Dolar 34,1038
%0.02
Euro 38,1519
%0.15
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Bağış: AB sürecini sonucundan önemli gördük

Bakan Bağış: AB sürecini sonucundan önemli gördük

Avrupa Birliği Bakanlığı Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve Avrupa Birliği İçin Ortak Gelecek konulu konferansta konuşan Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Avrupa Birliği sürecini, sonucundan daha önemli...

  • Ege Postası
  • 07.06.2013 - 15:52
Avrupa Birliği Bakanlığı Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve Avrupa Birliği İçin Ortak Gelecek konulu konferansta konuşan Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Avrupa Birliği sürecini, sonucundan daha önemli gördük. Avrupa standartlarının ülkemizde yaşanması sürecin sonucundan çok daha önemli.” dedi.

Avrupa Birliği Bakanlığı Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve Avrupa Birliği İçin Ortak Gelecek konulu konferans Swiss Otel’de düzenlendi. Konferansa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve AB yetkilileri katıldı. Törende konuşan Egemen Bağış, Avrupa Birliği sürecinin sonucundan önemli olduğuna vurgu yaptı. Bağış, “Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri yeni değil. Başbakan Menderes’in başlattığı ve bir çok siyasi aktörün destek verdiği bir süreç. Başbakan Erdoğan’ın 17 Aralık 2004 Brüksel Zirvesi’nde ortaya koyduğu kararlılık sonucunda başlayan bir müzakere sürecinin tezahürüdür. Biz AB sürecinde standartlarımızı yükseltmeyi önemsedik. Süreci sonucundan çok daha önemli gördük. Bizim için vatandaşlarımızın Almanya’daki otoban standartlarını bütün şehirlerde görülmesi, İsveç’teki insan hakları standartlarının bütün vatandaşlarımız tarafından yaşanması, İngiltere’deki eğitim, Fransa’daki gıda ve hijyen, İtalya’daki moda ve marka standartlarının yaşanması çok daha önemli. Aynı zamanda Türkiye’nin AB yolunda kazanımları AB için de önemli kazanımlardır.” şeklinde konuştu.

Bakan Bağış, bu süreçte Türkiye’nin en demokratik, en şeffaf, en saygın ve en müreffeh dönemini yaşadığını kaydetti. Bu kazanımların AB yolunda atılan adımlar sonucu ortaya çıktığını belirten Bağış, “Biz bu süreçte ülkemizin çıkarları ile küresel çıkarları ile aynı platformda muazzam çabalar gösteriyoruz. Henüz yolumuz uzun.” ifadelerini kullandı.

‘BÖLGESEL POLİTİKALAR FASLI 26 HAZİRANDA AÇILACAK’

Müzakerelerde uzun süredir kopukluk yandığını hatırlatan Bağış, şunları söyledi: “3 yıl aradan sonra 26 Haziranda bölgesel politikalar faslını açıyoruz. Ülkemizin 40 yıldır süren belayı def ettiği bir süreçte farklı bölgeler arasındaki gelir dağılımında makasların kapanması için kalkınma ajanslarımızın ortaya koyduğu performanslar ve AB’nin takdiriyle bu faslın açılması için gerekli adımlar atıldı.”

‘VİZE SORUNUNDA MÜZAKERELER OLUMLU SONUÇ VERMEYE BAŞLADI’

Avrupa’daki vize sorununa da değinen Bakan Bağış, “1980 darbesinin bu millete attığı en büyük kazıklardan birisi olan vize sorunun çözmek için, 30 yıllık mücadele sonuna, AB ülkeleri komisyona Türkiye ile bu sorunu çözmek için yetki verdi. Müzakereler olumlu neticeler vermeye başladı.” dedi.

AB sürecinin önemine atıfta bulunan Bağış, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu süreci, kıtasal barış projesi olan AB’nin küreselleşmesi için çok önemsedik. Kendini batıdan koparılmış hisseden 2,5 - 3 milyar insanlık alemi için çok önemli projedir. Osmanlı’nın, Bizans’ın, Roma’nın başkenti olduktan sonra AB’nin hem kültür hem spor başkenti olmuş tek dünya şehrinde küresel sorunlara çözüm aramayı çok önemsiyorum.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.