'Engelsİzmir' Kongresi başladı
Kent yaşamının her alanında engellilerin yaşam kalitesini artırmak için çalışmalarına devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği 2. Uluslararası Engelsİzmir 2016 Kongresi, Fuar İzmir’de başladı. Kocaoğlu: Önce kafalardaki engelleri yıkmalıyız
- Ege Postası
- 03.11.2016 - 11:36
Engelsiz yaşamın öncüsü olabilmek için yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi “Engelsiz ve ayrımsız” bir kent yaratmak amacıyla uluslararası bir kongreye daha ev sahipliği yapıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “2. Uluslararası Engelsizmir 2016 Kongresi”nde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Sadece içinde yaşadığımız fiziki duvarları, taş ve beton engelleri yıkmak yetmez! Önce kafalarımızın içindeki engelleri, davranışlarımıza yansıyan ben merkezli alışkanlıkları yerle bir etmeliyiz. Kendimizi tekrar etmeden, ezberlenmiş sloganlara takılmadan yeni hedeflere yürümeliyiz” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZFAŞ tarafından, engelli yaşamını engelsiz bir hayat haline dönüştürmek amacıyla organize edilen “2. Uluslararası Engelsizmir 2016 Kongresi” Fuar İzmir’de başladı. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanı sıra İzmir Milletvekili Murat Bakan, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, Kongre Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem, meslek odaları ve engelli dernekleri temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Açılışta “Engelsizmir Dans Projesi” gösterisi vatandaşlardan büyük beğeni topladı.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in “öncü” bir rol üstlendiğini vurgulayarak, 3 yıl önce düzenledikleri ilk Engelsizİzmir Kongresi'nden bu yana engellilerin kentsel yaşamın tüm boyutlarına katılım olanaklarını tartışmaya açtıklarını söyledi.
YETMEZ DİYORUZ
2013 yılından bu güne kadar İzmir adına fiziki koşullar ve sosyal uygulamalar yönünden çok şeyin değiştiğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, yaptıkları çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
“Gururla söylemeliyim ki, 2013’teki Uluslararası Engelsizmir Kongresi’nden sonra Kentimizin cadde, meydan ve bulvarlarında bulunan yaya yürüyüş yollarındaki rampalar, engellilerin kullanımına uygun olarak yeniden düzenlendi. Katlı kavşaklarla, yoğun trafik akışına sahip caddeler ve metro istasyonlarında yürüyen merdivenli, asansörlü yaya üstgeçitleri yapıldı. Görme engelliler için 133 kilometre 'hissedilebilir yüzey' uygulaması gerçekleştirildi. Toplu ulaşımın önündeki engeller kaldırıldı. Tüm otobüslerimiz, vapurlarımız, iskelelerimiz, metro ve banliyö trenlerimiz, istasyonlarımız engellilerin kullanımına uygun hale getirildi. Türkiye'nin ilk Kırmızı Bayrak uygulaması İzmir'den başlayarak ülkenin pek çok kentine yayıldı . Yine Türkiye'nin ilk Engelli Farkındalık Merkezi'nin yapımına başlandı. İçinde engelli eğitim ve rehabilitasyon merkezinin de bulunduğu ülkenin ilk Sosyal Yaşam Kampusu kuruldu ki, açılışını Cumartesi günü gerçekleştiriyoruz. Ve bunlarla birlikte sayısız uygulama hayata geçirildi. Ama "yetmez" diyoruz. Ne Türkiye ne de İzmir ölçeğinde hala hedeflenen noktaya yaklaşabilmiş değiliz” şeklinde konuştu.
HEDEFE YÜRÜMELİYİZ
Engelli bireylerin fiziksel mekanlardan yararlanma imkanları diğerleriyle tamamen eşit hale getirilene kadar ideal bir dünyaya ulaşılamayacağını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, yüzlerce yıllık ihmal ve duyarsızlığın kısa sürede giderilemeyeceğini belirterek, şöyle devam etti:
"2013 yılındaki ilk Engelsizmir Kongresi'nin açılışında yaptığım konuşmada 'Engelli bireyleri yok sayan, onlara yaşam hakkı tanımayan eski dünyayı yıkıp, yeni bir dünya kurmak zorundayız' demiştim. Bugün yine kararlılıkla ifade etmek istiyorum ki, sadece içinde yaşadığımız fiziki duvarları, taş ve beton engelleri yıkmak yetmez! Önce kafalarımızın içindeki engelleri, davranışlarımıza yansıyan ben merkezli alışkanlıkları yerle bir etmeliyiz. Kendimizi tekrar etmeden, ezberlenmiş sloganlara takılmadan yeni hedeflere yürümeliyiz. Büyük hayaller kurmalı ama hiçbir kazanımı da küçümsememeliyiz. Engelsizmir Kongreleri işte bu noktada gerçekleştirilecek devrimin ateşleyici unsurlarından biri olacaktır. Buna tüm kalbimle inanıyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak engellerden tamamen arınmış, herkes için ula şılabilir hale gelmiş, çağdaş bir kent yaratmak için var gücümüzle çalıştığımızı bilmenizi istiyorum.”
SOSYAL YAŞAMA KATILIM
Kongre Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem projeye 5.5 yıl önce başladıklarını ve ilk kongreyi engellilerin kentsel sorunlarına yönelik olarak 3 yıl önce yaptıklarını söyleyerek kongrenin aynı zamanda kent ekonomisine de ciddi katkılar sağlayacağını dile getirdi. Bugüne kadar gönüllü üniversite öğrencilerinin katılımıyla yaklaşık 200 okulda farkındalık çalışması yaptıklarını belirten Doç.Dr. Köstem, "Büyükşehir Belediyesi, İzmir'in engelsizliği konusunda çok büyük emek sarf etti. Katkılarından dolayı başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocoağlu olmak üzere destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz" dedi.
ENGELLİLERİN YENİ DÜNYASI
Engelsiz ve ayrımsız bir kent yaratmak amacıyla düzenlenen panel ve etkinliklerde, alanında uzman yerli ve yabancı katılımcılar, sorunların paylaşımı ve çözümü ile geleceğe yönelik fikirlerini aktaracak. Konferanslarda, engellilerin hayatında yer bulan teknoloji, erişilebilirlik, sosyal hizmetler, sağlıkta hak edinme, savaş ve terör ile sanat ve spor irdelenirken, düzenlenecek panellerde “Almanya'da Gerçekleştirilen Uygulama ve Çalışmalar” ile “Engelsiz Spor” konuları işlenecek.
Kongrede ele alınacak başlıklar şöyle: Engelsizce, Ayrımsızca ve Sınırsızca Yaşam için Teknoloji Tasarımı - Savaş, Terör, Şiddet ve Engellilik - Sosyal Hayata Katılım - İş ve Hedef Geliştirmede Güçlü Bir Araç Olarak Erişilebilirlik - Türkiye’de Sosyal Politikaların Dönüşümü: Yerelleşme ve Sosyal Hizmetler - Almanya’da gerçekleştirilen Uygulama ve Çalışmalar - Engellilerin Sağlık ve Hasta Haklarına Hak Temelli Bakış - Ayrımsız ve Katılımlı Yaşam için Sanat ve Spor.
ATÖLYE DE VAR KONSER DE
Engelli olmayanlar ve çocuklar için farkındalık çalışmaları, yerel yönetimlerde ve yazılı basında engellilerin yeri, engelli algısı ile spor ve sanattaki yansıması konularının değerlendirileceği bilimsel atölye çalışmaları da, katılımcıların empati yapabilmesine imkan yaratacak.
Katılımcılar, “Asetat Karagöz Tasvir Yapım Atölyesi”, “Parasled Uçurtma Yapım Atölyesi”, “Kök Baskı Atölyesi”, “Doğayı Fotoğraflıyorum”, ‘‘Engeli Kaldır Yarışması’’ ve ‘‘Playback Tiyatro Atölyesi’’ gibi çalışmaların yer aldığı sanatsal atölyelerde keyifli zaman geçirebilecek.
2. Uluslararası Engelsizmir 2016 Kongresi, bilimsel bir kongre olmasının yanında, kentsel yaşamda engellileri görünür kılacak bir dizi sosyal etkinlikler ve düzenlenecek fuarı da kapsıyor.
Kongre etkinlikleri kapsamında, 3 Kasım Perşembe saat 20.00’da, Batı Anadolu folklörü ve Balkan müziğinin en önemli isimlerinden Muammer Ketencioğlu’nun bir konseri de olacak.
2. Uluslararası Engelsizmir 2016 Kongresi, engellilerin kentsel yaşamın tüm boyutlarına katılıp katkıda bulunmasının olanaklarını “İzmir örneğinde” tartışılacak. Söz konusu kongrede, İzmir’de engellilerin toplumsal yaşama daha etkin katılımına yönelik fırsatların ve uygulamaların tartışılarak, ilgili bilim insanlarını, uluslararası, ulusal ve yerel ölçekteki örgütleri ve kurumları bir araya getirip birbirlerinin deneyimlerinden yararlanarak yeni çözüm yollarının oluşturulacak. 5 Kasım’a kadar sürecek 2. Uluslararası ENGELSİZMİR 2016 Kongresi’nin etkinlik programına www.engelsizmir.org/tr/kongreprogrami/1005/1003 adresinden ulaşılabilir.
Yorum Yazın