Dolar 34,1539
%-0.13
Euro 37,8002
%-0.07
Altın 2.902,400
%-0.72
Bist-100 9.039,00
%0.29

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
28 Şubat mağduru askerler de düzenleme istiyor

28 Şubat mağduru askerler de düzenleme istiyor

28 Şubat Postmodern Darbe sürecinde mağdur edilen memurlara ilişkin yapılan düzenlemeler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilenleri kapsamıyor. 28 Şubat'ta mağdur edilen askerler de kendileri için kanuni düzenleme yapılmasını bekliyor....

  • Ege Postası
  • 02.09.2013 - 13:59
28 Şubat Postmodern Darbe sürecinde mağdur edilen memurlara ilişkin yapılan düzenlemeler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilenleri kapsamıyor. 28 Şubat'ta mağdur edilen askerler de kendileri için kanuni düzenleme yapılmasını bekliyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Asker Onursal Genel Başkanı ve emekli Tümgeneral Adnan Tanrıverdi, memurlara ilişkin yapılan düzenlemenin benzerinin TSK’dan ihraç edilen askerler için de yapılması gerektiğini belirterek.” Bu mağduriyetler, devam ediyor. Mağdur askerler içinde düzenleme şart.” dedi.

28 Şubat dönemi mağdurlarına ilişkin yapılan düzenlemeler kapsamında, memuriyetten çıkarılanlara göreve dönme hakkı tanındı ve göreve dönmek isteyenlere 1 Kasım 2013 tarihine kadar süre verildi. Ayrıca 1 Ocak 1990 ile 2 Ağustos 2013 tarihleri arasında aday devlet memuruyken kılık kıyafet hükümlerine aykırı davrandıkları için memuriyetten atılanlar da 1 Kasım’a kadar başvurmaları halinde görevine geri dönebilecek.

Bu olumlu gelişmelere rağmen, 28 Şubat döneminde, hedef tahtasına oturtulan; Yüksek Askeri Şura kararları ve üçlü kararname ile TSK’dan ihraç edilen askerlere ilişkin düzenleme yapılmadı. Askerlere yapılan iyileştirmeler 2011 yılında yapılan 6191 sayılı kanunla sınırlı tutuldu. Bu yasa, YAŞ kararları ile ordudan atılanların özlük haklarında kısmi iyileştirme sağladı. Üçlü kararname ile ordudan atılan askerlerin, haklarında ise şu ana kadar bir düzenleme yapılmış değil. Darbe mağduru askerler, şimdi 28 Şubat dönemine ilişkin yapılan kapsamlı düzenlemelerin, kendileri için de yapılmasını istiyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Onursal Başkanı Emekli Tümgeneral Adnan Tanrıverdi, düzenlemenin mağdur askerleri kapsamadığını savundu. Tanrıverdi, askerler için yeni bir düzenlemenin Meclis’ten geçirilmesi gerektiğini söyledi.

“İHTİLAL VE DARBELERİN ARDINDAN ASKERLERLE İLGİLİ DÜZENLEME YAPILMADI”

Her dönemde 657’ye tabi devlet memurları ile ilgili çıkarılan af ve benzeri düzenleme yapıldığı halde, askeri mağdurlar hakkında bir düzenlemenin hayata geçirilmediğine dikkat çeken Tanrıverdi, ihtilal ve müdahale dönemlerinin arkasından askerler için düzenlemenin şimdiye kadar hiç yapılmadığını vurguladı.

TSK’dan Yüksek Askeri Şura Kararı ile TSK'dan ihraç edilip, işlemleri yargıya kapalı olanlarla ilgili bir kısım hakları geri veren 6191 sayılı kanunun 2011’de çıkarıldığını hatırlatan Tanrıverdi, “İşlemleri yargıya açık, fakat idari işlemle silahlı kuvvetlerden çıkarılan resen emekli edilenler söz konusu. Askeri öğrenciler var. Bir de özellikle 28 Şubat döneminde baskılar sonucunda, emekli olmak zorunda bırakılanlar var. Dolayısıyla bunların mağduriyetleri var.” diye konuştu.

“MAĞDURİYETLER DEVAM EDİYOR”
Bu mağduriyetlerin, yeni bir kanunla giderilmesi gerektiğine işaret eden Tanrıverdi, bununla ilgili teklifi ASDER olarak, Meclis’e ve Bakanlar Kurulu'na mağduriyetleri ilettiklerini bildirdi. Bu konuyla ilgili çalışma yapılacağının vaat edildiğini aktaran Emekli Tümgeneral Tanrıverdi, “Memurlara ilişkin yapılan düzenlemenin benzeri TSK’dan ihraç edilen askerler için de yapılması gerekir. Bu mağduriyetler, devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Adnan Tanrıverdi, darbe dönemlerinin bitmesinde 3 meseleyi savunduklarını da dile getirdi: “Darbeye karışanların yargılanması, bu darbelerde mağdur olanların mağduriyetinin giderilmesi, ileriye dönük darbe olmaması için gerekenlerin yapılması, gerekiyor. Bu üçünün üzerinde durulması gerektiğini düşünüyoruz. Mağduriyetlerin giderilmesi, bu üç meseleden biridir.”

“DÜZENLEME HAKKANİYET GÖSTERMEMİŞTİR”

28 Şubat döneminde ordudan üçlü kararname ilgili atılan Astsubay Salim Şahin ise süreç sonrasında askeri vesayet dönemlerinde idarece emekli edilen, atılan devlet memurlarına haklar verilmesine rağmen, aynı konumda bunan askerlere bu hakların verilmemesinin adil olmadığını savundu. Düzenleme ile memurlarla aynı hukuki durumda, aynı statüde olan üçlü kararname mağduru resen emekli askerlerin kanun önünde eşitlik ve ilkelerinin hiçe sayıldığını ifade eden Şahin, “Düzenleme, ötekileştirilmiş, ayrıştırılmış, adaletten uzaklaştırılmış, hakkaniyet gözetmemiştir. Onlarca yıllık emeklerimiz, vatana hizmetimizi görmezden gelinerek cuntacı, darbeci maneviyat düşmanı generallerin istekleri yönünde kararlara imza atılmış görünümündedir.” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.