Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Almanya'da 1 Mayıs kutlamaları

Almanya'da 1 Mayıs kutlamaları

Almanya genelinde 1 Mayıs işçi bayramı dolayısı ile yapılan yürüyüşlerde binlerce kişi asgari ücret, sosyal adalet, yaşlılıkta fakirlik, fakirlikle mücadele ve ödenebilir konut talebinde bulundu. Barışçıl bir şekilde geçen 1 Mayıs...

  • Ege Postası
  • 01.05.2013 - 18:09
Almanya genelinde 1 Mayıs işçi bayramı dolayısı ile yapılan yürüyüşlerde binlerce kişi asgari ücret, sosyal adalet, yaşlılıkta fakirlik, fakirlikle mücadele ve ödenebilir konut talebinde bulundu. Barışçıl bir şekilde geçen 1 Mayıs kutlamalarında ver.di, GEW ve DGB gibi işçi sendikaları Almanya genelinde yürüyüşler düzenledi.

Berlin’deki tarihi Brandenburg kapısı önündeki gösterilerde yaklaşık 12 bin kadar insan yürürken, Schöneweide semtinde aşırı sağcılardan 500, solculardan ise 2 bin kadar protestocu katıldı. Küçük çapta sol gurupların taşkınlıkları olsa da, genel anlamda 1 Mayıs huzurlu geçti.

Hamburg’da bu yıl geçmiş yıllara oranla sakin geçerken, bir önceki Sternschanze semtinde meydana gelen olaylarda iki kişi tutuklandı ve 11 kişi de gözaltına alındı.

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL ADALET İÇİN YÜRÜDÜLER

1 Mayıs işçi bayramı dolayısı ile yapılan Almanya’daki yürüyüşlerde binlerce kişi asgari ücret, sosyal adalet, yaşlılıkta fakirlik, fakirlikle mücadele ve ödenebilir konut talebinde bulundu. Berlin genelinde 20 kadar yürüyüş gerçekleşirken hükümetle sendikalar arasında herhangi bir gerginlik yaşanmadı. Stuttgart’ta ise yüzlerce kişi “Avrupa’da iyi iş-adil ücret, sosyal güvence” gibi sloganlarla hükümete gönderme yaptı.

Hamburg’daki yürüyüşe katılan çok sayıda Türk vatandaşı ellerinde NSU terör örgütüne kurban gidenlerin resimlerinin yer aldığı ırkçılığa karşı birlikte mücadele ve konsolosluk harçlarının kaldırılmasını talep eden dövizler taşıdılar. Bayern Münih Başkanı Uli Hoeneß ima edilerek yapılan açıklamalarda vergi kaçakçıları için dokunulmazlıkların kaldırılması istendi. Alman Sendikalar Birliği (DGB) Hamburg Başkanı Uwe Grund burada yaptığı konuşmada vergi kaçakçılığını üst sınıf bir suç haline geldiğini belirterek,’’Harz IV alan bir kişi Jobcenter’de bir randevusunu kaçırsa cezalandırılırken, kendini şikayet eden vergi yüzsüzleri ise ödüllendiriliyor. Biz bu bariz hatalara karşı mücadele etmek için harekete geçtik” dedi. Hamburg St. Pauli semtinde başlayan yürüyüş DGB Hamburg Başkanı Uwe Grund, Eyalet Başbakanı Olaf Scholz, Çalışma Bakanı Detlef Scheele’nin yanı sıra farklı kültürlerden, STK’lardan, siyasi partilerden binlerce kişi katıldı.

POLİS SAĞCI VE SOLCU GRUPLARIN KARŞILAŞMASINA İZİN VERMEDİ

Berlin genelinde 20 kadar yürüyüş gerçekleşirken hükümetle sendikalar arasında herhangi bir gerginlik yaşanmadı. Schöneweide semtinde aşırı sağcılardan 500 solculardan ise 2 bin kadar protestocu katıldı. Aşırı sağcı ve solcu grupların birbirleriyle karşılaşmasına izin vermeyen polis sağcıların yürüyüşünü protesto eden sol gruplara karşı polis tazyikli su ve biber kazı kullandı.

1 MAYIS’TA ‘İŞ, ADİL ÜCRET, SOSYAL GÜVENCE’ VURGUSU

1 Mayıs İşçi Bayramı Baden-Württemberg’in birçok şehrinde çeşitli etkinliklerle kutlandı. Yüzlerce kişi “Avrupa’da iyi iş-adil ücret, sosyal güvence” gibi sloganlarla hükümete gönderme yaptı. Daha sonra düzenlenen mitingde konuşan DGB Nordwürttemberg Genel Başkanı Bernhard Löffler ve İG Metall Genel Başkanı Berthold Huber, AB Bölgesi ülkelerinde uygulanan katı tasarruf politikasını eleştirdi. Diğer ülkeleri kurtarma pahasına uygulanan daha sıkı bütçe disiplinini de eleştiren sendika temsilcileri ülkenin refahı için politikacıları göreve davet etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.