Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
3 bin 600 İZENERJİ çalışanı ayakta

3 bin 600 İZENERJİ çalışanı ayakta

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZENERJİ çalışanlarının örgütlü olduğu DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası arasında devam eden toplu iş sözleşmelerinde yaşanan tıkanma sonrası grev kararı çıktı. İZENERJİ çatısı altında çalışan 3 bin 600 işçi bugün itibarı ile resmen greve başlarken, yasal olarak 60 günlük süreçte taleplerinin hayata geçmesi için çeşitli eylemlerde bulunacak.

  • Ege Postası
  • 12.06.2013 - 17:10
 ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ-DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Naci Çetin, Tüm-Bel-Sen Sendikası Şube Başkanı Yaşar Gül, Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı ve sendika yöneticilerinin katıldığı eyleme, İZENERJİ’nin yanı sıra, İZELMAN, İZSU gibi Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı firmalarda çalışan 4 bin çalışanın katılım gösterdi. Sendikaların yüzde 22’lik ücret artışı teklifine karşı henüz resmi olarak bir adım atmayan ve yüzde 8’lik artış üzerinde duran İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan sendikalı emekçiler, burada bir basın açıklaması yaparak, hem İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne karşı, hem de ulusal çapta yaşanan gelişmelere karşı tepkilerini dile getirdi.



TEPKİ HEM HÜKÜMETE, HEM DE BELEDİYEYE

“Sadaka değil, toplu sözleşme”, “İş, ekmek yoksa emek de yok”, “Köle değil işçiyiz”, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganları ve “Ücrette adalet istiyoruz”, “Direne direne kazanacağız”, “Eşit işe eşit ücret”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları eşliğinde eyleme başlayan emekçileri selamlayan Disk Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, sendika olarak taleplerini dikkate almayan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni protesto ettiklerini belirterek, eylemlerin süreceğini söyledi. Sarı, “Sizlerin vermiş olduğu mücadeleyi dostça ve yoldaşça selamlıyorum. Sendikamız bugün sizlerle birlikte ekmeğinin kavgası vermek için alanlarda, anti demokratik yasaları protesto etmek için yollarda mücadele ediyor. Coşkunuzu gördükçe gurur duyuyor ve iyi ki bu sendikanın üyesiyiz diyorum. Mücadelenizde başarılar diliyorum” diyerek eleştirilerini dile getirdi.



“BÜYÜKŞEHİR TALEPLERİMİZİ DİKKATE ALMIYOR”

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı’nın ardından belediye önünde toplanan emekçilere seslenen Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı ise, “Bildiğiniz gibi 12 Şubat 2013 tarihinde başladığımız toplu iş sözleşmemiz de işverenimizle anlaşma sağlanamaması üzerine uyuşmazlıkla sonuçlanmıştı. Yasal süreç gereği devreye giren arabulucunun da görüş ve önerileri işverence dikkate alınmadığı için bugün grev kararımızı asıyoruz. Bizler İZENERJİ bünyesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait park bahçeler, Eşrefpaşa Hastanesi, Fen İşleri, İdari İşler, Doğam Yaşam, Mezarlıklar, Huzur Evi, Balık Hali, Sebze birimlerinde alın terimizle çalışan işçiler olarak emeğimizin karşılığı olan bir ücreti istiyoruz. Şu ana kadar yaptığımız görüşmelerde belediyenin bizlere önerdiği yüzde 8 zam oranı dışında resmi olarak kabul edilmemiştir. 24 madde uyuşmazlıkla sonuçlanmış ve bu nedenle grev kararı asma noktasına gelmiş bulunuyoruz” diye konuşarak kendilerini eyleme getiren süreci özetledi.

“EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET İSTİYORUZ”


Şanlı açıklamasının sonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkan Aziz Kocaoğlu’na seslenerek, “Yıllardır Büyükşehir’de çalışan işçiler olarak emeğimizin karşılığı aldığımız ücretlerimiz bekarlar için ortalama 950 TL ve evliler için ortalama 1150 TL’dir. Türkiye’de yapılan son araştırmalar da dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 1017 TL ve yoksulluk sınırı 3242 TL olduğu göz önüne aldığımızda ücretlerin açlık sınırında olduğu görülmektedir. Büyükşehir’in bütün birimlerinde çalışan biz İZENERJİ işçilerine reva görülen bu ücretlendirme politikası adaletli bir uygulama değildir. Bu ücretlendirme politikası işyerlerimizde iş barışı bozmakta ve iş verimini düşürmektedir. Aynı işleri yapan işçiler arasında bu uçurum kapatılmalı ve eşit işe eşit ücret uygulamasına geçilmelidir. Sosyal haklarımız açısından da diğer şirketlere göre aramızda çok büyük farklar bulunmaktadır. Bizler toplu sözleşmenin masa başında çözülmesinden yanayız. Ne biz işçilerin ne de İzmir halkının grev nedeniyle mağdur olmasından yana değiliz. İnsanca yaşanacak bir ücret ve sosyal hakların verilmesi dışında çok uç taleplerimiz söz konusu değildir. Adil bir ücretlendirme ve insanca yaşanacak koşullar sağlanacağı bir sözleşme istiyoruz. Büyükşehir yetkililerinin bugüne kadar gelmesinin temel nedeni bu yaklaşım nedeniyledir. Buradan Kocaoğlu’na sesleniyoruz: Görüşmelerin biz işçileri sevindirecek ve İzmir halkını mağdur etmeyecek bir şekilde sonuçlanmasını istiyorsanız sizin de bu sürece katkıda bulunmanızı bekleriz. Grev kararını astıktan sonra 2 aylık bir süreç işleyecektir. Bu süreçte görüşmelerin olumlu geçmesi için çeşitli eylemlerimiz olacaktır. İsteğimiz bu aşamaya gelmeden toplu sözleşmenin karşılıklı anlaşmayla çözüme ulaşmasıdır. Daha iyi hizmet ancak işçilerin yüzünü güldürecek iyi bir sözleşme sonucu gerçekleşeceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

GREV KARARI ASKIDA, 60 GÜNLÜK SÜREÇ BAŞLADI

Açıklamanın ardından grev eylem kararını İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin giriş kapısına asan sendika yöneticileri, iş bırakma kararını hayata geçirirken, talepleri dikkate alınıncaya kadar sakal bırakacaklarını ve iş yavaşlatacaklarını kaydetti. Islıklar ve alkışlar eşliğinde eyleme devam eden emekçiler, belediye binası önünde halaylar çekerek eylemlerine olaysız şekilde son verdiler. Buradaki eylemin ardından “Her Yer Taksim, her yer direniş” sloganları atarak toplanan binlerce kişilik kalabalık ve sendika yöneticileri Gündoğdu Meydanı’na doğru yürüyüşe geçerek, devam eden Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacı ile alandan ayrıldı. Sendika yöneticileri, eylem sonrasında yaptıkları açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sundukları ücret artışı talepleri yerine getirilinceye kadar grev kararına devam edeceklerini ve eylemlerin süreceğini kaydetti. Diğer yandan yine toplu iş sözleşmeleri devam eden İZSU ve belediyeye bağlı diğer firmaların da önümüzdeki hafta içerisinde grev kararını hayata geçirmesi bekleniyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.