Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Aliağa'da 'Kuito'ya karşı insan zinciri

Aliağa'da 'Kuito'ya karşı insan zinciri

Angola'dan Türkiye'ye söküm için getirilen ve yetkililerin temiz olduğunu açıklamasına rağmen radyoaktif atık barındırdığı öne sürülen Kuito rafineri gemisinin İzmir'in Aliağa ilçesinde karaya yanaştırılmasına tepkiler sürüyor.

  • Ege Postası
  • 10.02.2015 - 20:49
İZMİR-  Aliağa Çevre Platformu, yaptığı yazılı açıklamayla bir kez daha bu konudaki kaygılarını dile getirdi.

Aliağa Çevre Platformu'nun açıklamasında, 10 gün kadar önce Kuito yüzer rafinerisinin, konunun uzmanlarınca yapılan uyarılara rağmen 4 saatlik bir inceleme sonucu 'temizdir' denilerek bir akşam sessizce gemi söküm tesislerinde karaya vurdurulmasının şaşkınlık ve endişe ile izlendiği belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:

"Uzmanlarca bu büyüklükte bir geminin raporunun en az bir hafta sürmesi gerektiği, incelemeyi yetkili olmayan özel bir şirketin yaptığı belirtiliyor. Halbuki geminin 'temizdir' açıklaması yapılmadan bir gün önce yaptığımız basın açıklamamızda yetkili kurumlara seslenmiş, kaygılarımızı dile getirmiştik. Hiçbir kurum sesimizi duyup, kaygılarımızı giderecek bir açıklama yapmamıştır. Halkın sağlığının önemsenmediği, bilimin, hukukun, doğanın ve canlı yaşamının yok sayıldığı günlerden geçiyoruz. Zaten mevcut kirliliğin sınırları aştığının her defasında belirtildiği Aliağa'da, Kuito atığının yaratacağı kirlilik uzun yıllar telafisi mümkün olmayacak. Sağlığımızı tehdit eden zararlara yol açacaktır. 2 yıl süreceği söylenen söküm işini gerçekleştirecek gemi söküm emekçisi kardeşlerimizin direkt maruz kalacağı tehlike nedeniyle de endişeliyiz. İktidar işçinin ve halkın sağlığını hiçe sayarak sermayenin doğa talanına göz yumuyor. Sermayedarlar para kazanmak hırsıyla hakkında 'ucube' raporlar hazırlanmış ve hala içinde ne türde tehlikeli atıkların olduğu halk ve işçiler tarafından bilinmeyen Kuito gemisini halkın haklı tepkisine rağmen söküm için yanaştırdı. Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) ve Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) avukatları tarafından hukuki süreç başlatılmıştır. Takipçisi olacağız."

Açıklamada, İzdemir Termik Santrali'nin 2. Ünitesi için 12 Şubat'ta ÇED halkı bilgilendirme toplantısı yapılacağına da dikkat çekilip, 'Dur' demek için destek çağrısında da bulunuldu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.