Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
100 Bin kişi bir ağızdan Andımız'ı okudu

100 Bin kişi bir ağızdan Andımız'ı okudu

İzmir’de merakla beklenen “Cumhuriyet Buluşması”, Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleşti. Cumhuriyetin 90’ıncı yıl kutlamaları kapsamında gerçekleşen resmi törenlerin ardından, bayrakları ile alanlara akın eden yüz binlerce İzmirli, Gündoğdu Meydanı’nda toplanarak andımızı okudu. Geçtiğimiz yıllarda düzenlenen Cumhuriyet mitinglerini aratmayan etkinlikte, İzmir tek yürek oldu, 10’uncu yıl coşkusu yeniden yaşandı.

  • Ege Postası
  • 29.10.2013 - 18:22
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Sivil toplum hareketi olarak başlayan etkinliğe, CHP, DSP, İP, Hak ve Eşitlik Partisi temsilcileri ve milletvekilleri, Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyet İçin Güçbirliği Platformu, Vardiya Bizde Platformu, Mustafa Balbay’a Özgürlük Girişimi, Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu, TGB, ÇKD, TOBAV ve İzmir’deki diğer birçok sivil toplum örgütü, sendikalar, meslek odaları, dernekler ve vakıflar ile yüz binlerce İzmirli vatandaş katılım gösterdi.

BALBAY VE PERİNÇEK’İN MEKTUPLARI İLE OKUNDU

Düzenlenen etkinlik kapsamında Alsancak Gündoğdu Meydanı kırmızıya boyanırken, program Ergenekon Davası kapsamında tutuklu bulunan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın mektuplarının okunması ile başladı. İzmirli Devlet Sanatçısı Rüçhan Gürel önderliğinde, geçtiğimiz haftalarda demokratikleşme paketi kapsamında kaldırılan andımız halk tarafından okunurken, alanda uzun süre “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Ne mutlu Türk’üm diyene” sloganları atıldı.

İZMİR “HER YER TAKSİM, HER YER DİRENİŞ” DEDİ
“Her yer Taksim, Her yer direniş” sloganları ile devam eden programda söz alan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner, “Tüm vatanı ve halkı birleşmeye, direnmeye, mücadele etmeye kazanmaya davet ediyorum” dedi ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diyerek İzmirlileri selamladı.



“MUSTAFA KEMAL’İN ASKERİ OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ”
CHP İl Başkanı Ali Engin, “Cumhuriyet sevdalıları, Atatürk sevdalıları” diyerek İzmirlilere seslendi ve şöyle devam etti; “İzmir’e demokrasiye özgürlüklere sahip çıkanlara dikatröle mücadele eden zimirlilere sahip olsun. Bu platformu oluşturan tyüm kurumlara teşekkür ediyorum. Demokrasi adına güçbirliği yapmamız laızm.ç küçük gfarklları bir kenrara bırakarak büyük resme bakmamız lazım. Güç-birliği yapmamız lazım. Mustafa Kemal’in askerleri İzmirli kadınlardır. Mustafa Kemal’in askeri olmaktan gurur duyuyoruz. 90 yıllık demokrasi birikimizi mücadelemizi yüzüncü yıla girereken bir iktidar ile taçlandıracağız. Buna inanıyoruz. Bunun için güçbirliği yapmamız laızm. Bu konuda ciddi birt mücadele veriyoruz. Tüm parti olarka bu mücadeledeyiz. Bu mücadeleyi hepberaber vereceğiz.

“CUMHURİYTETİ YENİDEN KURMAK ZORUNDAYIZ”

İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı İl Başkanı Tugay Şen de İzmirlilere seslenerek, “Atatürk’ün güzel İzmirlileri, bize müdafa edecek bir cumhuriyet bırakmadılar. Bu cumhuriyeti yeniden kurmak zorundayız. Haziran ayaklanması bugün tüm Türkiye’de devam etmektedir. Bu mücadelede Türk bayrağı altında ve Atatürk’te birleştik. Ben, sen değil, biz olursak başarıya ulaşırız.Önümüzde çok önemli bir süreç var. Sandıktan çıkacak olan sonucu çağdaş Türkiye belirleyecek. Burada sıradan kalabalıklar yok. Mustafa Kemal’in askerleri var. BOP eşbaşkanını artık ABD bile kurtaramaz. Onlar artık Türk kavramı ile savaşa başladılar. Tayyip-Gül-Gülen yobaz diktasını yıkmak için, belediyelerimizi kurtarmak için, İzmir’imizi AKP’ye kaptırmamak için, cumhuriyet hükümetini kurmak için Atatürk’te birleşmekten başka çare yok. Biz artık muhalefet olmak değil, Atatürk’ün yeniden iktidar olmasını istiyoruz” diye konuştu.

“GÜYA BURADA MİTİNG YAPACAKTI”

İl Başkanı Şen konuşmasının devamında Başbakan Erdoğan’a seslendi ve “Tayyip Erdoğan güya burada miting yapacaktı. Cesaret edemedi, iptal etmek zorunda kaldı” sözleri kalabalıktan yuhalamalar ile destek görürken, sözlerine şöyle son verdi; “Biz yakında onun başbakanlığını da iptal edeceğiz. Andımızı yasaklamaya kalktılar. Atatürk, onun devrimleri ve andımız yasaklanamaz. Andımız bizim ona Atatürk’e olan bağlılığımızdır. Atatürk Cumhuriyeti’ni yeniden kuracağımıza ant içiyoruz. Varlığımız, Türk varlığına armağan olsun. Zafer yakındır, yolumuz açık olsun.”

“BU KAVGA FAŞİZME KARŞI HÜRRİYET KAVGASI”

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, “Daha gün o gün değil, duyduğunuz çakalların ulumasıdır. Safları sıklaştırın çocuklar, bu kavga faşizme karşı hürriyet kavgasıdır” dörtlükleri ile konuşmasına başlayarak, “Tıpkı 1919’da, 1930’da, 70’lerde, 78’lerde olduğu gibi, bir daha bu cumhuriyeti yükseltmek için alanları dolduran İzmir’in yurtseverleri hepinize selam olsun. Selam olsun işçi sınıfına. Yıllardır Türkiye Cumhuriyeti’nin ayakta tutmak için mücadele veren yoldaşlara, yurtseverlere selam olsun. Bugün 29 Ekim. Ama artık kutlamalar davullarla, zurnalarla, şenliklerle değil, artık mücadele türküleri ile oluyor. Bu türküyü burada Gündoğdu’da yazdığınız için size şükranlarımı sunuyorum. Başta Genel Başkan’ımız Kemal Kılıçdaroğlu ve Mustafa Balbay adına hepimize şükranlarımız sunuyorum. Biz cumhuriyeti sevdik. Biz İzmir’de iktisat kongresini toplayan Mustafa Kemal’in cumhuriyetini seviyoruz. Cumhuriyetin tüm mirasını satıp savuran diktatör Tayyip’in iktisat kongresini toplayan sözde Türkiye Cumhuriyeti’ni sevmiyoruz. Artık “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atılan bayramlar kutluyoruz. Kimsesizlerin cumhuriyetini sevdik. İşte o cumhuriyeti yeniden kurmak için bir aradayız. Bu mücadeleyi veriyoruz. Bu isyana katkı koyan tüm yurttaşlarımın mücadelesini kutluyorum” dedi ve alkışlarla sahneden indi.

HEPAR VE DSP’DEN SERT MESAJLAR

Programın devamında söz alan HEPAR İl Başkanı Savaş Singin, “Bu muhteşem kalabalık “Ata’mızın izindeyiz, bu cumhuriyeti kimse yıkamaz” diyor. Koca bir ordu komutansız bırakılmış, ama “Biz Ata’mızın izindeyiz” diyoruz. Bizim mücadelemiz hiç bitmeyecek. Emperyalist güçler ile birleşen iktidar ülkeyi parçalanmanın eşiğine getrdi. Adalet yok, medya baskı altında, iş dünyası tehdit altında. Artık buna bir son vermenin vakti geldi” dedi ve Atatürk’ün şu sözleri ile konuşmasını noktaladı; “Vazifen, Türk istiklal ve cumhuriyetini kurtarmaktır. Ne mutlu Türk’üm diyene.” DSP İl Başkanı Selçuk Karakülçe de “Bize her şeyi dayatabilirler. Ama sandıktır bunun hesabı. Bizler demokratik laik Türkiye Cumhuriyeti için elimizden ne gelirse yapmaya, mücadele etmeye hazırız. Var mısınız İzmirli hemşerileri? Modernleşmeye sonuna kadar var mısını? Bize dayatılan bu gerici Ortadoğu zihniyetine hep birlikte hayır diyoruz” diyerek iktidara sert eleştiriler getirdi.

“BU ÜLKENİN GENÇLERİ VAR”

ADD Genel Sekreter Yardımcısı Nazan Keskin ise, “Bugün bayram. Giyindik tepeden tırnağa Mustafa Kemal’ce yüreğimizi. Bugün en büyük bayram. Tepeden tırnağa ihanet ile sardılar bizi. Ülke yangın yeri, yeşil başlı yılanlar sardı her yanımızı. Çakal sürüsü milletin bağrına çöktü. Bugün artık bayram kutlamak yetmiyor. Bugün artık bu ülkenin silkinip ayağa kalkma günüdür. Kurdular yağma düzenini kanımızı emiyorlar, onlar insana düşman. Demokrasi deyip diktatörlüğü yaşatıyorlar. Bunu başarmak imkansız değil. Bunun için ihtiyacımız olan damarlarımızda dolaşan kanımızdır, bu ülkede gençlerimiz var. Andımız namusumuz. Bu andımız yerine gelecektir” diyerek İzmirli gençlere seslendi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.