Dolar 34,1638
%0
Euro 38,1701
%0.01
Altın 2.923,900
%0.13
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AKP baskın teklifle HSYK'yı dağıtıyor

AKP baskın teklifle HSYK'yı dağıtıyor

Adalet Bakanı'nın kurul üzerindeki yetkisini artıran teklifle, mevcut HSYK üyelerinin de görev süresi sona eriyor.

  • Ege Postası
  • 08.01.2014 - 09:59
İSTANBUL- Taraf'tan Dilek Gedik'in haberine göre  AKP, HSYK'nın yapısını değiştiren 52 maddelik teklifi Meclis Başkanlığı'na sundu. Adalet Bakanı'nın kurul üzerindeki yetkisini artıran teklifle, mevcut HSYK üyelerinin de görev süresi sona eriyor.
AKP; Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun mevcut yapısını değiştirmek için düğmeye bastı. 52 maddelik kapsamlı kanun teklifi dün Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Teklif, HSYK Başkanlar Kurulu'nun yetkilerini tırpanlarken Adalet Bakanı'nın dolayısıyla Bekir Bozdağ'ın yetkilerini artırıyor. Kanun yürürlüğe girdiği anda mevcut HSY üyelerinin görevi sona eriyor.
12 Eylül 2010 tarihinde yapılan halkoylamasıyla yapısı değişen HSYK'ya, son gelişmelerin ardından yeniden ayar getiren düzenleme dün akşam saatlerinde Meclis'e geldi. Kanun teklifiyle HSYK Başkanı konumundaki Adalet Bakanı'nın yetkileri artırılırken HSYK Genel Kurulu'nun yetkileri azaltılıyor. Teklifin en dikkat çekici bölümü ise yasalaştığında mevcut HSYK üyelerinin görevinin sone erecek olması. Teklif yasalaştıktan sonra yeni üyeleri Adalet Bakanı bizzat kendisi atayacak.
HSYK'nın genelge düzenlemesine ilişkin yetki de elinden alınıyor.
Düzenleme , Yargıtay Başkanı'nın belirlenmesindeki kriterleri de değiştiriyor. Yargıtay Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olabilmek için Yargıtay üyeliğinde 4 yıl şartı 8 yıla çıkarılıyor. Anayasa Mahkemesi'ne yüksek mahkemelerden seçilecek adayların Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesine ilişkin esaslar da değiştirilerek kıdemi en az 6 yıl olan adaylar arasından seçim yapılması öngörülüyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.