Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Aksaray Üniversitesi, öğrencilerin ilk 5 tercihi içinde

Aksaray Üniversitesi, öğrencilerin ilk 5 tercihi içinde

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 2013 yılı verilerine göre, öğrencilerin yaklaşık yüzde 50’si Aksaray Üniversitesi'ni (ASÜ) ilk 5 sırada tercih etti. ASÜ’yü ilk sırada tercih edenlerin oranı yüzde 19 olarak gerçekleşirken,...

  • Ege Postası
  • 09.09.2013 - 15:38
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 2013 yılı verilerine göre, öğrencilerin yaklaşık yüzde 50’si Aksaray Üniversitesi'ni (ASÜ) ilk 5 sırada tercih etti. ASÜ’yü ilk sırada tercih edenlerin oranı yüzde 19 olarak gerçekleşirken, üniversiteyi en çok tercih eden ilk 20 il içinde 14 büyükşehir bulunuyor. ASÜ’yü, tercih listesinin ilk sırasına yazan 10 il içindeyse 9 büyükşehir var.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, 2013 ÖSYM tercih verilerini değerlendiren bir açıklama yaptı. ASÜ’nün, tercih sıralamasında üst basamaklarda yer aldığını ifade eden Rektör Acar, “Öğrencilerimizin yüzde 50’ye yakın bir kısmı, üniversitemizi ilk 5 sıra içinde tercih etmiştir. Başka bir ifadeyle, her iki öğrenciden birisinin ilk 5 tercihi içerisinde ASÜ bulunmaktadır. Bu oranlar, ASÜ’nün, tercih edilirliği artan bir üniversite haline geldiğinin en somut göstergesidir.” dedi.

Geçen yılın rakamlarını bu yılla kıyaslayan Rektör Acar, “2012 yılında ilk 5 tercihi içine ASÜ yazan öğrencilerin oranı yüzde 33 seviyesindeydi. Bu yıl ilk 5’te tercih oranı 16 puan artışla yüzde 50’ye yaklaşmıştır. Üniversitemiz komşu şehirlere ve bölgedeki illere hitap eden, sadece oralardan öğrenci çeken bir üniversite değildir. Türkiye’nin metropol şehirleri başta olmak üzere pek çok büyükşehirden öğrenciler de ASÜ’yü, tercihlerinin ilk sıralarına yazmıştır. Öğrencilerimiz, ASÜ’yü tercih ederek son derece doğru bir karar vermiştir. Evrensel değerler ışığında yereli gözeten bir üniversite olan ASÜ’nün fiziksel altyapısı hızla iyileşmekte, başarı grafiği yükselmekte, öğrenci sayısı ve tercih edilirliği artmaktadır.” diye ifade etti.

ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 19’UNUN BİRİNCİ TERCİHİ ASÜ

Bu yıl ASÜ’yü, tercih listesinin ilk sırasına yazanların oranı yüzde 19 olurken, ikinci sırada tercih edenlerin oranı yüzde 10 oldu. Öğrencilerin yüzde 8’i ise ASÜ’yü tercih listesinin üçüncü sırasına yazdı. Geçen yıl ASÜ’yü birinci sırada tercih edenlerin oranı yüzde 14 seviyesindeydi. Bir yıl içinde ASÜ’yü ilk tercihi yapan öğrencilerin oranı 4 puanın üzerinde artış gösterdi. 3 bin 868 kontenjan üzerinden verilere bakıldığında ASÜ’yü bin 896 öğrenci ilk 5 sırada tercih etti. 731 öğrenci tercihlerinin ilk sırasına ASÜ’yü yazarken, 370 öğrenci ikinci, 296 öğrenci üçüncü, 259 öğrenci dördüncü ve 240 öğrenci beşinci sırada ASÜ’yü tercih etti.

ASÜ ÖZELLİKLE BÜYÜKŞEHİRLERİN GÖZDESİ OLDU

ASÜ, sadece komşu ve bölge illerdeki öğrenciler tarafından değil, Türkiye’nin 81 ilindeki öğrenciler tarafından da tercih edildi. ASÜ’yü en çok tercih eden ilk 10 il sıralamasında Aksaray, Ankara, Konya, Adana, İstanbul, Mersin, Kayseri, Hatay, Antalya ve Osmaniye bulunuyor. İller bazında ilk 20 sıraya bakıldığında ise liste Gaziantep, Niğde, Kahramanmaraş, Nevşehir, İzmir, Kırşehir, Karaman, Denizli, Bursa ve Şanlıurfa şeklinde devam ediyor.

Yeni yasayla birlikte büyükşehir olan iller de dahil edildiğinde, ASÜ’yü en çok tercih eden ilk 20 il içinde 14 büyükşehir olduğu görülüyor. Bu durum, ASÜ’nün sadece komşu ve bölgesindeki illerin öğrencileri tarafından değil, büyükşehirler, başta Türkiye’nin tüm illerindeki öğrenciler tarafından tercih edilen bir üniversite olduğunu gösteriyor. ASÜ’yü tercih listesinin ilk sırasına yazan öğrencilerin şehirleri incelendiğinde, ilk 10 il içinde 9 büyükşehir olduğu görülüyor. Verilere göre, en çok Aksaray’daki öğrenciler ASÜ’yü ilk sırada tercih etti. Liste Ankara, Adana, Konya, Mersin, İstanbul, Kayseri, Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş şeklinde devam ediyor.




Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.