Başbakan'dan önemli Rus turist açıklaması
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Turizm Acil Eylem Planı Destek Paketi'ni açıkladı. Davutoğlu, turizm sektörüne 255 milyon TL planladıklarını ve 280 milyon liralık ödeme kolaylığı getirileceğini söyledi.Başbakan, Rus turistlere yönelik de önemli açıklamalar yaptı ve "Türkiye’ye gelen Rus turist sayısının azalmayacağını düşünüyorum" dedi. Başbakan, "Tüm ülkelerden turist getiren A grubu seyahat acentelerine uçuş başı 6 bin dolar destek veriyoruz" diye devam etti.
- Ege Postası
- 22.02.2016 - 11:36
"Rusya ile olan gerilim ve çevre ülkelerdeki gelişmeler nedeniyle turizmde sıkıntılar yaşıyoruz, bu nedenle bir eylem planı hazırladık" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin etrafındaki siyasi gelişmelerden dolayı içine kapanmayacağına işaret etti.
Başbakan şöyle konuştu:
"Kimse etrafımızdaki ateş çemberi dolayısıyla içe kapanacağımızı düşünmesin. İçe kapanmayacağız. Dünyaya daha çok açılacak daha çok bütünleşeceğiz. Türkiye'ye turist getiren A grubu seyahat acentalarına kredi garanti fonu teminatı ile kredi kullanma imkanı getiriyoruz. Ödemelerde sorun yaşanırsa sektörün banka borçları yeniden yapılandırılacaktır. Konaklama ile deniz turizmi tesislerinden belli miktarda döviz getirenler ihracatçı sayılacak."
RUS TURİST AÇIKLAMASI
Başbakan Ahmet Davutoğlu, gazetecilerden Rus turistlere yönelik gelen soruları da yanıtladı.
Başbakan şöyle konuştu:
"Rus turistler Türkiye'ye bir anda gelmediler. Geldiler, gördüler, sevdiler ve yeniden geldiler. Bundan 10 sene önce buraya çocukken gelen bir Rus çocuk, şimdi genç olarak geliyor. Bu durumu tek bir siyasi kararla değiştiremezsiniz. Ben eminim, Rus turistler bir şekilde yeniden yollarını bulacak. Halkımıza bir kez daha seslenmek istiyorum. Hangi ülkeyle sorun yaşarsak, o ülkenin halkına daha da iyi davranalım ki ne kadar misafirperver olduğumuz bir kez daha görsünler" dedi.
"RUS TURİST SAYISININ AZALACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM"
Davutoğlu, "Turizmi yaptırımlar üzerinden bir silah gibi kullanmak hiç bir ülkeye yaramaz. Rus turistler bir şekilde yolunu bularak Türkiye’ye geleceklerine inanıyorum. Türkiye’ye gelen Rus turist sayısının azalmayacağını düşünüyorum” diye devam etti.
"TURİST SAYISINDA PANİK HAVASI SÖZ KONUSU DEĞİL"
Başbakan, "Turist sayısında panik havası söz konusu değil, ön alıcı tedbirler alıyoruz. Şimdiden turizm sektörüne destek veriyoruz, bu konuda turizmde herhangi bir daralma beklemiyorum. Türkiye’ye dönük bir kara propaganda yürütülüyor. Bu yıl turizm faaliyetlerine yüksek ve özel bir bütçe ayırdık, tanıtım faaliyetlerini artıracağız. turizm sektörüne yapılacak desteğin maliyeti Maliye Bakanlığı’nın yedek ödeneğinden karşılanacak, ekonomiye ek yük teşkil etmeyecek. Bundan sonra hedef ülkeleri de değiştiriyoruz, Türkiye’nin birkaç ülkeye odaklı turizm yaklaşımı olmayacak" diye devam etti.
"TÜM DÜNYAYA SESLENİYORUZ..."
Başbakan Davutoğlu: "Buradan bütün dünyaya, Türkiye'de ağırlamayı arzu ettiğimiz bütün insanlara seslenmek istiyorum; Türkiye evinizdir. Bu güzel ve güvenli ülkeye gönül rahatlığıyla gelebilir, tatilinizi geçirebilir, bu ülkenin derin tarihinden, güzel doğasından istifade edebilirsiniz. Bugüne kadar yaşadığınız efsanevi misafirperverliğimizle yine sizi misafir etmeye hazırız."
250 MİLYON TL HİBE, 288 MİLYON LİRALIK ÖDEME KOLAYLIĞI
Başbakan, "Açıkladığımız destek paketi daha çok telafi edici tedbirler içeriyor. Eylem paketi ile sektöre doğrudan 255 milyon liralık hibe desteği sağlıyoruz, 288 milyon liralık ödemesine kolaylık getiriyoruz” dedi.
Başbakan, "Tüm ülkelerden turist getiren A grubu seyahat acentelerine uçuş başı 6 bin dolar destek veriyoruz" diye devam etti.
"TURİZM SEKTÖRÜ DİNAMİK VE KENDİSİNİ YENİDEN YAPILANDIRABİLİR BİR SEKTÖR"
Başbakan, turizm sektörünün dinamik ve kendisini yeniden yapılandırabilir bir sektör olduğunu söyledi.
YAT LİMANI YAPILACAK
Başbakan, İstanbul'a yat limanı yapılmasının yapısal tedbirler kapsamında ele alındığını da duyurdu.
TURİZMCİLER NE DEDİ
Ege Bölgesi'ndeki turizmciler, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı '2016 Turizm Eylem Planı'nı olumlu karşılarken, yeterli bulmadı. Planda yer alan yılda 400 bin kişi getiren acentelere verilecek teşviğe değinen turizmciler, bu rakamları gerçekleştirebilecek acente sayısının oldukça az olduğunu, bu nedenle küçük ve orta ölçekli acenteler için planın genişletilmesi istendi.
Ege'nin önde gelen Bodrum ve Marmaris ilçelerinde faaliyet gösteren turizmciler, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 2016 Turizm Eylem Planı'nı değerlendirdi. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bodrum Yürütme kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, şöyle dedi:
"Yaşadığımız krizden sadece turizm değil, turizme bağlı diğer sektörlerde geniş çaplı şekilde etkilendi. Ülkemizde her sektör bu krizden etkilendi. Davutoğlu'nun acil eylem planındaki maddeler gerçekten çok olumlu ve krizi hafifletecek şekilde ancak yeterli değil. Ama en azından her şeyi devletin üzerine yıkmamamız gerekiyor. Yerel yönetimler, STK'lar bu süreçte devlete hükümete destek olmalı, herkes taşın altına elini koymalı. Bugüne kadar çok krizler gördük. Krizlere alışık ve tecrübeliyiz bu nedenle birlik olursak bu krizi de aşarız. Moralimizin yüksek olması ve mücadele kararlılığımızı bırakmamız gerekir. Çünkü hepimiz bu sürecin bir parçasıyız. Sorun da bizde, çözüm de bizde. Geçmişten gelen alışkanlıklarımızı yani sorunu birinin devletin üzerine yıkıp kenara çekilme alışkanlıklarımızı bırakmalı, sorunlara sahip çıkmalıyız. Bu nedenle bu eylem planına sonuna kadar destek veriyor, olumlu buluyoruz. Turizmin siyaset üstü bir sektör olduğunu kabul etmeli ve sıkıntıları siyasilere rücu etme hastalığından mutlaka kurtulmalıyız ki bu krizi de aşabilelim."
PLANIN BAŞARILI OLMASI İÇİN TAVSİYELER
Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeciler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt ise, acil eylem planının hazırlanmasının iyi niyet göstergesi olduğunu ancak, yeterli olmadığını söyledi. Özyurt, şöyle dedi:
"Devletin bu konuda daha detaylı daha açık çalışması ve küçük ve orta ölçekli tesislerinde elinden tutması gerekir. Başbakanımızın açıkladığı gibi 750 bin doların üzerinde geliri olan tesislerin ihracatçı sayılması özellikle Ege ve Akdeniz bölgesindeki küçük ve orta ölçekli işletmeleri zor durumda bırakır. Çünkü bunlar ÖTV ve KDV ödemeyecekleri için haksız rekabet ortamı doğacak. Bu nedenle bu rakam 100 bin dolara çekilmeli. Örneğin bu plan içinde Ege ve Akdeniz'deki turistik tesislerin belini büken ecrimisil fiyatları, bu yıl başbakan tarafından ötelenirken; biz ötelenmenin değil bu fiyatların normale çekilmesini istiyoruz. Aksi takdirde sahilde ecrimisil ödeyen küçük ve orta ölçekli işletmeler bu fiyatlarla turizm yapamaz hale gelir. Yeşil yıldızlı otellerden en düşük oranda alınan elektrik ve su bedeli uygulamasının bu yıla mahsus olarak diğer turistik tesislere de uygulanması gerekir. Ayrıca yine bu yıl için kredi alan turizmcilerin faizlerinin alınmaması ve en azından bu yıl için borçların ertelenmesi kararları alınabilir. Çok hızlı biçimde yurt dışında yeterli tanıtım yapılarak turistik tesislerin bulunduğu bölgelerde can güvenliği konusunda bir sıkıntı olmadığı anlatılmalı, krizi arttıracak söylemlerden kaçınılmalı. Çünkü can güvenliğinin olmadığı bir ülkede turiste bedava yatak verseniz o turisti ülkenize getiremezsiniz. Yani bu paketin içi doldurulursa en küçük turizmciden, pansiyondan beş yıldızlı otele kadar herkese aynı olanak sağlanırsa paket başarılı olur."
TANITIM ATAĞI VURGUSU
Bodrum Skal Grubu Başkanı Ömer Karacalar da yaptığı değerlendirmede Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun turizmde acil eylem planı açıklamasını çok doğru ve tam zamanında bulduklarını söyledi. Karacalar, "Geriye yapılması gereken en önemli olay ise turizm beklentisi içerisinde olduğumuz ülkelerde hızlı ve etkili bir tanıtım yapılarak bu bölgelerde can güvenliğinin olduğunu, güvenlik sorunu bulunmadığını anlatmamız gerekir" dedi.
KÜÇÜK ACENTELER İÇİN DE TEDBİR ÇAĞRISI
TÜRSAB Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ da paketin genel anlamda olumu olduğunu ancak küçük acenteleri desteklemeyeceğini söyledi. Uçaklarla ilgili olan teşviklerin gayet olumlu olduğunu söyleyen Özbozdağ, şöyle konuştu:
"Uçaklarla ilgili alınan kararlar gayet olumlu ve teşvik edici. Ancak diğer kararlara baktığımız zaman örneğin yılda 400 bin kişi getiren acenteler verilecek teşviklerden bahsediliyor. Benim bölgemde yaklaşık 300 acentem var. Ama bu rakamları gerçekleştirebilecek acente sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Dolayısıyla küçük çapta çalışan incoming acenteler bu süreçte iflasın eşiğindeler. Açıklanan program onları kurtarabilecek nitelikte değil. Ayrıca sadece incoming acentelerde yok. Tekne turu, cip safari gibi operasyon anlamında hizmet veren seyahat acenteleri var. Bunlara yardım anlamında bir destek yok. Dolayısıyla biz bugünkü şartlarda önümüze sunulan paketle acentelerin pek çoğu açıkta kaldı diyebiliriz. Tanıtım önemli ancak bu küçük acenteler kuvvetli rüzgara karşı duracak tedbirler bekliyor. Yine deniz turizmi yapan ve yıllık 750 bin doların üzerinde gelir sağlayan kaç acente va? Benim bölgemde ya bir, ya da iki tane vardır. Üçüncüsünü bulamazsınız."
"KAYIP RUSLAR'LA SINIRLI DEĞİL"
Özellikle kolay destek kredisinin ufak acenteleri de kapsaması gerektiğini bildiren Özbozdağ, önümüzdeki sezonla ilgili pek bir değerlendirme yapmaya gerek bulunmadığını söyledi. Özbozdağ, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin hem komşularında, hem de içinde bir barış iklimi yok. Barışın olmadığı yerde siz ailenizle rezervasyon yapar mısını? Bir an önce normal hayata dönülmesi gerekir. Kaybımız gittikçe fazlalaşıyor. Sorun sadece Rus pazarı değil. Bizim bölgede bakıldığında 200 bin Rus ağırlıyoruz. Biz bunu belki de telafi de edebilirdik. Ancak sorun sadece Ruslarda değil. Aldığım bilgilere göre İngiliz pazarında da kaybımız yüzde 30'ların üzerinde. Bu da en az 300 bin İngiliz'in gelmemesi demektir. Arap ülkelerinden gelecek yolcu sayısı bu kayıpları karşılamaz. Bizim bir an önce bölgesel olarak hem tanıtım faaliyetlerine hız vermemiz hem de bölgede güven ortamının olduğunu deklare etmemiz gerekiyor. Hep bir ağızdan içerde ve dışarda barış olduğunu söylemeliyiz."
MEHMET İŞLER: DESTEK PAKETİ MORAL VERDİ
Ege Turistik İşletmelere ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 'Turizm acil eylem destek paketini' değerlendirdi. İşler, "Bu paket genelde sektör açısından olumlu, ama yeterli değil. Bu açılımların altının nasıl doldurulacağı, mevzuatın nasıl uygulanacağı önemli" dedi.
Geçen hafta yaptıkları açıklamalarda turizm sektörünün 11 temel isteğini dile getirdiklerini belirten Mehmet İşler, Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı acil eylem destek pakedinin bu beklentilerin büyük bölümünü karşıladığını söyledi. Temel isteklerinden ikisinin zaten kabul olduğunu, acentelere 6 bin dolarlık uçak desteğinin sağlandığını, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tanıtım bütçesinin arttırıldığını belirten İşler, "Bu paket genelde sektör açısından olumlu, ama yeterli değil. Hükümetin turizm acil eylem desteklerini bir paket halinde açıklaması sektörümüzü memnun etti. Yine de hükümetin turizmcilere yönelik ilgisini, turizmcilere yönelik bir çalışması olduğunu da görmüş olmak bizi memnun etti, moral verdi. Açıklananların çoğunu da olumlu buluyoruz. Ancak, bu başlıklar halinde sıralanan bu açılımların altının nasıl doldurulacağı, mevzuatla nasıl destekleneceği ve mevzuatın nasıl uygulanacağı çok önemli" diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli tesislerin ihracatçı sayılmasının önemli olduğunu belirten ETİK Başkanı Mehmet İşler, "İhracatçı sayılmanın en önemli maddesi KDV iadesidir. Döviz getirme şartının 1 milyon dolardan 750 bin dolara çekilmesi olumlu. Biz zaten Eximbank'tan kredi alabiliyorduk. KDV'nin turizm sektöründe nasıl iade edileceğine ilişkin mevzuat açıklandığında göreceğiz" dedi. İşler, "Eğer bu konuda düzenleme yoksa o zaman bu madde eksik ve işlevsellikten uzak kalır" diye ekledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tahsisli tesislerin kira borçlarının, ecri misil bedellerinin ertelenmesinin de önemli olduğunu vurgulayan Mehmet İşler, bunu sektöre can suyu veren olumlu bir düzenleme olarak niteledi. İşler, "Ciro üzerinden alınan payların ödemesinin takip eden üç yıla taksitlendirilmesi olumludur, destekliyoruz" dedi.
Turizm acil eylem destek paketini genelde 'Pozitif' olarak bulduklarını yineleyen Mehmet İşler, sektörün karşılanmayan beklentileri ve paketteki eksikliklerle ilgili de şunları söyledi:
"Bizim SGK ile ilgili bir beklentimiz vardı, istihdama yönelik olarak. Bununla ilgili hiç açıklamanın olmaması bize biraz eksik geldi. Açılımların bu bacağı eksik kaldı. Bir de ÖTV'nin düşürülmesi gibi vergisel anlamda ıslah istemiştik. Zamanında ödenmeyen vergilerle ilgili ceza yaptırımlarının biraz yumuşatılmasını istemiştik. Bu konuda da bir şey görünmüyor. Paketin alt açılımlarını, mevzuat açılımlarını, sahaya nasıl yansıtılacağını görmemiz lazım. Antalya ve Muğla'ya hem tarifeli hem tarifesiz seferleri destek verilirken İzmir'de sadece tarifesiz seferlere destek verilmesi eksikliktir, bunun da bu arada düzeltilmesini talep ediyoruz."
ÇETOB BAŞKANI VEYSİ ÖNCEL
Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, ayrınları Resmi Gazete'de gördükten sonra öğreneceklerini söyledi, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Yüzeysel olarak baktığımız zaman tatmin edici gelmedi bana. Otellere yönelik orta ölçekli ve KOBİ bazında işlem gören otellerimize yönelik bir önlem paketi değil. Biz daha çok sigorta ve çalıştırdığımız istihdamı bozmamak adına özellikle sigorta ve vergilerde kolaylık sağlanması yönünde çalışma beklerken yine acentalara yönelik bir çalışma geldi. Deniz kıyısında olan ve tahsisli otellere kolaylık sağlanıyor. Bunun yanında binlerce otel var ve bunların hepsi de kararı beklemekteydi. Bu kararlar onları ve bizi mutlu etmedi. Ayrıntılı olarak nokta nokta yayınlanmadığı için fazlaca bir şey diyemiyorum. Biz daha çok açık olan oda sayımızı azaltmamak, elemanlarımızı işten çıkarmak arzusunda değiliz. Kolaylık beklerken deniz kıyısında tahsisli alanlarda kurulu olan otellere 750 bin dolardan daha fazla teşvik verilmesi, ihracatçı sayılması gibi kolaylıklar verilmesi bizleri sevindirmedi. Maalesef TüRSAB Başkanı'nın otelcilerin başkanıymış gibi yorum yapmasını anlamış değilim. Otelcilerin görüşlerini veya otelcilerle ilgili sorunları TÜRSAB başkanının anlatmasını veya sorulmasını yadırgadım. Biz otelcilerin başkanları nerede onu merak ediyorum." (dha)
Yorum Yazın