Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Baluken: Geri çekilmenin önümüzdeki günlerde olabileceği kanısı oluştu

Baluken: Geri çekilmenin önümüzdeki günlerde olabileceği kanısı oluştu

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, PKK’nın geri çekilme süreci ile ilgili, "Öcalan’ın yeni süreç ile ilgili kararlı iradesini teyit edecek şekilde mesaj vermesi, önümüzdeki günlerde böyle bir sürecin gelişebileceği ile ilgili hepimizde...

  • Ege Postası
  • 15.04.2013 - 14:38
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, PKK’nın geri çekilme süreci ile ilgili, "Öcalan’ın yeni süreç ile ilgili kararlı iradesini teyit edecek şekilde mesaj vermesi, önümüzdeki günlerde böyle bir sürecin gelişebileceği ile ilgili hepimizde bir kanı oluşturmuştur." dedi.

BDP Grup Başkanvekili idris Baluken, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Meclis Başkanlığı’na sunulan Koruculuk Sisteminin Kaldırılması kanun teklifi ile ilgili bilgi verdi. Çözüm sürecinin bölgedeki toplumsal hayatı silahsızlaştırmak ve normalleştirmek amacı da güttüğünü söyleyen Baluken, "Koruculuk sisteminin kaldırılması normalleşme sürecine de katkı sağlayacaktır." dedi. Koruculuğun geçici bir sistem olarak öngörüldüğünü ancak uygulamada kalıcı hale getirildiğini belirtti. Korucu sayısının 80 binin üzerine çıktığını aktaran Baluken, "Deyim yerinde ise küçük bir ordu sistemine dönüşmüş durumda. Gönüllü ve geçici olarak öngörülen bir sistem uygulamada kalıcı hale gelecek şekilde toplumsal hayatın içine monte ediliyor." diye konuştu.

KORUCULUK SİSTEMİNDEKİ SORUN

Koruculuk sistemindeki bazı şebekelerin uyuşturucudan, faili meçhul cinayetlere kadar geniş bir yelpazede kendisini sorun hale getirecek şekilde bir işleyişe büründüğünü savunan Baluken, "Yeni süreçte geri çekilme ile ilgili toplumsal beklentinin üst düzeyde şekillendiği bir dönemde, bölgedeki yaşamı tamamen silahsızlandıracak böylesi bir adımın hükümet tarafından atılmasının yeni sürecin sağlıklı işlemesi bakımından da önemlidir. Bu barış süreci sadece PKK’nın silahsızlanması süreci değildir. Bütün olarak bölgedeki tüm yaşamın silahlardan arındırılması ve demokratik siyasetin öne geçeceği yeni bir toplumsal, ekonomik, sosyal, kültürel hayatın örgütlenmesi şeklinde düşünülmelidir." dedi. Baluken sistemi lağv ederken, işsizlik ve yoksullukla ilgili de bir çalışmanın ortaya konması gerektiğini aktardı.

Baluken konuşmasının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. Konuyla ilgili bir soru üzerine Baluken, "Şu anda yürüyen sürece bakıldığında, PKK’nın ateşkes posizyonuna geçtiğini, belki bir kaç gün içinde bir geri çekilme sürecini başlatacağını, silahsızlanmaya doğru gidecek bir süreçle ilgili somut adımlar attığını görüyoruz. PKK geri çekilince elinde silahlı olan korucular bakımından tekrar bir kan davası şeklinde farklı uygulamalar görebilir miyiz diyen büyük bir kitle de var. Kaygılar ile hareket etmekten çok somut olarak barış projesine katkı sağlayacak çözümler üzerinden tartışmanın doğru olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Baluken, bir gazetecinin geri çekilme süreci ile ilgili sözlerine açıklık getirmesini istemesi üzerine, BDP’li heyetin dün İmralı’da yaptığı görüşmeyi hatırlatarak, şunları dile getirdi:
"Heyetimiz Sayın Öcalan ile görüştü. Öcalan’ın yen süreç ile ilgili kararlı iradesini teyit edecek şekilde mesaj vermesi, önümüzdeki günlerde böyle bir sürecin gelişebileceği ile ilgili hepimizde bir kanı oluşturmuştur. Arkadaşlarımız ile yüz yüze görüşme fırsatı olmadı henüz. Buraya geldiklerinde görüşmenin detaylarını kendilerinden alacağız. Türkiye halklarına Öcalan’ın vermiş olduğu mesaj, bu süreç ile ilgili Sayın Öcalan’ın kararlı iradesini tekrar teyit etme noktasında önemlidir. Bugüne kadar PKK’nın tüm pozisyonunu Sayın Öcalan’ın belirttiği perspektifler doğrultusunda şekillendirmesi de önümüzdeki günlerde böylesi bir sürecin gelişebileceğine dair kanı uyandırmıştır bizlerde."

Baluken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğa Bayraktar’ın bir kanser hastası ile olan diyaloğu konusunda ise, "Sayın Bakan’ın orada kurduğu ilişki insan onurunu rencide etmiştir. Özür dilemesi bizce erdemdir." değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.