Dolar 34,2815
%0.34
Euro 37,5173
%-0.01
Altın 2.931,490
%1.46
Bist-100 8.876,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Alman Sosyal Demokratlardan altyapı sözü

Alman Sosyal Demokratlardan altyapı sözü

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD), 22 Eylül’deki seçimleri kazanıp hükümete gelirse ülkenin modernleştirilmesi için yılda 80 milyar Euro harcamayı düşünüyor. SPD başbakan adayı Peer Steinbrück; yeni konutlar, iyi altyapı ve eğitime yatırımı...

  • Ege Postası
  • 06.07.2013 - 12:34
Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD), 22 Eylül’deki seçimleri kazanıp hükümete gelirse ülkenin modernleştirilmesi için yılda 80 milyar Euro harcamayı düşünüyor. SPD başbakan adayı Peer Steinbrück; yeni konutlar, iyi altyapı ve eğitime yatırımı kapsayan bu planı özel sektörün katılımıyla gerçekleştireceklerini savundu.

Sosyal Demokrat Partisi’nin ‘gölge kabinesi’, bu hafta yaptığı toplantıda ülkenin altyapısının modernleştirilmesini öngören bir karar aldı. Başbakan adayı Peer Steinbrück’ün ‘seçim ekibi’, eğitim, yeni konut ve altyapının yenilenmesini kapsayan “Almanya’nın geleceği için yatırım” isimli yatırım programı için yılda 80 milyar Euro harcamayı düşünüyor.

Yenilenme projesinin gerçekleştirilmesine özel sektörün dahil edilmesini öngördüklerini belirten Steinbrück, 80 milyar Euro’nun 60 milyarını bu sektörden almayı hedeflediklerini söyledi. Elektrik ve geniş bant internet bağlantı ağların genişletilmesinde özel sektörün yatırımıyla bir fon oluşturulması hedefleniyor. Eğitim için ise SPD yılda 20 milyar Euro ayırmayı düşünüyor. Bakım sigortası 0,5 puan yükseltilerek 125 bin bakıcı için yeni işyerleri oluşturulacak. Ulaştırma bakanlığının bütçesi 10 milyar Euro’dan 12 milyar Euro’ya yükseltilirken, konut inşaatlarının desteklenmesi için 700 milyon Euro bütçe öngörülüyor.

‘Gölge kabine’nin aldığı kararda bu yatırımlar için devletin yeni borç almayacağına dikkat çekiliyor. Projelerin gerçekleştirilmesi için çok yüksek gelirlilerden alınan vergilerin artırılmasını ve bazı vergi muafiyetlerin kaldırılmasını öngördüklerini anlatan Steinbrück, verginin yükseltilmesinin vatandaşların yüzde 95’ini etkilemeyeceğini sözlerine ekledi.

BİRLİK PARTİLERİ ANKETTE AÇIK ARA ÖNDE

SPD, 22 Eylül’de yapılacak genel seçimleri kazanarak Yeşillerle birlikte hükümet kurmayı hedefliyor. Ancak kamuoyu yoklamalarında SPD ile Birlik Partileri’nin arası giderek açılıyor. ARD-Deutschlandtrend anketinden çıkan sonuçlara göre SPD’nin oyları bir puan azalarak yüzde 25’e gerilerken, Birlik Partileri’nki ise bir puanlık artışla yüzde 42’ye yükseldi. Yeşillerin oyları ise yüzde 14, Sol Parti’ninki yüzde 7’yi oluşturdu. Hür Demokrat Partisi yüzde 4’le barajın altında kaldı. Bu sonuçlara bakılırsa Kırmızı-Yeşil koalisyonu yüzde 39’la Birlik Partileri’nin oyunu geçemedi. Angela Merkel’in başbakan olarak kalacağına inanların oranı yüzde 81, Peer Steinbrück’e bu şansı tanıyanların oranının ise yüzde 13’te kalması dikkat çekti. En çok beğenilen siyasetçilerin başın yüzde 67 ile yine Merkel çekiyor. Rakibi Steinbrück’ün beğenilme oranı ise yüzde 32.

ARD’nin kamuoyu yoklamasında ayrıca Almanların ABD’ye ne kadar güvendiği soruldu. ABD’nin Almanya’yı izlediğinin ortaya çıkmasından sonra Washington’un ‘güvenilir bir partner’ olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 65’den yüzde 49’a geriledi. Katılımcıların yüzde 67’si Alman hükümetinin bu olaya müdahil olacağına inanmazken, yüzde 78’lik kısım ise Başbakan Merkel’in Almanya’yı izleyen ABD ve İngiltere’ye karşı sert tavrını belli etmesi gerektiğine inanıyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.