Dolar 34,2629
%-0.02
Euro 37,4151
%-0.22
Altın 2.928,620
%0.01
Bist-100 8.760,00
%-1.31

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Almanya'da işçi çocuklarının üniversiteye girişi zor

Almanya'da işçi çocuklarının üniversiteye girişi zor

Alman Öğrenciler Sosyal Servisi'nin (DSW) yaptığı ankete göre Almanya’da okuyan üniversite öğrencilerinin sayısı 2,5 milyona ulaştı. Bu rekor sayıya rağmen üniversite eğitimi gören işçi çocuklarının sayısının çok az olması dikkat...

  • Ege Postası
  • 28.06.2013 - 13:02
Alman Öğrenciler Sosyal Servisi'nin (DSW) yaptığı ankete göre Almanya’da okuyan üniversite öğrencilerinin sayısı 2,5 milyona ulaştı. Bu rekor sayıya rağmen üniversite eğitimi gören işçi çocuklarının sayısının çok az olması dikkat çekti. Ankete göre fakülte mezunu ailelerden gelen 100 çocuğun 77’si üniversite eğitimi görürken, işçi ailelerin çocuklarının ise sadece 27’si yüksek tahsil görüyor.

Almanya’da Yüksek Öğretim Sistemi’ne seçici karakterinden dolayı girişin zor olduğunu vurgulayan DSW Başkanı Dieter Timmermann, Bachelor mezuniyeti sunan yeni sistemden sonra da bir değişiklik olmadığını söyledi. Timmermann, sosyal adalet ve eşitliğin söz konusu olmadığını vurguladı. Herkese aynı hakkı sağlayabilmek için üniversite eğitim yardımı (Bafög) uygulamasında reforma ihtiyaç olduğunu dile getiren Timmermann, üniversite eğitim yardımındaki artışın aradan iki sene geçmesine rağmen halen beklendiğini söyleyerek artış için eyalet ve federal yönetime çağrıda bulundu.

2012 senesinin ocak ayında Bafög’ün danışmanlık hizmeti veren kuruluşu, Federal Hükümet’ten teşvik tarifelerinde yüzde 5 oranında zam talep etmişti, fakat hükümet bu talebe olumlu bir cevap vermemişti. DSW’nin anketine göre halen üniversite öğrencilerin sadece dörtte biri kısmen veya tamamen Bafög teşvikiyle eğitim görüyor. Anket ayrıca, öğrencilerin yüzde dördünün bursla, yüzde altısının ise kredi alarak geçindiğini ortaya koyuyor.

Peki, öğrencileri bu kadar zor duruma düşüren giderler nele? Üniversite öğrencilerin çoğunluğuna devletten aldıkları yardım veya bankadan çektikleri kredi yetmediği için eğitimin yanı sıra çalışmak zorunda kalıyorlar. DSW’nin araştırmalarına göre öğrencilerin yüzde 61’i eğitim masraflarının altından kalkabilmek için çalışmak zorunda. Bachelor sisteminde öğrencilerin çalışması derslerin yoğunlundan dolayı çok zor.

Öğrencilerin en yüksek giderleri arasında ilk sırada kira geliyor. Bir öğrenci kiraya ayda ortalama 298 Euro harcıyor. İkinci sırada ise 165 Euro ile gıda harcaması geliyor. Üçüncü sırada 82 Euro ile toplu tasıma araçlarına giden giderler geliyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.