Dolar 34,5697
%0.04
Euro 36,3178
%0.05
Altın 2.918,890
%-2.88
Bist-100 9.660,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
200 Türk balıkçı Afrika’da mahsur

200 Türk balıkçı Afrika’da mahsur

Akdeniz açıkları için aldıkları izinle Cebelitarık’ı geçerek Batı Afrika açıklarında avlanmaya başlayan Türk balıkçılar, yasak avlandıkları gerekçesiyle alıkonulup para cezasına çarptırıldı. Kesilen cezalar nedeniyle üç aydır Moritanya’nın Nouâdhibou Limanı’ndan tutulan 25 tekne ve yüzlerce Türk balıkçı kurtarılmayı bekliyor.

  • Ege Postası
  • 21.08.2017 - 15:23

Kaptan Adnan Şenol, Suudi Arabistan etkisindeki Moritanya'nın Körfez krizinden sonra ceza kesmeye başladığını söyledi. Türkiye’den izin alarak Akdeniz İspanya açıklarında avlanmaya çıkan 25 Türk balıkçı teknesi ile yüzlerce balıkcının, sınırları aşıp Afrika açıklarına açılınca Moritanya’da alıkonulduğu ortaya çıktı. Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, tekneleri bağlanan ve çarpıldıkları yüksek para cezaları nedeniyle üç aydır mahsur kalan balıkçıların tehlikeli balık yolculuğu tam iki yıl önce başladı.

İSPANYA AÇIKLARI İÇİN İZİN ALDILAR

Temmuz 2015’te İspanya açıklarında avlanmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan iki aylık için alan Türk balıkçıları 25 tekneyle Akdeniz’e açıldı. Yaklaşık 500 kişilik Türk balıkçı ekibi, önce kolayca ulaştıkları İspanya açıklarında avlanmaya başladı. Resmi izinleri olan bölgede yaklaşık 60 gün avlanan balıkçılar, yasal süre içerisinde Türkiye karasularına dönmek yerine; gözünü karartıp Batı Afrika açıklarına açıldı.

CEBELİTARIK'I AŞIP MORİTANYA’YA ULAŞTILAR

Cebeli Tarık Boğazı’nı geçen balıkçılar, dünyanın en zengin balık alanlarından biri olan Afrika ülkesi Moritanya’ya açıklarına ulaştı. Moritanya hükümetince balıkçılık için belirlenen ‘zone’larda yaklaşık 2 yıldır hiçbir aksaklık yaşanmadan avlanmayı sürdüren kalabalık Türk balıkçı grubu, yüzlerce Moritanyalıyı da çalıştırdı. Herşey yolunda giderken yaklaşık üç ay önce Moritanya hükümeti, Türk balıkçı teknelerine yüksek para cezaları kesmeye başladı.

YAKALANMADAN İKİ YIL AVLANDILAR

Kesilen cezalar sebebiyle işler biranda tersine döndü. Türkiye’nin hiçbir avlanma anlaşmasının bulunmadığı ülkede kesilen para cezaları balıkçılar için bir maceranın da sonu oldu. Balıkçılar, izinsiz bölgede avlandıkları gerekçesiyle büyük bir cezaya çarptırıldı. Limandan dışarı çıkamayan Türk balıkçılar, işçilerinin büyük bir kısmını Türkiye’ye gönderdi. Tekne sahipleri ile sorumlu kaptanlar ise kesilen yüksek para cezaları nedeniyle Türkiye’ye dönemedikleri gibi avlanmaya da çıkamıyorlar.

FAKIBABA'YA ÇAĞRI

Kesilen cezalar nedeniyle üç aydır Moritanya’nın Nouâdhibou Limanı’ndan hapis tutulan 25 tekne ve yüzlerce Türk balıkçı kurtarılmayı bekliyor. Yakınları aracılığıyla Yeni Şafak’a ulaşan balıkçılar; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’dan yardım istiyor. “Fakababa bizi kurtar” diyen balıkçılar için Türkiye’nin Moritanya Büyükelçiliği’nin devrede olduğu öğrenildi.

TEKNE BAŞINA 2 MİLYON CEZA KESİLDİ

Moritanya’da bulunan Türk balıkçılardan Veysel S., Türk balıkçı teknelerine kesilen cezaların 800 bin lirayla 2 milyon lira arasında değiştiğini söyledi. Bu cezaları ödeme durumları olmadığı için Türkiye’ye dönemediklerini belirten Veysel S., Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’dan destek istediklerini kaydetti.

BALIK UNU SATTILAR

Moritanya’da 30’a yakın balık unu fabrikası bulunuyor. Çeşitli ülkelere ait fabrikalarda Çin faktörü ağır basıyor. Türk balıkçıları yakaladıkları balıkları direk bu fabrikalara vererek değerlendiriyorlar.

CEZA KATAR ABLUKASIYLA BAŞLADI

Moritanya’ya giden tekne kaptanlarından biri olan Adnan Şenol, Moritanya hükümetinin bir anlık tavır değişikliğiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türk balıkçılarına kesilen cezaların zamanlamasına dikkat çeken Şenol, Suudi Arabistan’ın etkisindeki Moritanya hükümetinin, Katar kriziyle birlikte Türk balıkçı teknelerine ceza kesmeye başladığını ifade etti.

20 GIRGIR VE 5 TROL TEKNESİ BEKLEMEDE

Moritanya’nın Nouâdhibou Limanı’nda bağlı tutulan 25 Türk balıkçı teknesinin 20’si gırgır, 5’i ise trol teknesi tarzında. Türk balıkçılar, verilen cezalar ile şok yaşamış durumda. Balıkçılar yeniden eski günlerine dönmek istiyor.

FAKIBABA BİZİ KURTAR

Balık avlamaya çıkamayan Türk balıkçılar, işçilerinin büyük bir kısmını Türkiye’ye gönderdi. Tekne sahipleri ile sorumlu kaptanlar ise kesilen yüksek para cezaları nedeniyle Türkiye’ye dönemedikleri gibi avlanmalarına da izin verilmiyor. Yakınları aracılığıyla Yeni Şafak’a ulaşan balıkçılar; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yardım istiyor. Türkiye’nin Moritanya Büyükelçiliği’nin balıkçılar için devrede olduğu öğrenildi.

Moritanya'da Türk balıkçılarına "ceza" engeli

- Avlanmak üzere Moritanya'da bulunan bazı Türk balıkçıların, teknelere kesilen yüksek para cezaları nedeniyle çalışamadığı belirtildi 

- İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Çakan: 

- "Şu anda 17 gemimiz cezalar ödenemediği için Nouadhibou Limanı'nda bağlı durumda" 

- Oruç Reis teknesinin sahibi Aksoy: 

- "Bizi orada istemeyen Moritanyalılar değil, pazarı dar ettiğimiz Fransız, İspanyol ve Çinliler"

Moritanya karasularında avcılık yapan bazı Türk teknelerinin, hükümet tarafından kesilen yüksek para cezaları nedeniyle limana demirlediği bildirildi.

İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk balıkçılarının 2 yıl önce Moritanya sularında avlanmaya başladığını ve kısa sürede büyük bir başarı sağladıklarını söyledi. 

Türk balıkçılarına son dönemde diğer mera sahalarına girildiği gerekçesiyle yüksek para cezaları kesilmeye başlandığını ifade eden Çakan, ortalama 500 bin doları bulan cezalar nedeniyle teknelerin limanda demirlemek zorunda kaldığını söyledi. 

Moritanya sularında avlanan Fransız, İspanyol ve Çinli balıkçıların, Türk teknelerini saf dışı bırakmak istediğini söyleyen Çakan, "Türk balıkçıların o sulardaki başarıları, diğerlerini rahatsız etti. Moritanya hükümetine baskı yaparak bizim balıkçılarımızı saf dışı bırakmak istediler. Hükümet, kara sularındaki av sahalarını dörde böldü, en verimsiz ve uzak olanını Türk balıkçılarına tahsis etti. Teknelerimiz kendilerine ayrılan av sahasına gidebilmek için diğer sahalardan geçiyor. Bunu bahane eden hükümet, ortalama 500 bin dolar ceza kesiyor" dedi.

Moritanya'ya Türkiye'den yaklaşık 50 teknenin gittiğini kaydeden Çakan, bunlardan yüzde 80'ine ceza kesildiğini ifade etti. 

Giden teknelerin Türkiye'nin en iyi gemileri olduğunu aktaran Çakan, "Şu anda 17 gemimiz kesilen yüksek miktardaki cezaları ödeyemediği için Nouadhibou Limanı'nda bağlı durumda. Bu kriz, Moritanya ve Türkiye arasında yapılacak ticari anlaşmalarla çözülebilir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan da yardım istedik." ifadeleri kullandı. 

"Halkı bizi sahiplendi"

Moritanya'da bulunan Oruç Reis teknesinin sahibi İbrahim Aksoy ise Moritanya'da denizin sığ olması nedeniyle balık potansiyelinin çok olduğunu, Moritanyalıların müslüman oldukları için Türk balıkçılara büyük sempati gösterdiğini ve sahiplendiğini ifade etti. 

Aksoy, şöyle devam etti: 

"Bizi orada istemeyen Moritanyalılar değil pazarı dar ettiğimiz Fransız, İspanyol ve Çinliler. Moritanya hükümetinin bunların baskısıyla ceza yazdığını düşünüyoruz. Bu cezalar sonucunda geri dönmek isteyen balıkçılarımız olacaktır. Bizim teknemize kesilen ceza 2 milyon 500 bin lirayı buldu."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.