Dolar 34,2532
%0.32
Euro 37,6324
%-0.37
Altın 2.919,560
%0.13
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Yıldırım'dan Kocaoğlu'na 'selde kütük' eleştirisi

Bakan Yıldırım'dan Kocaoğlu'na 'selde kütük' eleştirisi

‘Gören Göz’ cihaz dağıtım törenine katılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kocaoğlu’nun İnciraltı İmar Planı değişikliği tepkisinden, hizmete açılan metro istasyonlarına, sahil bandından Koruma Kurulu engeline takılan Pasaport’taki Yat Limanına kadar İzmir’le ilgili konularda çarpıcı açıklamalarda bulundu…

  • Ege Postası
  • 05.01.2013 - 17:00

İZMİR- İzmir’de bulunan Bakan Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçen planlama yetkisinden sonra birilerinin planlarda değişiklik yapmasına yönelik, “Selden kütük kapmaya çalışanlar var” tepkisi konusunda, geçtiğimiz günlerde aşırı yağış sonrası su baskınları ve sel ile gündeme gelen kentin durumunu hatırlattı. Bakan Yıldırım, “İzmir’de sel oldu ama, kütük göremedik. Sadece sokaklar su altında kaldı” dedi. EXPO işinin siyasi malzeme haline getirilmesinin yanlış olduğunu da dile getiren Bakan Yıldırım, “EXPO’yu tartışmaya açarsak olmaz, yazık olur. Var gücümüzle ilk günden bu güne EXPO işinin İzmir’in lehine sonuçlanması için her türlü fedakarlığı yaptık. Meclis kapalı olduğu halde bile yasa çıkarttık. EXPO’nun tüm organlarını, tüm kuruluşunu tamamlayıp Cumhurbaşkanımızdan başbakanımıza, milletvekillerimize, yerel yönetimlere varıncaya kadar herkes bu projenin bir parçası olarak göreve başlamıştır. Yolda giderken, başarı ile yolumuza devam ederken, böyle bir tartışmayı anlamsız buluyorum. Eğer planlarda farklı şeyler varsa, belediyenin içine sinmeyen, planlanmış esaslar dahilinde farklı şeyler varsa, konuşulur düzeltilir. Bunu lütfen kimse siyaset aracı olarak kullanmasın. Bu sefer İzmir, EXPO 2020 adaylığında en şanslı kentler arasındadır. Ülke olarak en şanslı ülkeyiz. Böyle basit hatalarla şansımızı olumsuz etkilemeyelim” diye konuştu.


''BAKAN YILDIRIM: İŞİMİZ TERÖR İLLETİNİ ÜLKENİN GÜNDEMİNDEN ÇIKARMAK'' HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ

YILDIRIM'DAN ALİAĞA'DA PENLATI ATIŞI HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ

TARTIŞMAK ZARAR VERİR


Bakan Yıldırım, kentin EXPO konusundaki duyarsızlık ve halkın sahip çıkmaması konusundaki eleştirilere de cevap verdi. Bu konuda da değerlendirmede bulunan Bakan Yıldırım, “İzmirlilerin EXPO konusunda bilgi yetersizliği varsa, bunu düzeltmek de bizim işimiz. EXPO işine İzmir'in tamamını dahil etmemiz lazım. Bunu hepimiz yapacağız. Bizler yapacağız. Milletvekilleri, partiler, sivil toplum kuruluşları, belediyeler herkes üzerine düşeni yapacak. Biraz daha zamanımız var. Heyecan bu yıl artarak devam edecek. Ama EXPO'yu tartışmak bu sürece zarar verir. Ondan sakınmak gerekir” dedi.

İZMİR, METRONUN TAMAMEN AÇILMASINI BEKLİYOR

Bakan Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “sessiz sedasız bir gün açarız’ dedikten sonra hizmete aldığı Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı’nın Hatay ve İzmirspor İstasyonları ile ilgili durumunu da değerlendirdi.

Basın mensuplarının sorusu üzerine Yıldırım, tam konuya girecekken, hemen arkasında bulunan AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, bakanın kulağına, “Açtı ama sadece tek yön çalışıyor. İki hat aynı anda işlemiyor” dedi. Bunun üzerine Yıldırım, “İki yeni istasyonun hizmete girmesi hayırlı olsun. Uzun yılardır devam eden metro inşaatı nedeniyle Hatay'da çok ciddi mağduriyetler vardı. Şimdi tek hatlı da olsa iki yeni istasyonun açılması sevindirici bir şey. Ama İzmir metrosu inşaatı ile ilgili sıkıntıları hepimiz biliyoruz. İzmirliler, metronun tamamın açılmasını bekliyor” diye konuştu.

İZMİR’E ZARAR VERİYORLAR

Özelleştirme İdaresi’nin planlarını yaptığı Pasaport’taki yat limanının, Koruma Kurulu’ndan olumsuz dönmesi konusunda da soruları yanıtlayan Bakan Yıldırım, üstü kapalı eleştirilerde bulundu. Koruma Kurulu’nun 'bölgenin tarihsel özelliklerine uymuyor’ diyerek reddettiği proje ile ilgili Yıldırım, “İzmir'de iş yapmak için herkesin gönlünü görmek, herkesin yorulduğu yerde bir han yapmak gerekiyor. Aslında İzmir adına söz söyleyen kurumlar, bazı sivil toplum kuruluşları hizmet ettiklerini düşünüyorlar ama aslında hizmeti geciktiriyorlar. İzmir'i kendilerinden fazla düşünen kimse olmadığını sanıyorlar. Bu da İzmir'e yarar değil zarar veriyor. Pahalıya mal oluyor. Bence, bu alışkanlıkları terk etmek gerek” dedi.

SAHİLİ İZMİR’E AÇMAK GEREKİR

Projede uyuşmayan, örtüşmeyen yanların oturulup konuşulabileceğini, görüşülebileceğini ifade eden Bakan Yıldırım, “Tüm bunlar yapılır ama proje geciktirilmez. Kaybeden İzmir oluyor. İzmir körfezini kuzeyinden güneyine dolaşın. Bir de İstanbul Boğazı’nı dolaşın. Farkı göreceksiniz. Sahil, İzmirlilere kapalı. Sahili, İzmirlilere açmak gerek. Buna karşı çıkmak, önünde durmak, İzmir'e en büyük kötülüktür” ifadelerini kullandı.

BALIKÇI BARINAĞININ TEMELİ ATILDI

Bakan Yıldırım, basın mensuplarının sorularını yanıtladıktan sonra Güzelbahçe Yalı Balıkçı Barınağı temel atma törenine geçti İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katıldığı törende balıkçılar, Bakan Yıldırım’a yoğun sevgi gösterisinde bulundu,. Bir grup CHP’li de “İzmir Azizdir Aziz Kalacak’ sloganları ile karşılık verdi. Konuşmasını Nazım Hikmet’in şiiri ile başlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım barınağa balıkçı barınak denmesinin yanlış olduğunu, söz konusu bölgenin küçük bir liman niteliğini taşıdığını söyledi. Türkiye’de denizcilikte ÖTV’nin kaldırılması ile sektörün 10 yılda 3 kat büyüdüğünü hatırlatan Yıldırım, “Balıkçılarımız denize dönüyor. Vira Bismillah. Reislere selam olsun. Uzaktan yakından gelen reislere selam olsun. Türkiye’de balıkçılığın artık unutulmaya yüz tuttuğu balıkçılarımız bunu çok iyi bilirler. Dedik ki 'artık balıkçılığı şahlandıracağız’ ve denizcilikteki ÖTV’yi kaldırdık. Adeta denizcilerimiz limandan çıkamaz hale gelmişti. Yakıt teşviki ile denizcilik sektörüne, balıkçılarımıza, denizden emeğini ekmeğini kazanan kardeşlerimizi 2.9 milyar destek verdik. Helal olsun denizcilerimize. Bunun sonu ne old? Bu desteklerden sonra 10 yılda den 3 kat arttık. Türkiye bugün Avrupa’nın çipura ve levrek ihtiyacının yüzde 25’ini karşılıyor. Su ürünleri büyümesinde dünyada üçüncü sıralamadayız. 2003 yılında 627 bin ton iken bugün 700 bin tonun üzerine çıkmıştır. Avlanan balık miktarı her yıl için 30 bin ton artış göstermiştir. Üretimimiz artmaya devam edecektir. Balıkçılarımızın yüzü gülecek. Ülkemiz kazanacaktır. Temelini atacağımız bu barınağı, İzmirli balıkçılar için çok önemli bir sığınak olacaktır. İzmir’in en büyük Türkiye’nin ise sayılı limanlarından biridir. 2011 yılı seçimlerden sonra burada o dönemki ilçe başkanımız burada bir ihtiyaç olduğundan bahsettiler. Uzun uzun neden burada bir barınak yapılması gerektiğini ilettiler. Ve sonunda bu ihtiyacın hakikaten İzmirlilerin ihtiyacı olduğuna karar verdik ve hareket ettik. 35 İzmir 35 proje dedik, bugün de 15. projenin de temelini atıyoruz” dedi.

İZMİR’DE HERŞEY DEĞİŞİYOR’

25 milyon TL bir harcama yapılacağını ifade eden Bakan Yıldırım barınak ile İzmir’in balıkçılığın da merkez noktası haline geldiğini söyledi. Bakan Yıldırım, “İzmir bilişimin, turizmin, ticaretin başkenti. Şimdi de balıkçılığın merkezi haline geliyor. Böylece Ege Bölgesi’ndeki tüm balıkçılarımız burada toplanacak ve yurt içi yurtdışı vatandaşlarımızın hizmetine sunacak. İzmir’de herşey değişiyor. 2002’de 2 milyar katkı sağlarken bugün 8 milyar doları aşmıştır. İzmir kaybedilen yılların telafisi için koşar adımlarla emin adımlarla yoluna devam ediyor. İzmir’de siyaset bizim için hizmettir dedik. İzmir’in siyaseti hizmet olacak dedik ve projelerimiz ile birlikte geldik. Elimizi kolumuzu sıvadık ve hemen başladık. İZBAN şimdi Torbalı’ya uzatılıyor. İnşallah 30 km’lik Gaziemir - Torbalı hattını da hizmete açacağız” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise törende yaptığı konuşmada Bakanlık ile birlikte İzmir Körfezi’ni kurtaracak proje ve marinaların yapımı ile mutabakat içinde çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

İKİ YILDA TAMAMLANACAK

Törende konuşan Alt Yapılar Genel Müdürü Osman Tarhan da, 19 Haziran 2012 tarihinde ihalesinin yapıldığını belirterek barınağın 2 yıl içinde tamamlanacağını söyledi. Tarhan 25 milyon TL değerindeki proje sayesinde bin kişiye istihdam sağlanacağını söyledi. Ege Bölgesi’nin en büyük Türkiye’nin ise sayılı barınakları arasında yer alacak yatırım ile 178 balıkçı barınağı sayısını 218’e çıkardıklarını ifade etti. Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım, Başkan Kocaoğlu ve beraberindekiler, balıkçı barınağının kurdelasını hep birlikte kesti. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.