Dolar 34,2597
%0.05
Euro 37,5810
%-0.15
Altın 2.878,840
%-0.28
Bist-100 8.942,00
%-1.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Almanya'da kanser vakalarında artış

Almanya'da kanser vakalarında artış

Almanya’da demografik gelişimle birlikte toplum yaşlanırken, kansere yakalananların sayısında da ciddi artış gözlemleniyor. Kanserle mücadele için federal bazda önlemler alınırken, uzmanlar eyalet hükümetlerinin kansere karşı önlem programlarına...

  • Ege Postası
  • 17.09.2013 - 14:36
Almanya’da demografik gelişimle birlikte toplum yaşlanırken, kansere yakalananların sayısında da ciddi artış gözlemleniyor. Kanserle mücadele için federal bazda önlemler alınırken, uzmanlar eyalet hükümetlerinin kansere karşı önlem programlarına yeterince destek vermediğini düşünüyor.

Almanya’da kansere yakalananların sayısı gittikçe artıyor. Almanya’nın en yoğun nüfuslu eyaleti konumunda olan Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) yılda 100 bin kişi kansere yakalanıyor. KRV Kanser Cemiyeti’nin dün Düsseldorf’ta düzenlediği basın toplantısında kanserle ilgili verilen rakamlar korkutan boyutlara ulaşırken, siyasilerin tepkisiz kalması eleştiriliyor. 2030 yılına kadar kansere yakalananların sayısının yüzde 30 artacağını tahmin eden uzmanlara göre bunun temel sebebi demografik gelişmeler.

Buna göre yaşlanan toplumla birlikte kansere yakalananların sayısı artıyor, zira kansere daha çok yaşlı insanlar yakalanıyor. Robert-Koch Enstitüsü’nün bir araştırmasına göre sadece 2008 yılında Almanya’da 470 bin kişi kansere yakalanmış. Bunların 215 bini de kansere yenik düşmüş. 1999 yılında kansere yakalananların sayısı 400 bin civarında seyrediyordu.

Kanser Cemiyeti federal düzeyde Ulusal Kanser Planı’nın geliştirilmiş olmasından memnuniyet duyarken, eyaletlerin de bu konuda adımlar atmasını talep etti.1951 yılında kurulan Kanser Toplumu kanser hastalarına çeşitli plan ve projelerle destek veriyor.

EYALET SAĞLIK BAKANLIĞI’NA ELEŞTİRİ

Özellikle KRV Sağlık Bakanlığı’nı eleştiren Kanser Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Heribert Jürgens, projelerinin yüzde 80’inin bakanlık tarafından destek alamayacağını öğrendiklerini ve bunun üzücü olduğunu söyledi. Şimdiye kadar Kanser Cemiyeti bakanlıktan 350 bin Euro destek alırken, geri kalan masraflar bağışlardan karşılanıyordu.

Cemiyet, bu miktarın büyük bir çoğunluğunun azalmasıyla birlikte kanser hastalarına yardım edememekten endişe duyuyor. Eyalet Sağlık Bakanı Barbara Steffens ise Kanser Cemiyeti’nin projeleri için kabul edilebilir belgeleri getirmediğini dile getirirken, bu belgelerin kendilerine ulaşması halinde 350 bin Euro’luk yardımı yeniden yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

2008 yılında kararlaştırılan Ulusal Kanser Planı’yla erken teşhis ve tedavi yöntemleri konusunda bir çok kurum ortaklaşa çözüm yolu arıyor. Bunun için toplamda 13 somut hedef belirlendi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.