Dolar 34,1939
%-0.04
Euro 37,8936
%0.32
Altın 2.917,760
%-0.4
Bist-100 9.351,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Agora sikkelerine ikinci kitap

Agora sikkelerine ikinci kitap

Agora Ören Yeri ve Kadifekale'de yürütülen Antik Smyrna Kenti kazı ve restorasyon çalışmalarına 2003 yılından buyana destek olan İzmir Ticaret Odası, bu kazılarda çıkarılan eserlerle ilgili bilgilerin yer aldığı ikinci kitap olan “Antik Smyrna Sikkeleri 2008-2012" isimli katalog eseri yayınladı.

  • Ege Postası
  • 03.07.2014 - 13:02
İZMİR-İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Oda olarak İzmir için belirdikleri vizyonda turizmin çok büyük önemi olduğunu belirterek, bu nedenle İzmir'in 8500 yıllık tarihine ilişkin toprak altındaki eserlerin gün ışığına çıkartılması, restore edilmesi, dünya ile paylaşılması ve hak ettiği şekilde turistler ile İzmirlilere sergilenmesine büyük önem verdiklerini söyledi. Demirtaş, “İzmir'in şehir merkezinde limandan başlayarak Kadifekale'ye kadar kentin tarihi ve kültürü ile bütünleşebilecek muhteşem mekânlar var. Kadifekale, Agora Ören Yeri, Antik Tiyatro ve Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nı içine alan bölge Antik Smyrna Kenti'nin sınırlarını oluştururken İzmir'in geçmişiyle kurduğu en önemli bağ. Aynı zamanda kentimizin tarihi değerlerine sahip çıkmak bizim en büyük sorumluluklarımızdan birisi. Bu amaçlarla 2003 yılından bu yana Agora Ören Yeri ve Kadifekale'deki kazı ve restorasyon çalışmalarına işçi, ekipman, donanım, çevre düzenlenmesi ve diğer harcamalar dahil olmak üzere kesintisiz destek veriyoruz. 10 yılda aktardığımız kaynak miktarı 3 Milyon TL'yi aştı" dedi.

İKİNCİ KİTAP
Maddi desteğin yanı sıra yayın desteği de verdiklerini belirten Demirtaş, bu arkeolojik alanların ziyareti kadar kazılarda çıkarılan eserlerin tanıtılması için de çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Kadifekale, Agora ve Bayraklı Smyrna için rehberler hazırladıklarını belirten Demirtaş, Antik Smyrna Kenti Kazılarında çıkarılan eserlerden oluşan katalogları Oda olarak yayınladıklarını söyledi. İlk olarak Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy Başkanlığında başarı ile sürdürülen kazı çalışmaları kapsamında ele geçen küçük eserlerden oluşan “2007- 2009 Antik Smyrna Seçilmiş Eserler ve Sikkeler Kataloguönu 2009 yılında yayınladıklarını hatırlatan Demirtaş, “Bu kez, yine Antik Smyrna Kenti kazıları kapsamında çıkarılan sikkelerden oluşan Antik Smyrna Sikkeleri 2008-2012 isimli katalog eseri Odamız yayınları kapsamında yayınladık. Bu önemli eseri tüm araştırmacı ve ilgililerinin incelemesine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi. Demirtaş, bu iki katalog eseri yine Antik Smyrna Kenti Kazılarında ele geçirilen Osmanlı sikkelerinin yer aldığı bir katalogun takip edeceği sözlerine ekledi.

226 SİKKE VAR
2007 yılında Antik Smyrna Kenti Kazı Başkanlığı'nı, İzmir Müze Müdürlüğü'nden devralan Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy ise bu katalog eserle Agora, Kadifekale ve Basmane mevkilerinde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarttıkları çok sayıdaki sikkeden okunabilen veya iyi durumdaki örnekleri araştırmacılar ve diğer ilgililerle paylaşmayı amaçladıklarını söyledi. 2007 yılından itibaren gerçekleştirildikleri arkeolojik kazılarda ortaya çıkardıkları taşınabilir objelerden toplam 653 adedin İzmir Müze Müdürlüğü'ne teslim edildiğini, bu objelerden 280 adedinin envanterlik 363 adedinin etütlük nitelikte olduğunu; envanterliklerden 97 adedinin, etütlüklerden ise 198 adedinin sikke buluntusu olduğunu belirten Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, “Yayınladığımız ikinci katalogda da 226 sikkeye ilişkin bilgiler bulunuyor" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.