Dolar 32,6173
%0.18
Euro 35,3637
%0.19
Altın 2.508,850
%1.68
Bist-100 10.852,00
%-0.19

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Alsancak 'tarihi enkaz'a döndü: Müze olacaktı! Balici mekanı oldu

Alsancak "tarihi enkaz"a döndü: Müze olacaktı! Balici mekanı oldu

Alsancak'ın kanayan yarası haline gelen ve çürümeye yüz tutan tarihi Rum evleri kötü kaderinden bir türlü kurtulamıyor. 1451 Sokak'ta Nevvar Salih İşgören İlkokulu yanında bulunan ve mülkiyeti Özel Türk Koleji'ne ait, butik otel yapılması planlanan dört adet tarihi yapı kaderine terk edilirken, ortaya çıkan manzara ise görenlerin içini burkuyor. Müze olacaktı! Balici mekanı oldu

  • Ege Postası
  • 12.08.2015 - 12:01
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir'in en gözde mekanlarından Alsancak'ta yaşanan görüntüler İzmir'in utanç manzarası haline geldi. Değeri milyonlarca lirayı bulan çok sayıda tarihi yapı ilgi beklerken, bürokratik ve hukuki nedenlerden ötürü atıl durumda kalan birçok tarihi yapı kötü niyetleri şahısların ve uyuşturucu bağımlılarının uğrak mekanı haline geldi.

TARİHİ EVLER UYUŞTURUCU YATAĞINA DÖNDÜ

Yüzlerce yıllık geçmişe sahip tarihi semtte Eski Rum Mahallesi içerisinde kalan 1451 Sokak'taki tarihi köşkler ve konutlar adeta kan ağlıyor. Yüzlerce öğrencinin eğitim gördüğü Nevvar Salih İşgören İlköğretim Okulu yanında bulunan yapılar, yaşanan güvenlik zaafiyeti ve denetimsizlik sebebiyle balici mekanı haline gelirken, restorasyon bekleyen yapılar uyuşturucu bağımlılarının adresi oldu.



ONAY GELİRSE OTEL YAPILACAK

Mülkiyeti İzmir Özel Türk Koleji'ne ait ve geçmişte eğitim alanı olarak hizmet veren tarihi yapıların ayağa kaldırılması için önceki yıllarda özel proje hazırlandı. Tatiş Eğitim Kurumları tarafından arkeolojik müze yapılması planlanan alanla ilgili hazırlanan projede sonradan değişikliğe gidilerek müzenin Urla'ya yapılmasına karar verildi. Geçtiğimiz aylarda dört tarihi evle ilgili yeni bir çalışma başlatan mülkiyet sahibi kurum aldığı yeni karar doğrultusunda alana butik otel yapmaya karar verdi. Bu doğrultuda yeni bir proje hazırlayacak olan eğitim kurumu, yıpranmış tarihi yapıları ayağa kaldırmak için restorasyon projesini Anıtlar Kurulu'nun onayına sunacak. Sürecin devamında imarda konut alanı olarak kayıtlı alanla ilgili belediyelerden imar değişikliği talebinde bulunacak olan mülkiyet sahibi kurum daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kapısını çalacak. Yaşanacak bürokratik süreç ve resmi onayların ardından da binaların ayağa kaldırılması için çalışmalara başlanacak ve yeni projesi hayata geçirilecek.

YÜZLERCE YILLIK TARİH ÇÜRÜMEYE YÜZ TUTTU

Öte yandan, büyük oranda tahrip edilen ve kimliği belirsiz şahıslar ile alkoliklerin cirit attığı eski evlerin kapılarına kilit vurularak önlem alınırken, 1451 Sokak'taki binaların tel kafeslerle kapatılarak gereken tedbirlerin hayata geçirilmesi için de çalışmalara başlandı.



DESTEK VAR AMA...

Yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının birçok girişimi sayısız girişimine karşın, Alsancak genelinde yaşanan sıkıntının esas kaynağı olarak görülen "bürokratik çile"nin çözümü amacıyla yıllardır herhangi bir somut adım atılamadı. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve 5366 sayılı yenileme kanunlarında yasal anlamda hak sahiplerinin önünü açacak değişiklikler yapılmadığından ötürü sıkıntılara nokta koyulamıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İzmir Valiliği'nin projesi bulunan hak sahiplerine verdiği maddi destekler bulunsa da sahipsiz ve boş durumda bulunan eski yapılara ise mülkiyetle ilgili mevzuat nedeniyle müdahale edilemiyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.