Dolar 34,2575
%0.05
Euro 37,6179
%0.05
Altın 2.880,110
%-1.01
Bist-100 9.045,00
%0.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
“Arabuluculuk, yargı yükünü hafifletecek “

“Arabuluculuk, yargı yükünü hafifletecek “

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Nazım Kara, arabuluculuk yasasının tüm hükümlerinin bu sene haziran ayında yürürlüğe gireceğini belirterek “Arabuluculuğun yargı yükünü hafifleteceği gibi, insanlar arasında...

  • Ege Postası
  • 25.04.2013 - 13:02
Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Nazım Kara, arabuluculuk yasasının tüm hükümlerinin bu sene haziran ayında yürürlüğe gireceğini belirterek “Arabuluculuğun yargı yükünü hafifleteceği gibi, insanlar arasında yaşanan uyuşmazlığın giderilmesine önemli katkı sağlayacaktır." dedi.

    Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Ofisi’nin işbirliği ile yürütülen Türkiye’de Arabuluculuk Uygulamalarının Geliştirilmesine Destek Programı kapsamında kararlaştırılan “Genel Anlamda Arabuluculuk, Arabuluculukta Hakimin Rolü ve Türk Arabuluculuk Sistemi ” tanıtım ve eğitim semineri, Büyük Samsun Oteli’nde gerçekleştirildi.

    Eğitimin seminerinin açılış konuşmasını yapan Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Nazım Kara, son yıllarda Türkiye'de ve dünyada olduğu gibi ekonomik gelişmelerin, nüfus artışının ve sosyal olaylara bağlı olarak yargıda ki iş yükünün her geçen gün arttığını söyledi. Yargı mensuplarının büyük bir iş yükü altında olduğunu kaydeden Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Nazım Kara, “Söz konusu iş yükünün hafifletilmesi gerekse yargısal faaliyetlerin ve uyuşmazlıkların çözümünün hızlandırılması düşüncesiyle bakanlığımızca hazırlanan yargı reformu stratejisi belgesi içerisinde, adaletin etkinliğini artırmak için sadece dava yolu esas alarak çalışma yapmanın yeterli olmayacağı hususu özellikle vurgulanarak, uyuşmazlıkların yargıya intikalinden önce veya sonra çözebilecek dostane çözüm metotlarının diğer bir değişle alternatif çözüm yollarının geliştirilmesi gerektiği kararlılıkla ifade edilmiştir. Bu bağlamda bir kısım uyuşmazlıkların çekişmeli yargı şeklinde mahkemelere intikali yerine, nizasız kaza, sulh, uzlaşma gibi yöntemlerle çözümünü sağlamak amacıyla mevzuat hazırlama çalışmaları başlatılmıştır." dedi.

    22 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren arabuluculuk yasasının asıl hükümlerinin bu sene haziran ayında yürürlüğe gireceğini söyleyen Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Nazım Kara, “Arabuluculuk sistemi, yargı yükünü hafifleteceği gibi en önemlisi insanlar arasında yaşanan uyuşmazlığın giderilmesine katkı sağlayacaktır." diye konuştu.

    "ARABULUCULUK, TOPLUMSAL BARIŞA HİZMET ETMEKTEDİR "

    Daha sonra konuşan Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, “Arabuluculuk onarıcı adalet kavramının bir parçası olarak tanımlanmakta, tarafların aktif sürece katkı sağlamaları sonucu toplumsal barışa hizmet etmektedir. Arabuluculuk uygulanması ile beklenen, yargının daha hızlı, daha basit, daha ucuz bir şekilde uyuşmazlıkları çözmesi, tarafların sorunun çözümlenmesini kolaylaştırması, mahkemeye yardım etmesidir. Doğaldır ki, her yeni beraberinde bazı zorlukları getirecek ve bilgilerin güncellenmesi önemli bir gereklilik olarak ortaya çıkacaktır. Ancak önemli ve yapılması gereken, zaman içerisinde yeni ortam ve yeni şartlara uyum sağlanarak, anlayışların ve alışkanlıkların değiştirilmesidir.“ ifadelerini kullandı.

    Öte yandan, İzmir ve İstanbul’dan sonra 25-26 tarihleri arasında Samsun’da düzenlenen eğitim semineri Türkiye’nin 4 farklı bölgesinde daha gerçekleştirilecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.