Dolar 34,1518
%0.16
Euro 38,0586
%-0.09
Altın 2.888,510
%0.47
Bist-100 9.899,00
%-0.01

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bağış: Türkiyesiz bir AB eksik kalır

Bağış: Türkiyesiz bir AB eksik kalır

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği’ni sadece aynı coğrafyayı, aynı inancı, aynı kültürü paylaşan tekdüze, tek tip bir oluşum olarak görmenin kuruluş felsefesine ve ruhuna aykırı olduğunu söyledi....

  • Ege Postası
  • 08.05.2013 - 18:09
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği’ni sadece aynı coğrafyayı, aynı inancı, aynı kültürü paylaşan tekdüze, tek tip bir oluşum olarak görmenin kuruluş felsefesine ve ruhuna aykırı olduğunu söyledi. Bağış, Türkiye'nin geniş Avrupa ailesinin tabii bir üyesi olduğunu ve Türkiyesiz bir Avrupa Birliği’nin eksik kalacağını dile getirdi.

Egemen Bağış, 9 Mayıs Avrupa Günü için bir mesaj yayımladı. Tek tipçi yaklaşımların Avrupa’yı da yıllar boyunca nasıl bir karanlığın içine sürüklediğini unutmamak gerektiğine işaret eden Bağış, "Avrupa Birliği bu tek tipçi yaklaşımlara bir meydan okuma olarak ortaya çıkan, farklılıkların barış içinde bir arada yaşayabileceği iddiasını savunan çok kıymetli bir fikirdir. Ama maalesef bugün Avrupa Birliği’nin bu iddiadan uzaklaşma eğilimleri gösterdiğine üzülerek şahit oluyoruz. Avrupa Birliği’nin temsil ettiği değerlerin aşındırıldığını tedirginlikle müşahade ediyoruz. Adalet ve hakkaniyetten uzaklaşan, gerçeklere gözlerini kapayan, barış, demokrasi ve özgürlük çağrılarına kulaklarını tıkayan bir Avrupa Birliği umut veren değil, endişeye sevk eden bir oluşum olarak anılır.” dedi.

“TÜRKİYE’NİN TAVİZ VERMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Bağış, bu hususun Türkiye olarak sadece eleştirip bir kenara çekildikleri bir durum olmadığını aktararak şöyle devam etti: “Türkiye olarak Avrupa Birliği’nin yaşadığı sorunları da sahiplenme ve bu sorunların çözümüne katkı sağlama gibi bir iradeyi her zaman paylaşıyoruz ve buna da muktediriz. Nitekim son dönemde Avrupa’nın önde gelen şahsiyetleri tarafından Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne yapacağı katkıların net olarak anlaşıldığı ve cesurca dile getirildiğini memnuniyetle gözlemliyoruz. Türkiye, hükümetimizin 11 yıldan bu yana attığı kararlı adımlar sonucunda bugün hiç olmadığı kadar Avrupa ile bütünleşmiştir ve AB üyeliğine her zamankinden daha yakın bir noktaya ulaşmıştır. Türkiye’nin artık ilerlemeden, kalkınmadan, demokrasiden, hukuk ve özgürlüklerden taviz vermesi, bu yoldan geriye dönmesi mümkün değildir. Ne yazık ki Türkiye’nin AB üyelik sürecine sahip çıkma noktasındaki kararlılığının çoğu zaman AB nezdinde karşılık bulmadığı, Türkiye’nin hak ettiği muameleyi görmediği aşikardır.”

Bağış, fasıl açılmayan son 5 dönem başkanlığının ardından İrlanda Dönem Başkanlığı’nda bir faslın müzakerelere açılacak olması, vize muafiyeti konusunda bazı kritik eşiklerin aşılması ve önümüzdeki döneme ilişkin de olumlu mesajların veriliyor olmasının artık Türkiye-AB ilişkilerine bağnazlığın değil, hakkaniyetin hakim olması noktasında ümit verici, ancak bu gelişmelerin ve pozitif mesajların ileri somut adımlarla desteklenmesi gerektiğinin aşikar olduğunu vurguladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.