Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ankara'da acil grev zirvesi!

Ankara'da acil grev zirvesi!

İZBAN’da geçtiğimiz hafta başlayan grev ve ulaşımda yaşanan kriz İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin son meclis toplantısına taşındı. AK Parti’den gelen iddialara sert tepki gösteren Kocaoğlu, toplu sözleşme sürecinin Ankara’da noktalanacağını kaydetti. Salı günü Ankara'da grev zirvesi gerçekleşecek. Başkan Kocaoğlu duyurdu

  • Ege Postası
  • 14.11.2016 - 20:21

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Kasım aynın ilk meclis toplantısı Başkan Aziz Kocaoğlu yönetiminde gerçekleşti. Gergin geçen oturumda ana gündem maddesi ise ulaşım oldu. AK Parti ile CHP’li üyeler arasında tartışma yaşanan oturumda İZBAN’daki grev ve toplu ulaşım kartlarındaki 6 liralık değişim ücretleri masaya yatırıldı. 

DOĞAN’DAN FLAŞ GREV ÇIKIŞI: BİLEREK ÇÖZMÜYORSUNUZ

Meclis oturumunda bir hafta önce kepenk kapatan İZBAN ve devam eden grev süreci gündeme taşındı. Oturumda söz alan AK Parti Grup Bşkanvekili Bilal Doğan flaş bir iddiada bulunarak Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kocaoğlu’nun greve bilerek göz yumduğunu savundu. Günde yaklaşık 300 bin yolcu taşıyan İZBAN’ın hükümet ve belediye ortaklığında hayata geçirilen örnek çalışmalardan bir tanesi olduğunu belirten AK Parti’li Doğan, “Haziran’dan beri geliyorum diyen bu greve önlem alınmadı ve İzmirliler mağdur edildi. İzmirliler bir haftadır çile çekmeye devam ediyor. Seferler durduğundan ötürü İZBAN’ın bir haftalık zararı 1 milyon 650 bin TL’ye yaklaşıyor. Sözleşme ile işçilerin istediği maaş farkı ise yaklaşık 600 bin lirayı buluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi insiyatif kullanıp İzmirliler daha fazla mağdur olmasın diye katkı koymasını bekliyoruz. İl Başkanı’mız İzmirliler mağdur olmasın diye çabalıyor. Sendikanın talepleri uzlaşılabilir nitelikte, karşılanabilir taleplerde bulunuyorlar. Neden bu sorunu çözmek istemediğinizi anlıyorum. Belediyenin 11 şirketi var. Belediyenin Metro A.Ş. hariç tüm şirketleri zarar ediyor. Bu zam onlara yansır mı diye düşünüyorsunuz. Gelin İzmirlileri daha fazla duraklarda, sokaklarda bekletmeyin. Sokaklarda kalmasın. İnsiyatif alın bu grevi bitirin” ifadelerini kullandı. 

 

AYDOĞAN: İZBAN’I SİYASET MALZEMESİ YAPMAYIN!

Doğan’ın eleştirilerine tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan, “Bu iş il başkanlarının işi değil. Bizim dileğimiz grevin işçinin de işverenin de lehine mutlu şekilde sona erdirilmesi. Kendini bakanın yerine, bölge müdürünün yerine koyamaz. Sapla samanı birbirine karıştırmayın. Sayın Delican iktidar partisinin İzmir İl Başkanı. Ama onun il başkanlığı burada sökmez. Burası belediye meclisi. Üst düzey makamları yanına takıp ulaştırma bakanı gibi, hakem heyeti gibi davranamaz. İZBAN’ı çözmek sendika ile yönetimin anlaşmasına bağlıdır. Toplu sözleşme öyle çok çabuk bitmez. Gönül ister ki, herkes on bin lira maaş alsın. Devletin, belediyenin verebileceği bellidir. Lütfen İZBAN’ı siyaset malzemesi yapmayalım” diye konuştu. Aydoğan’ın konuşması sonrasında salonda tansiyon yükselirken, toplantının devamı iki grubun başkanvekilleri Bilal Doğan ve Sırrı Aydoğan arasında söz düellosuna sahne oldu. 

KOCAOĞLU GREV ELEŞTİRİLERİ SONRASINDA PATLADI 

Grevle ilgili geçtiğimiz günlerde dile getirdiği açıklamalarını yineleyen ve muhalefetin eleştirilerine sert yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZBAN’da seferlerin normale dönmesi için büyük çaba gösterdiklerini kaydetti. Başkan Kocaoğlu “Aktarmalı ulaşım sistemi çile değildir. Koordine olmuş, Türkiye’nin en gelişmiş sistemidir. Üç tane büyük ili söylüyorum. Eleştirmek için söylemiyorum. İstanbul Belediyesi’nin toplu taşıma araçlarıyla, nüfusuna oranla taşıdığı yolcu, Ankara’nın taşıdığı yolcu ve İzmir’i kıyasladığımızda bize hayranlıkla bakıyorlar. İyi burada halk otobüsü olmamış diyorlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi hepsinden daha fazla yolcusunu taşıyor” diye konuştu. 

“DELİCAN TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİNİ AT PAZARLIĞINA ÇEVİRDİ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu Doğan’ın “Grev Haziran’dan beri geliyorum dedi, siz ne yaptınız'” sorusuna da şu açıklama ile karşılık verdi: “Son dakikaya kadar hiçbir sendika toplu sözleşme imzalamaz. Para kayıp-kazanç işiyle grev konuşulmaz. Üç günlük zararı şu kadar hesapları nereden çıkıyo? Toplu sözleşme kanunundan doğan bir haktır. Sendika ve işveren pazarlık eder. Bugüne kadar kimse ile görüşmedim. İZBAN’da 8 yönetim kurulu üyesi var. Bizim tek başımıza bir şey yapmamız mümkün değil. Tüm gücümüzü seferber ettik, vatandaşın mağduriyetini minimuma indirmeye gayret ettik. Sayın Delican Perşembe günü beni aradı. TCDD müdürü ile sendikaya gidip görüşme yaptığını, İZBAN Genel Müdürü ile görüştüğünü ve benimle görüşmek istediğini bildirdi. Bu konuyla ilgili görüşmem dedim. Pazarlıkta böyle şey olmaz. Kendi partisi adına her türlü beyanatı verebilir ama bu yaptığı toplu sözleşmeyi at pazarlığına çevirmektir. Gelip bunu sulandırırsa o sözleşmeden hayır çıkar m? Benim tepkim buna. Yaptığı bana göre yanlıştır. Pazarlıkta karşımdaki sendikanın elini güçlendirmeyeyim diye randevu talebini bu sebeple kabul etmedim. Sen hiç toplu sözleşme pazarlığı yaptın m? Toplu sözleşmenin ne olduğunu bilmiyorsun. Kurallarını, nasıl işlediğini bilmiyorsun…”

KRİZ ANKARA’DA ÇÖZÜLECEK

Kocaoğlu bugün gündüz saatlerinde sendika yöneticileri ile son bir görüşme gerçekleştirdiğini kaydederek, “Bugün sendikayı çağırdım, görüştük. Bakan’ı arayacağım ve TCDD Genel Başkanı, yönetim kurulu üyeleriyle ile görüşeceğim, sendikanın genel başkanı ile Ankara’da görüşeceğim dedim ve bakanlık ile genel müdürlükten randevu talep ettim. Ücretlerde çok ciddi bir iyileştirme söz konusu. Böyle bir sözleşmeyi bugüne kadar ne belediye ne de Türkiye Cumhuriyeti’nde herhangi bir devlet kurumu imzaladı. Geçen sene TCDD’nin verdiği zam yüzde 11’dir. Bu kentin yararına sustum. O konuşunca cevap vermek zorunda kaldık. Ankara’ya gideceğiz, konuşuyoruz. Umuyorum tatlıya bağlanır. İşin göbeğindeyim. İşi çözmek için her türlü olanaklarımla uğraşıyorum. Ben evcilik oynamıyorum” dedi.

ÜCRETSİZ KART DEĞİŞİMİ TALEBİ CHP TARAFINDAN REDDEDİLDİ

Oturumda ayrıca, toplu ulaşımda krize yol açan ve tepki toplayan 6 liralık kart değişim ücretleri de gündeme taşındı. Konuyla ilgili yazılı önerge veren AK Parti Grubu, 1 Ocak 2017’de kullanılmaya başlayacak yeni elektronik toplu taşıma kartlarının belediye tarafından ücretsiz dağıtılmasını talep etti. Konak Kaymakamlığı’na bağlı Tüketici Hakem Heyeti’ne taşınan itirazları da hatırlatan AK Parti’li meclis üyeleri karardan geri adım atılmasını istedi. Konuyla ilgili açıklama yapan ve soruları yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu parayı almak durumundayız. Almadığımız takdirde ESHOT bürokratlarına zimmet çıkacak. Yeni kartlarda eskilerinden farklı özellikler var. Konu madem yargıya intikal etti, sonucuna hep beraber katlanırız. Yargı çerçevesinde bu parayı da geri öderiz” şeklinde konuştu. AK Parti’nin söz konusu çıkışına yanıt veren CHP’li meclis üyeleri ise, 15 liralık kimlik değişim ücretinin kaldırılması için AK Parti grubundan aracı olmasını istedi. AK Parti’nin önergesi CHP’li üyelerin oyçokluğu ile reddedildi.

TOPLANTI SALI GÜNÜ 

Öte yandan Kocaoğlu'nun mecliste açıkladığı çağrıya Ankara'dan olumlu yanıt geldi. Ulaştırma Bakanlığı, tarafları yarın (15 Kasım Salı) toplantıya davet etti. Kocaoğlu gelişmeyi sosyal medya hesabından duyurdu. Kocaoğlu Twitter'dan şu açıklamayı yaptı;

"İZBAN grevinde çözüme ilişkin çabaların tam göbeğindeyim. Hayatımda hiçbir zaman sorumluluktan kaçmadım, sıkışınca topu başkasına atmadım. Bugün sendikayla görüştüm. Ardından Ankara'da tüm tarafların katılacağı acil bir toplantı talep ettim. Umarım bir an önce bu işi bitiririz. Grevin başından itibaren fedakarca çalışıp sizi işlerine, evlerine, okullarına taşıyan tüm mesai arkadaşlarıma özellikle teşekkür ediyorum.Bakanlık talebimize olumlu yanıt verdi. Yarın Ankara'da, tüm tarafların aynı masa etrafında olacağı bir çözüm toplantısı yapacağız."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.