Dolar 34,6965
%0.28
Euro 36,7164
%0.28
Altın 2.967,120
%1.1
Bist-100 9.652,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakanlık, boya sektöründeki denetimlerini artırdı

Bakanlık, boya sektöründeki denetimlerini artırdı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul’daki boya fabrikaları denetimlerinde, boya kutularında Avrupa Birliği (AB) uygunluk kriterleri olan ‘G’ işareti bulunmayan firmalara 3 bin ile 7 bin lira, hijyen, insan sağlığı, çevre, yangın dayanıklılığı,...

  • Ege Postası
  • 29.06.2013 - 14:35
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul’daki boya fabrikaları denetimlerinde, boya kutularında Avrupa Birliği (AB) uygunluk kriterleri olan ‘G’ işareti bulunmayan firmalara 3 bin ile 7 bin lira, hijyen, insan sağlığı, çevre, yangın dayanıklılığı, enerji verimliliği, kapatıcılık gibi kriterleri ihlal ettikleri tespit edilen firmalara ise 14 bin 500 liralık cezai işlem uygulayacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı Malzemeleri Yönetmelikleri kapsamında ‘Güvenli Ürün’ kriterlerine uymayan firmaları tespit etme amacı ile denetimlerine başladı. İstanbul Tuzla Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi’nde başlatılan denetimlerde, AB standartlarına uygunlukları incelenen boya fabrikalarının su bazlı iç mekan boyaları, organik çözücülü son kat boyaları, dış cephe boyaları ve astar boyaları laboratuvar kontrollerinden geçiriliyor.

Bakanlık, denetim yapılan fabrikalardan alınan numunelerde hijyen, insan sağlığı, çevre, yangın dayanıklılığı, enerji verimliliği, kapatıcılık gibi kriterleri ihlal ettikleri tespit edilen firmalara 14 bin 500 liralık cezai işlem uygulayacak. Ürünlerin ambalajlarında G işareti bulunmayan firmalara ise 3 bin ile 7 bin 300 lira arasında para cezası kesilecek.

KAÇAK BOYALAR ASTIM YAPIYOR

Boya sektöründe kullanılan yapı kimyasallarının kontrol edilmemesi, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Kaçak boyalar hem istenilen verimi sağlamıyor hem de insanların astım, nörolojik ve bronşit gibi birçok hastalığa yakalanmasına neden oluyor.

DENETİMLER YAZ BOYUNCA DEVAM EDECEK

Yapı malzemeleri bakımından Türkiye’de bin’in üzerinde ürün çeşitliliği bulunuyor. Bunların yaklaşık 400’ü CE, geriye kalan 600’ü ise G işareti taşıyor. Bu ürünlerin işaretlenme kriterleri sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetki almış onaylı ve lisanslı kuruluşlar tarafından gerçekleştiriliyor. Bakanlık, yaz mevsimi ile hareketlenen boya sektöründeki denetimlerine devam edecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.