Bakan Bayraktar: Türkiye'de binaların yarısında mühendislik hizmeti yok
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'de 20 milyon konut stoğunun olduğunu bunların yarısının mühendislik hizmeti almadığını söyledi. Bayraktar, deprem fay hattı üzerinde bulunan binalardan 6.5 milyon kontun mutlaka yenilenmesi...
- Ege Postası
- 26.04.2013 - 15:11
Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜRKKENT) tarafından düzenlenen 25. İlkbahar Semineri Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Göynük beldesindeki Kilikya Palace Otel'de başladı.
Dört gün sürecek toplantıda 'Türkiye Kooperatifçilik Stratejileri ve Eylem Planı Işığında Kent Kooperatifçiliğin Geleceği, Kentsel Dönüşüm ve Enerji Verimliliği ve Türkiye'nin Anayasa İhtiyacı' başlıklı oturumlar düzenlenecek. Toplantının açılış konuşmasını Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar yaptı. Bakan Bayraktar, yapı kooperatiflerinin son 10–15 yıl içerisinde kan kaybettiğini söyledi. Kooperatiflerin artık büyümediğini belirten Bayraktar, bunda kendi siyasi politikalarının da etkili olduğunu ancak, kooperatiflerinde kendilerini gelişen zamana göre dizayn etmeleri gerektiğini ifade etti. Eski anlayıştaki bitmeyen inşaatlarım olduğunu, bunun da vatandaşları üzdüğünü belirten Bayraktar, bunlara dikkat edilmesini ve mutlaka kooperatiflerin desteklenmesi gerektiğini anlattı. TÜRKKENT'in Türkiye genelinde 250 bin konut üretilmesine destek olduğunu belirten Bakan Bayraktar, "Bunun güçlenmesi konusunda bizde bakanlık olarak elimizden geleni yapacağız. yapı denetimlerin sıkı hale getirilmesi için bir çalışma üzerindeyiz." dedi.
Türkiye'nin 70-80'nin fay hattı üzerinde olduğunu belirten Bayraktar, 20 milyon konuk stoğunun yarısının mühendislik hizmeti almadığını, bilimsellikten uzak olduğunu kaydetti.
Deprem fay hattı üzerinde bulunan binalardan 6.5 milyon konutun mutlaka yenilenmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, "Türkiye Osmanlı'nın son dönemlerinde kendine mahsus bir yapı tarzı oluşturmaya başladı. Türkiye arada kaldı. Sosyal devletler yolları, meydanları düzenli bir şekilde yaptı. Avrupa ülkelerinde tarihlerini koruyarak çok çabuk şehirlerini güzel konumlara getirdiler. Almanya'nın şehirlerine baktığımı zaman ülkenin her yeri nezih ve boş. Ama Türkiye ortada kaldı. Kentsel dönüşüm projeleri uygulayabilmesini öngören 5998 sayılı Belediye Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'a da değinen Bakan Bayraktar, bunun devrim niteliğinde bir kanun olduğunu ifade etti.
Vatandaşların riskli olan binaların yeniden inşa edilmesi ve tadilatının yapılması için devlet olarak kira desteği verdiklerini hatırlatan Bayraktar, alınan kredilerde faizlerin yüzde 4'ünü ve vergi muafiyeti sağladıklarını kaydetti. Binaların yenilenmesi konusunda kooperatiflerin de faydası olduğunu belirten Bayraktar, dönüşümle ilgili çok kanun olduğu ama son kanun devrim niteliğinde olduğunu kaydetti.
"İNŞALLAH KALICI BARIŞ OLUR"
Bakan Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin kalkınma ve gelişme mücadelesi verdiğini ifade etti. Sağa sola olan maddi borçlardan çok gelecek nesillere borçlarının olduğunu ifade eden Bayraktar, Türkiye'nin istikrar mücadelesi verdiğini kaydetti. Türkiye'nin başında terör belası olduğuna değinen Bayraktar, "Bizim başımızda bir bela var. PKK belası var. Terör belası. Onun için Türkiye bir mücadele veriyor. Barış diyoruz, kardeşlik diyoruz, açılım diyoruz. Türkiye çare ağrıyor. İnşallah bu çare baharla birlikte Türkiye'ye bir kalıcı barış gelir." diye konuştu.
Türkiye'nin en önemli ikinci sorunun da kentsel dönüşüm olduğunu ifade etti. Bakan Bayraktar, hedeflerinin 10 yıl içerisinde, atık su arıtma sistemleri halletmiş, gaz salınım sorunlarını halletmiş Avrupa kriterleri yakalamış bir Türkiye olduğunu söyledi.
Toplantıda konuşma yapan Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Muammer Niksarlı, kooperatifçiliğin önemine değindi. Kooperatifçiliğin Türkiye'de tam olarak anlaşılmadığını belirten Niksarlı, bakanlıklar tarafından da bazı sorunlar yaşadıklarını belirtti. Niksarlı, sorunlarıyla ilgili Bakan Bayraktar'a bilgi vererek çözüm bulunmasını istedi.
Yorum Yazın