Dolar 34,6447
%0.02
Euro 36,6796
%0.23
Altın 2.929,050
%-0.26
Bist-100 9.640,00
%-0.04

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Özhaseki'den İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne slogan salvosu

Bakan Özhaseki'den İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne slogan salvosu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "İmar Barışı ile elimize 35-40 milyar lira geçecek. Bu parayı, kentsel dönüşüm işine girerlerse belediyelere sıfır faizli para olarak vereceğiz. Yani Türkiye'yi depreme hazırlayacağız" diye konuştu. Öte yandan Özhaseki, "Sokaklarda 'her taraf İzmir gibi olsa' sloganını gördüm. Allah'ım bütün beldelere İzmir gibi cömert davransın ancak böyle yöneticiler vermesin." diye konuştu.  Bakan Özhaseki'den Büyükşehir'e slogan salvosu

  • Ege Postası
  • 19.06.2018 - 23:20

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "İmar Barışı ile elimize 35-40 milyar lira geçecek. Bu parayı, kentsel dönüşüm işine girerlerse belediyelere sıfır faizli para olarak vereceğiz. Yani Türkiye'yi depreme hazırlayacağız." dedi. 

Başbakan Binali Yıldırım'ın Eski İzmir Pazar Yeri'nde katıldığı miting öncesi vatandaşlara seslenen Özhaseki, ülkede bir zamanlar ideolojik belediyecilik yapıldığını, şehirlerin altyapısının yapılmadığını, çöp dağlarında patlamalar olduğunu ve onlarca şehit verildiğini söyledi. 

İzmir'in bazı semtlerinde hala suların akmadığını belirten Özhaseki, "Sokaklarda 'her taraf İzmir gibi olsa' sloganını gördüm. Allah'ım bütün beldelere İzmir gibi cömert davransın ancak böyle yöneticiler vermesin." diye konuştu. 

Özhaseki, kentsel dönüşümün Türkiye'de bir zorunluluk olduğunu vurguladı. 

Son 100 yılda Türkiye'de 6 ve üzerinde şiddette yıkıcı deprem sayısının 56, ölen insan sayısının 83 bin, mali kaybın ise 100 milyar dolar olduğuna işaret eden Özhaseki,  şöyle konuştu:

"İzmir, 1. derece deprem bölgesi. Kentsel dönüşüme bir an önce girilmesi gerekiyor. Bu konuyla ilgili kolaylaştırıcı tedbirler aldık ancak CHP'li belediyeler kentsel dönüşümü rantsal dönüşüm olarak görüyor. CHP, kolaya kaçmak için bu ifadeyi kullanıyor.  Karabağlar'da kentsel dönüşüme başladık. İnşaat başladı ve toplamda 50 bin konutluk bir yer çıktı. Bu konutların bir kısmı kamuya, bir kısmı vatandaşa ait. Bakanlığa geçen konutları satmayacağız. 3. etabı da 2-3 ay içerisinde bitireceğiz. Umarım başlattığımız bu hareket Karabağlar'ın kara kaderini değiştirecek. Yepyeni modern mahalleler ortaya çıkacak. Herkes rahat edecek." 

İmar Barışı'na değinen Özhaseki, Türkiye'deki toplam 26 milyon 358 bin yapı stoğunun yüzde 35'in imara uygun olduğunu hatırlattı.

Özhaseki, sözlerini şöyle tamamladı:

"Getirdiğimiz yasa, 'sizin bu yapınızın değeri neyse kendiniz bunu söyleyin, mühendislik bürolarına gitmeyin ve kimseye ölçtürmeyin' diyor. İnternet üzerinden e-devlet şifresiyle girin, şu karşıdaki yapılar gibiyse metrekaresini 600 lirayla çarpın. 100 metrekare çarpı 600 lira 'buranın değeri 60 bin lira' diyeceksiniz. Yüzde 3'ü ne yapıyor. Bin 800 lira. Bu verildiğinde size yapı kayıt belgesi gönderiliyor. Yapı kayıt belgesi devlette ruhsat ve iskan yerine geçiyor. Kanun bu. Su, elektrik, gaz bağlanabilir. Yıkım kararları varsa bunlar durur. İmar Barışı ile elimize 35-40 milyar lira geçecek. Bu parayı, kentsel dönüşüm işine girerlerse belediyelere sıfır faizli para olarak vereceğiz. Yani Türkiye'yi depreme hazırlayacağız. Sağlam, kimlikli ve kişilikli binalarda oturacağız. Yani bu para bir yerlere gitmeyecek."

BORNOVA'DA 'İMAR BARIŞI'NI ANLATTI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Yapı kayıt belgesi, iskan (yapı kullanım izin belgesi) yerine geçiyor, çok net söylüyorum bir daha belediyelere gitmenize gerek yok. Ben buradaki belediyenin durumunu bilmiyorum ancak 'Elime düşsünler de canına okuyayım.' diyen çok çarpıcı belediye var, sakın ha bunlara kanmayın." dedi.

Özhaseki, Bornova ilçesi Doğanlar Mahallesi'ndeki Şehit Jandarma Komando Er Gündüz Koçak Parkı'nda bir araya geldiği vatandaşlara "İmar Barışı" düzenlemesi hakkında bilgi verdi. 

Türkiye'de son 100 yılda 6 ve üzeri deprem sayısının 56 olduğunu, bu yıkıcı depremlerde 83 bin kişinin hayatını kaybettiğini aktaran Özhaseki, İzmir'in de riskli şehirler arasında yer aldığını söyledi. 

Türkiye'deki toplam 26 milyon 358 bin yapı stoğunun ancak yüzde 35'inin imara uygun olduğunu aktaran Özhaseki, şunları kaydetti:

"Bunu çözmek için yapı kayıt belgesi uygulamasını getirdik. Yasa diyor ki 'Vatandaş gelir kendi rızasıyla imara aykırılığının ne olduğunu söyler. Oradaki değerini tespit eder, bunun yüzde 3'ünü devlete verir, devletle helalleşir.' Örnek vermek gerekirse 100 metrekarelik gecekonduda oturan kardeşimiz 600 lira ile çarpacak metrekaresini. 60 bin lira evin değeri, alttaki arsa bedeli 10 bin lira 70 bin lira. Bunun yüzde 3'ü nedir, 2 bin 100 lira. e-devlet şifresiyle girecek, bunu kendisi bildirecek. Sonra senenin sonuna kadar bu para yatabilir. Yani 6 ay var. Bunu yatırdığında devlet kendisine yapı kayıt belgesi verecek. Bunun için mühendislik bürosuna gitmenize, kimsenin kapısını çalmanıza gerek yok."

"Çarpıcı belediyeler var sakın kanmayın"

Özhaseki, uygulamayla vatandaşın belediyelere gitmesine de gerek olmadığına dikkat çekerek, "Yapı kayıt belgesi, iskan (yapı kullanım izin belgesi) yerine geçiyor, çok net söylüyorum bir daha belediyelere gitmenize gerek yok. Ben buradaki belediyenin durumunu bilmiyorum ancak 'Elime düşsünler de canına okuyayım.' diyen çok çarpıcı belediye var, sakın ha bunlara kanmayın." diye konuştu.

Yapı kayıt belgesi kapsamına alınan konutlara elektrik ve su bağlanabildiğini, kat mülkiyetine geçişin mümkün olduğuna, aleyhte açılmış dava, verilmiş yıkım veya para cezası varsa da bunların düştüğüne işaret eden Özhaseki, İzmir'deki birçok belediyenin kentsel dönüşüme gönülsüz olduğunu söyledi.

Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir'de birçok yerde ne yazık ki belediyelerimiz kentsel dönüşüme girmiyor. Neden girmiyor, 'Riskli bu iş.' diyorlar. Bu işe girmedikleri için vazifelerini bana göre yapmıyorlar. Sonra da dönüyorlar, 'Bu kentsel dönüşüm var ya rantsal dönüşüm oldu.' diyorlar. Allah seni ıslah etsin. Rantsal dönüşüm yapma sen, bir rant varsa millete dağıt. Oradan bir kar geliyorsa vatandaşa dağıt. Türkiye Cumhuriyeti'nde bulunan belediye başkanlarının birinci görevi kentsel dönüşüm yapmak, evleri depreme hazırlamak."  

Bakan Mehmet Özhaseki, Türkiye'nin terörle kararlılıkla mücadele ettiğine de dikkat çekerek, "Afrin'de öyle bir harekat yaptık ki bütün dünya parmaklarını ısırdı. Onun için Amerikalılar Münbiç'te 'Gelin anlaşalım girmenize gerek yok.' diyorlar." ifadelerini kullandı.

Özhaseki, konuşmasının ardından vatandaşlarla sohbet ederek fotoğraf çektirdi. (AA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.