Açıkta peynir satışına devam
İZMİR Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, son günlerde açıkta ve tadım yapılarak peynir satılamayacağına yönelik verilen bilgilerin yanlış olduğunu belirtip, “Biz zaten ilgili tebliğin şartlarına uygun olarak peyniri 10 santigrat derecenin altında ve hijyen kurallarına uygun şekilde muhafaza edip satıyoruz. Tamamen yanlış anlamalardan kaynaklanan haberler yayınlandı. Vatandaşlarımız dilediği peyniri tadarak alabilir" dedi. İzmirli Başkan tartışmalara nokta koydu
- Ege Postası
- 09.01.2016 - 16:52
Tüm gıda maddelerinin üretildiği ve satıldığı yerleri denetleme konusunda yetkili olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 3 ay önce açıklama yaptığını hatırlatan Mutlu, "Bakanlık peynir tebliğinde ön görülen sıcaklık, muhafaza, nakliye gibi teknik ve hijyenik şartların sağlanması durumunda, peynirin her yerde satışa sunulabileceği belirtmiştir. Yani peynir satışı yapmak isteyen perakendeciler, hazır ambalajdaki (büyük teneke gibi) peyniri çıkartıp gıda ile temasa uygun olarak üretilmiş başka bir ambalaj malzemesine koyarak daha küçük miktarlarda markette veya başka bir yerde satışa sunabilecek. Başta pazar yerlerimiz olmak üzere tüm satış yerlerinde satılan peynirlerimiz, Türk Gıda Kodeksi'ne uygun şekilde, vatandaşımıza, talep etmeleri halinde tattırılarak satılabilecek" dedi.
Toplantıda konuşan ve sunumlar yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Uzmanı Cengiz Alpsoy, karışıklığın peynir tebliğindeki 13'üncü ve 5'inci maddelerinden kaynaklandığını belirtip, "Tebliğin 13'üncü Maddesinin (4.) fıkrası 'Bu Tebliğ kapsamında doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olan peynirler, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği'nde yer alan hükümlere uygun bir malzemeye konularak tüketiciye arz edilir' hükmünü içeriyor. Burada yer alan, 'Doğrudan satış' ifadesi, ürünün tüketiciye evinde, işyerinde veya satış noktası olmayan bir başka yerde doğrudan satışını (Pazarlama yöntemi) içeriyor. Oysa pazarcı, şarküteri veya bakkal üyemiz, perakende satış yapmaktadır. Aynı tebliğin 5'inci maddesinde ise 'Tebliğ kapsamında yer alan peynirlere, tüketiciye sunulurken satış esnasında, dilimleme, rendeleme ve ufalama gibi fiziksel işlemler uygulanabilir' hükmü yer almaktadır. Buradan anlaşılması gereken husus şudur. Pazar yerlerinde, şarküteri ve bakkallarımızda dökme olarak aldıkları peynirleri satışa arz eden esnafımız; 10 santigrat derecenin altında muhafaza etmek ve hijyen gerekliliklerini yerine getirmek şartı ile tüketicinin talep etmesi halinde satış esnasında, dilimleme, rendeleme ve ufalama gibi fiziksel işlemler uygulayarak perakende satış yapabileceklerdir. Bu satışlarda etiketlere ürünün tek hayvandan yapıldığını gösteren figürler de eklenecek" diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ise bu konuda net mesajlara ihtiyaç olduğunu belirterek son dönemde Bakanlık tebliğlerinin uygulanmasında üreticilerin oldukça dikkatli davrandıklarını hatırlattı. Güldal, “2014'te 41 bin denetim, 2015'te ise 54 bin denetim gerçekleştirdik. Ancak bu yıl daha az idari para cezası uyguladık. Bu da oto kontrolün geliştiğini gösteriyor. Taklit ve tağşiş yapanların ise kamuoyuna deşifresinden daha ağır cezalar için çalışmalar devam ediyor. Deşifreden sonra bunun faydasını gördük. Sektör kendini düzene soktu. Tüketici günden güne bilinçleniyor. İzmir'de gıda sanayicisi ve esnafı yayınlanan tebliğleri uyguladı. Açıkta peynir tadılarak satılabilir" dedi. (DHA)
Yorum Yazın