Dolar 34,1564
%0.06
Euro 38,1693
%-0.2
Altın 2.909,990
%-0.8
Bist-100 9.771,00
%-0.6

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ali: İzmir’deki Suriyeli sayısı 100 bini geçti

Ali: İzmir’deki Suriyeli sayısı 100 bini geçti

Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali Konak, Buca ve Karabağlar’da Suriyeli çocukların eğitimi için üç tane okul kurulacak. Öyle bir söz aldık açıklamasında bulundu

  • Ege Postası
  • 07.09.2013 - 13:35
İZMİR- İç savaş yüzünden her türlü sıkıntıyı göze alarak ülkelerini terkedip Türkiye’ye gelen Suriyeliler, İzmir’de bir dernek çatısı altında birleşti. Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali, bir basın toplantısı düzenleyerek kuruluş amacını ve sıkıntılarını anlattı. Suriye halkının en yakın zamanda özgürlüğüne kavuşmasını istediklerini belirten Ali, “İç savaştan kaçarak İzmir’e sığınan Suriyeli vatandaşlarımızın sayısı ve yaşadıkları zorluklar artınca artık bir dernek çatısı altında örgütlenmemiz gerekti. Bu sıkıntılarla yüzyüze gelebilmemiz için beraberce tek bir el olmamız önemli. Parkta yaşayan, sıkıntı çeken, tedavi olamayan insanlara yardımcı olmak için dernek kurduk. Biz daha yeni başlıyoruz. Umarız her şey akışında devam ederse tüm Suriyelilere yardımcı olmak istiyoruz.” dedi.

'İZMİR’DE 100 BİNİN ÜZERİNDE SURİYELİ VAR'

İzmir’de bulunan Suriyelilerin sayısı için kesin bir rakam söylemelerin söz konusu olmadığını, resmî yollarla gelenlerin yanısıra pasaportsuz ve kimliksiz gelenleride olduğunu ifade eden Dernek Başkanı Ali, tahminen 100 bini aşmış durumda olduğunu söyledi. Suriyeli mültecilerin çoğunun fakir olduğunu ve çok zor durumda parklarda, sokaklarda yaşadıklarını, Ballıkuyu, Agora, Çimentepe, Gediz, Karabağlar gibi ucuz yerleri tercih ettiklerini anlattı. En büyük sıkıntılarının eğitim ve sağlık olduğunu, hamile kadınların hastaneye gittiklerinde kapıda kaldığını, bir milletvekilinin yardımıyla hastaneye alındığını belirtti. Siyasi örgüt olmadıklarını, İzmir’de küçük bir toplum olarak bulunduklarını vurgulayan Muhammed Salih Ali, bugüne kadar kendilerine yardımcı olan Kimse Yok Mu, İHH, Kızılay, Mardinliler Vakfı ve Mültecilerle Dayanışma Derneği’ne teşekkür etti.

'TÜRKİYE’DEKİ SURİYELİLERİN YÜZDE 99’U GERİ DÖNECEKTİR'

Türkiye’nin kendilerine kalplerini ve gönüllerini açtığını, her türlü konuda yardımcı olduğunu ifade eden Ali, hükümet ve halka teşekkür etti. Suriye halkının kendilerine yapılan iyiliği hiçbir zaman unutmayacağını vurgulayarak, “Her zaman bunu güzel bir şekilde anacağız, her şey için teşekkür ediyoruz.” dedi. İç savaş yüzünden Türkiye’ye gelen Suriyelilerin yüzde 99’unun, savaşın sona ermesinin ardından geri döneceğini ifade eden Dernek Başkanı Ali, “Buradaki insanlar, çok büyük zorluk çekiyor. Dil, en büyük sıkıntı. Gurbet zorlukları var. Bu insanlar sandığınız gibi değil, Suriye’de evlerini, tarlalarını, işlerlerini bırakıp geldiler. Orada daha güzel yaşıyorlar mutlaka, savaş biter bitmez geri dönerler diye düşünüyoruz.” diye konuştu.

SURİYELİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İÇİN İZMİR’DE ÜÇ OKUL AÇILACAK

Bir gazetecinin, "Suriye Ulusal Konseyi’nden maddi manevi yardım geldi mi'" sorusuna da cevap veren Ali, şimdiye kadar maddi manevi destek almadıklarını ancak bundan sonra ümitlendiklerini söyledi. Eğitim konusunda bağlantı kurduklarını, kendilerine öğretmen maaşları ve kitap gönderme konusunda söz verildiğini belirterek, “Bize söz verdiler, öğretmenlerin maaşını verecekler, kitap gönderecekler. İzmir İl Milli Eğitim Müdürü'yle de görüştük. Bize sıcak baktılar. En yakın zamanda sonuçlanacakmış; Konak, Buca ve Karabağlar’da Suriyeli çocukların eğitimi için üç tane okul kurulacak. Öyle bir söz aldık. Suriye Ulusal Konseyi, sonuçlanınca maddi manevi ve kitap konusunda tam destek verecekmiş.” dedi.
Dernek saymanı olan ve Suriye’de yaşadığı dönemde öğretmenlik yapan Najma Sarraj ise İzmir’e gelen Suriyeli kadın, çocuk ve bebeklerin aşı olamadığını söyledi. Kronik hastalar, şeker ve tansiyonu bulunanlar olduğunu belirten Sarraj, “Yaşlı amca ve teyzeler var, hamileler var, hiçbiri tedavi göremiyor. Anne adaylarının sıkıntılarına çözüm bulunamıyor. Hastahanelerde tedavi çok pahalı. Sesimizi duyurmaya çalıştık ancak şimdiye kadar hiçbir şey yapmadık.” diyerek yardım çağrısında bulundu. (Cihan)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.