Ata'ya Ilıca'dan selam
Mustafa Kemal Atatürk'ün Çeşme'ye gelişinin 93'üncü yıl dönümü onuruna gerçekleşen “Ilıca’dan Ata’mıza Selam” etkinliklerinin son gününde Yaşar Aksoy’un hazırladığı “Hasan Tahsin’den Mustafa Kemal’e İlk Kurşun” belgesel gösterimi düzenlendi. Çeşme Kültür ve Sanat Derneği Türk Sanat Müziği Korosu'nun "Atatürk'ün Sevdiği Şarkılar" konseri ile devam eden etkinlikler, Arkas Çeşme Yelken Gençlik ve Spor Kulübü sporcularının yelken ve kano geçişi ile sona erdi. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, “Mustafa Kemal ruhunu ilelebet yaşatacağız. ‘Ilıca’dan Ata’mıza Selam’ etkinliklerinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi. Oran: Mustafa Kemal ruhunu ilelebet yaşatacağız
- Ege Postası
- 22.07.2019 - 14:38
Çeşme Belediyesi tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir suikasti sonrasında Ilıca’ya 30 Haziran’da gelip 8 gün kalmasının 93. Yıl Dönümü anısına 3 gün süren “Ilıca’dan Ata’mıza Selam” etkinlikleri sona erdi. Fener alayı, konser, söyleşi, dans gösterileri ile kutlanan etkinliğin son gününde Gazeteci-Yazar Yaşar Aksoy'un sunumuyla, "Hasan Tahsin'den Mustafa Kemal'e İlk Kurşun" adlı belgesel gösterimi gerçekleştirildi.
Etkinliğin son gününde gerçekleştirilen belgesel gösterimine Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, Çeşme Cumhuriyet Başsavcısı Aşkın Yeğin, İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev, Çeşme İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Emin Yılmaz, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Sait Kavasoğullar, Atatürkçü Düşünce Derneği Çeşme Başkanı Mehmet Bilgiç, meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“Ilk kurşunu Hasan Tahsin, son kurşunu Mustafa Kemal atmıştır”
Hasan Tahsin’in mücadele ruhunu ve Mustafa Kemal sevdasını büyük bir ilgiyle izleyen Çeşmeliler, zaman zaman duygusal anlar yaşadı.
Gazeteci -Yazar Yaşar Aksoy Mustafa Kemal’in Ilıca’ya gelişini şu sözlerle anlattı.
Bütün Ege’yi yakan Yunan ordusu Çeşme Limanı’ndan Yunanistan’a geçmişlerdir. Çeşme’de son kurşun atılmıştır, ilk kurşun da İzmir’de Hasan Tahsin tarafından atılmıştır. Çeşme sadece bu özelliğiyle Türk İstiklal Savaşı’nda önemli bir yere sahiptir. Çünkü Çeşme’nin kurtuluşundan sonra gelen, tek kurşun atılmadan Mustafa Kemal’e teslim edilen İstanbul Lozan Anlaşması falan Mustafa Kemal için hep bir teferruattır. Çeşme önemlidir, bu nedenle kurtardığı İzmir’de bir suikaste uğrayan Mustafa Kemal, Foça’ya gidebilirdi, Güzelbahçe’ye gidebilirdi, İnciraltı’ndaki mevkilere gidebilirdi. Yani neden Çeşme’ye geldi, işte o Mustafa Kemal’in dehasıdır. Yunan’ın son terkettiği yere gidiyor Mustafa Kemal çünkü ona yapılan suikastin arkasında emperyalizm var. Bu açıdan Çeşme’nin İstiklal Savaşı’ndaki yeri önemlidir, son kurşun önemlidir. Alaçatı’daki şehitliklerde yatan son şehidimiz, Trabzonlu Ahmet Çavuş’tur, Konyalı Mustafa Çavuş son derece önemlidir.”
Festival sona erdi
Belgesel gösteriminin ardından Çeşme Kültür ve Sanat Derneği Türk Sanat Müziği Korosu'nun "Atatürk'ün Sevdiği Şarkılar" konseri ile devam eden etkinlikler, Arkas Çeşme Yelken Gençlik ve Spor Kulübü sporcularının yelken ve kano geçişi ile sona erdi. Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, “Mustafa Kemal ruhunu ilelebet yaşatacağız. ‘Ilıca’dan Ata’mıza Selam’ etkinliklerinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
Yorum Yazın