılığının azaltılacağına inandığını söyledi.

Zafer Güler, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kaçak akaryakıt nedeniyle her yıl 2 milyar 500 bin dolarlık vergi kaybıyla karşı karşıya kaldığını söyledi. Türkiye’de akaryakıtın pahalı satılmasından dolayı kaçakçılık olaylarının ön planda olduğunu vurgulayan Güler, "Türkiye’de deniz ve karada yapılan akaryakıt kaçakçılık olayları, büyük boyutlarda. İnsanlar çok kısa zamanda para kazanmak istiyorlar. Bugün motorinin rafine çıkışı 1 lira 80 kuruş, satışı ise 4 lira 15 kuruş civarında. Devlet akaryakıttan yüzde 60 oranında vergi alıyor. Bu durum kaçakçılık yapanlara cazip geliyor. Akaryakıt kaçakçılığını önlemek için kolluk kuvvetleri ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bunu önlemek için çaba sarf ediyor. Geçtiğimiz Nisan ayında yapılan düzenleme ile akaryakıt kaçakçılığının azaltılacağına inanıyorum." dedi.

Akaryakıt kaçaklığını önlemek için yapılan yasal düzenleme hakkında bilgi veren PÜİS Samsun Şube Başkanı Zafer Güler, "Yapılan son düzenleme ile akaryakıt kaçakçılığı yaptığı ve haksız rekabete yol açtığı tespit edilen akaryakıt istasyonlarının lisansları iptal ediliyor ve mahkeme kararı ile sattıkları ürünün kalitesi değerlendiriliyor. Eğer sattıkları akaryakıt ürünü normal değerlerin dışındaysa işyeri tamamen kapatılacak. Ayrıca yasal düzenleme ile akaryakıt kaçakçılığı yaptığı tespit edilenlere 5 yıla varan hapis cezasının verilmesi de öngörülüyor." diye konuştu.

"KONTROLLER DEVAM ETTİKÇE KAÇAK AZALIR"

Açıklamasında bir hafta önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nda görevli 30 kişiden oluşan bir ekibin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan akaryakıt istasyonlarında denetim gerçekleştirdiğini söyleyen PÜİS Samsun Şube Başkanı Zafer Güler, "Bu denetimlerde 200’ün üzerinde akaryakıt istasyonu incelendi. Birkaç akaryakıt istasyonunda, belirlenen kriterlerin dışında ürün satışı yapıldığı tespit edildi. Ancak akaryakıt kaçakçılığı da bazı düzeneklerde geliştirilmeye başlandı. Bazı akaryakıt istasyonlarının kasalarına Z raporunun silinmesine yol açan düzenekler konmaya başlandı. Devlet bunun da
peşine düştü. Bu yasalara ihtiyaç vardı. İyi bir yere gelindiğine inanıyorum. Bu tür kontroller devam ettiği sürece akaryakıt kaçakçılığının da önüne geçilecektir. Devlet de bundan kazançlı çıkacaktır." ifadelerini kullandı.

"YENİ TÜRK PETROL YASASI OLUMLU"

Geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Türk Petrol Kanunu hakkındaki görüşlerini açıklayan Güler, şunları kaydetti: "Türkiye’de petrol arama işlemleri çok maliyetli olduğu için özel şirketlere ihale ediliyor. Yeni yasa ile özel şirketler Türkiye’de petrol arama faaliyetleri yapabilecekler ve çıkardıkları petrol ürünün bir kısmını Türkiye’ye diğer bölümünü ise yurt dışına çıkarabilecekler. Ancak Türkiye’de yüksek kalitede petrol rezervi yok. Türkiye’nin petrol arama faaliyetlerinde teknik donanımı yetmediği sürece dışarıdan destek alınması doğrudur."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.