Alsancak'ta tarihi yıkım!
Büyük tartışmalara yol açan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Alsancak’taki eski binalarının yıkılması sonrasında adeta Türk-Yunan diplomatik krizi başladı. Alsancak Stadı bitişiğinde yıkım yapılan alanın altında bulunan Eski Rum Mezarlığı’ndan kalan mezar taşları, kemikler ve mezar kaideleri gibi çeşitli bulguların çalışmalar sırasında ortadan kaybolması üzerine Yunan Konsolosluğu ve Rum cemaati ayağa kalktı. Türk-Yunan diplomatik krizine yol açtı
- Ege Postası
- 06.03.2015 - 13:31
TARİHİ DE YIKIP GEÇTİLER
Alsancak’ta depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılan Dokuz Eylül Üniversitesi’ne ait eski Güzel Sanatlar Fakültesi altından adeta tarih fışkırdı. Yıkım çalışmaları sırasında bölgenin altında ortaya çıkan ve 1900’lü yılların başından kalma Rum Mezarlığı’na ait çeşitli buluntular bir anda ortadan kaybolunca yeni bir kriz başladı. Yıkımı üstlenen yüklenici firmanın iş makineleri ile yürüttüğü çalışmalar sırasında alandan çıkan mezar taşları kemikler, mezar kaideleri ve yazıtlar bir gece ansızın ortadan kayboldu.
RESMİ KURUMLAR ARASINDA ÇIKMAZA YOL AÇTI
Yaşanan durum üzerine harekete geçen Yunan Konsolosluğu yetkilileri resmi makamlara müracaat etti ancak, yine de bu çabaları tarihi bulguların kaybolmasına ve yaşanan tarihi yıkıma engel olamadı. Yaşanan kriz sonrasında Konsolosluk yetkilileri ve Rum cemaati İzmir Valiliği ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü’ne yıkımın durdurulması ve alanda arkeologlar ile tarihçiler tarafından inceleme başlatılmasını istedi. Konsolosluğun söz konusu talepleri işleme alınmayınca resmi makamlarla başlayan bürokratik diyalog süreci İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne taşındı.
ONLARCA TARİHİ KALINTI ORTADAN KAYBOLDU
Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı’na şikayetlerini ileten Yunan Konsolosluğu, eski Rum yerleşkesi olarak bilinen alanın resmi kayıtlarda mezarlık olarak gözükmediği ve özel mülkiyet olduğu gibi gerekçelerle belediyeden işlem yapılamayacağı yanıtını aldı. Yaşanan bürokratik çıkmaz devam ederken, üniversiteye ait mülkte yapılan yıkım çalışmalarından ise geriye tarihi eserler ve bulgular ise özensiz yıkım faaliyetlerine kurban gitti.
YIKIM KAÇAK MI YAPILDI'
Diğer yandan geçtiğimiz aylarda başlayan yıkım çalışmaları yine şikayet üzerine durdurulurken, Valilik tarafından verilen karar rafa kalkınca hafriyat çalışmaları ve moloz temizliği kaldığı yerden devam etti. Yıkım işinin resmi izinler alınmaksızın yapıldığı iddia edilirken, alandan çıkan tarihi bulgular ve mezar kalıntıları hakkında ise herhangi bir kayda ya da resmi işlem kaydına ise ulaşılamadı.
MEZUNLAR VE SANATÇILAR YIKILMASIN DİYE KAMPANYA BAŞLATMIŞTI
1975-76 öğrenim döneminde devredilen yerleşkenin, 1997’de fakültenin Narlıdere’ye taşınmasıyla boş kalan binalarında bir dönem Mimarlık Fakültesi de eğitim vermişti. Okulun aralarında oyuncu, yönetmen, müzisyen, akademisyen ve yazar olan yüzlerce mezunu sosyal medyada tepkilerini dile getirmiş, aniden başlayan yıkıma karşı çıkmışlardı. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün yıkılan binaların yerine İzmir Meslek Yüksekokulu yapılacağını açıklamıştı.
YAPACAĞIMIZ İŞLEM YOK
İl Kültür Tuirizm Müdürlüğü yetkilileri, alanda tarihi değere sahip herhangi bir eser ya da varlık çıkarılmadığı belirtildi. Gerekli incelemenin yapıldığını, bulunan mezarlarla ilgili de ilgili sivil toplum kuruluşları ve derneklerle irtibata geçtiklerini kaydeden yetkililer, konunun takipçisi olduklarını vurguladı, "Yetki ve sorumluluk alanımızda burayla ilgili yapacak bir işlem yok" dedi.
Yorum Yazın