Dolar 34,2112
%0.01
Euro 37,8647
%0.24
Altın 2.914,430
%-0.52
Bist-100 9.013,00
%-3.62

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Yaz rehavetinden kurtulmak için, ulaşmak istediğiniz hedefe odaklanın'

'Yaz rehavetinden kurtulmak için, ulaşmak istediğiniz hedefe odaklanın'

Soğuk ve yağışlı günler geride kaldı, sıcak hava iyiden iyiye kendini hissettirmeye başladı. Sıcaklıklar arttıkça insanlar üzerindeki rehavet de artıyor. Bunun normal olduğunu ifade eden Psikoloji Danışmanı Adem Şat, ‘beni bu havalar...

  • Ege Postası
  • 30.04.2013 - 12:48
Soğuk ve yağışlı günler geride kaldı, sıcak hava iyiden iyiye kendini hissettirmeye başladı. Sıcaklıklar arttıkça insanlar üzerindeki rehavet de artıyor. Bunun normal olduğunu ifade eden Psikoloji Danışmanı Adem Şat, ‘beni bu havalar mahvetti’ dememek için ulaşılmak istenen hedefin düşünülmesi gerektiğini söyledi.

    Yapılan araştırmalara göre bahar aylarında havadaki negatif yüklü iyonların arttığı ve buna bağlı olarak insan metabolizmasının etkilendiği ifade edildi. Bu değişiklikler öğrencilerde halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, aşırı uyku isteği gibi olumsuzlukları beraberinde getiriyor. Ayrıca öğrencinin kapalı mekanlardan uzaklaşma isteğini de artıyor. Öğrenciler odalarına kapanıp ders çalışmak, okula ve dershaneye gitmek yerine arkadaşlarıyla birlikte dolaşmayı tercih eder hale geliyor. Öğrencilerdeki ders çalışma şevkini kıran bu durum maalesef arzulanan başarıyı da düşürüyor. Her yıl hedefine ulaşamayan binlerce kişi, ‘beni bu havalar mahvetti’ diyor ve demeye de devam ediyor.

    Baharla birlikte insanlar üzerindeki rehavetin artığını belirten uzmanlar, çalışma performansının düşmesinin normal olduğunu söyledi. Bundan en fazla çalışan ve özellikle sınavlara hazırlanan öğrencilerin etkilendiğini anlatan Psikoloji Danışmanı Adem Şat, bahar rehavetinden kurtulmak için yapılması gereken bazı şeyler olduğunu dile getirdi. İnsan bedeninin özellikle bahar aylarında B ve C vitaminleri ile potasyuma ihtiyaç duyduğunu aktaran Şat, bu nedenle meyve, sebze, patates ve kaysı tüketiminin artırılması gerektiğini vurguladı.

    Verimliliğin düştüğü anlarda çalışmaya devam etmek için ulaşılmak istenen hedefin düşünülmesinin itici bir güç olacağını belirten Şat, “Başarının olabilmesi, mutlak amacın belirlenmesiyle mümkündür.” dedi.

    Öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Şat, bireysel olarak ders çalışmaktan ziyade grup çalışmasına ağırlık verilmesi önerisinde bulundu. Sınavlara kısa zaman kala tek başına ders çalışmanın stresi artıracağı uyarısında da bulunan Şat, “Bu durum birçok öğrencinin pes etmesine sebebiyet verecektir.” diye konuştu.

    Psikoloji Danışmanı Adem Şat, öğrencilere önerilerini şöyle sürdürdü: “Uzun süre ders çalışmanın vereceği rahatsızlıktan ve isteksizlikten kurtulmak için hareket edin, dinlenmek için ara sıra yürüyüş yapın. Her sabah aynı saatte uyanıp sağlıklı bir kahvaltı yapın. Çünkü en güzel sabahlar kahvaltıyla başlar.” Anne babaları da uyaran Şat, öğrencilere sürekli ‘ders çalış’, ‘sınava az kaldı’ gibi uyarıcı yaklaşımların öğrenci üzerinde baskı oluşturacağını anımsattı. Şat, “Yapıcı konuşmalarla çocuklarınızı rahatlatın. Başarıda en büyük isteklendirme sevgidir.” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.