Dolar 34,2490
%0.03
Euro 37,6024
%-0.08
Altın 2.911,870
%-0.33
Bist-100 9.032,00
%-0.85

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Kocaoğlu gündemi değerlendirdi

Başkan Kocaoğlu gündemi değerlendirdi

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Radyo Pause’de katıldığı canlı yayında önemli açıklamalar yaptı. Çete reisi sıfatı ile yargılandığı Büyükşehir Davası süreci ile ilgili bilgilerin ve belgelerin bulunduğu ‘çete’ isimli kitabı için Kocaoğlu, 'torunlarım için önemli bir belge olacak' dedi.“Büyük İzmir Konferansı”nda yaptığı konuşma ile belediye başkanlarının projelerini eleştiren, yapılanları savunmayan ve yerel yönetimlerin arkasında durmayan partililere yüklenen Kocaoğlu sözlerine açıklık getirdi. Konuşmasında verdiği mesajların ‘Hiç kimseye ve herkese’ olduğunu söyleyen Kocaoğlu "Siyasi partilerde bir bezginlik var. Siyaset şeklinde erozyon var. Kaliteyi yükseltelim" dedi.Adaylığı ile ilgili net bir şey söylememesi ekseninde Kocaoğlu, "İzmir’i yerel seçim kulvarına yarım saat geç soksam o kadar kentin menfaatinedir" dedi.Konuşmasının sonunda geçtiğimiz günlerde ekonomik sıkıntılar ile boğuşan Yunanistan'a yaptığı gezide gördükleri ekseninde uyardı: Üretmezsek Ege’nin öbür tarafı gibi oluruz!

  • Ege Postası
  • 19.10.2012 - 15:38
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ -Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Radyo Pause’de katıldığı canlı yayında önemli açıklamalar yaptı. Büyük İzmir Konferansı’nda yaptığı konuşmadan, Bütünşehir Yasa Tasarısı’na, yazdığı ‘Çete’ isimli kitabından Büyükşehir Davası’na kadar bir çok konuda konuştu.

TORUNLARIM İÇİN BELGE OLACAK

Kocaoğlu geçtiğimiz günlerde kamuoyuna tanıttığı Büyükşehir Davası süreci ile ilgili bilgilerin ve belgelerin bulunduğu ‘çete’ isimli kitabı hakkında, “ Ben hiç yazar şair olmak gibi hayal kurmadım öyle bir yeteneğimde yok. Operasyon yazdırdı bunları. Devam eden operasyonda başımızdan geçenleri anlattık. Gazeteci-Yazar Gönül Soyoğul yayına hazırladı. Onun bir çalışması. Tarihe not düşmek istedik. Büyükşehir personeli tutuklandı yargılandı…Yarın torunlarımız bu konu ile ilgili bir manşet gördüğünde ‘benim dedem ne yapmıştı, neden 397 yılla yargılandı’ diye hem öğrenmek için hem de gelecek suçlamalara karşı bu kitabı bir belge olarak kullanabilir” dedi.

“AİHM’E ŞİKAYET ETMEM DEDİM ETMEDİMDE”

Büyükşehir Davası’nın AB İlerleme Raporu’nda Türkiye’nin adalet sistemindeki eksiklikler bölümünde yer verilmesi ekseninde de konuşan Kocaoğlu, “Davanın 11 Ekim’deki duruşmasında en azından beş arkadaşımızın ev hapsinin biteceğini umuyordum. Buna çok inanıyordum. Sukütu hayal’e uğradık. AB sonuç bildirgesinde yer alması konusu bizim girişimimiz ile değil. 3.’üncü büyük kentin belediye başkanı olarak AİHM’e gidecek misini? sorusuna ‘devletimizi Avrupa’ya şikayet etmem’ dedim.AB konusu nerden kaynaklandı bilemem. Ancak inşallah yarın başka yerlerde adalet aramaya gerek duymayız” dedi.

BÜTÜNŞEHİR İLE İLGİLİ FORMÜL VERDİ

Kamuoyunda “Bütünşehir Yasası” olarak bilinen “Büyükşehir Belediyesi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”na ilişkin son günlerde yaptığı çıkışlara da açıklık getiren Kocaoğlu, “ Bütünşehir, vilayet sınırları ayrılsın birleşsin ayrı şeyler. Oturulup konuşulur değerlendirme yapılır. Burada giderek planlama açısından otoritede kullanılabilir. Bütünşehir olmayan Büyükşehir olmayan illerde de ilçe ve belde belediyelerinin planları belediye süzgecinden geçer. Bunlara karşı değilim. Tek kriter nüfus ile Büyükşehirlerde sadece ilçe belediyeleri olsun beldelerin kapatılsın bu doğru değil. Yeni Foça dünya şap pazarının merkezi… Turizm geçmişi var. Birgi, Aydınoğulları Beyliği’nin başkenti. Tarihi bir değeri var. Tek kriter ile kapatılmamalı. Birkaç belde birleşerek bir formül bulunabilir. Taslağı inceledim Vali Yardımcısı’nın başkanlığında bir koordinasyon kurulu yatırımları inceleyecek. Ben gideceğim vali yardımcısına projelerimi geçirmek için uğraşacağım. Böyle bir şey olmaz. O zaman yerel yönetimlerde seçim yapmaya gerek yok. Atamalar yapılabilir. Tek derece ile seçilmiş bir belediye başkanın vali yardımcısının emrine bağlayamazsınız.Her iktidar elindeki gücü son imzada kendinde topluyor. Kimse kalkıp da vali yardımsının kontrolünde bir şey demedi. Bu artık son nokta mı yoksa sondan bir evvel mi sondan bir evvel olsa belediyelerin kaldırılması olur.İktidar partisinin belediyelerinde olmayacak diğer partilerin belediyelerinde sıkıntı yaratacak" diye konuştu.

“SİYASET ŞEKLİNDE EROZYON VAR”

“Büyük İzmir Konferansı”nda yaptığı konuşma ile belediye başkanlarının projelerini eleştiren, yapılanları savunmayan ve yerel yönetimlerin arkasında durmayan partililere yüklenen Kocaoğlu sözlerine açıklık getirdi. Konuşmasında verdiği mesajların ‘Hiç kimseye ve herkese’ olduğunu söyleyen Kocaoğlu, “ Bu sadece CHP’nin problemi değil. Siyasette tıkanıklık var. Sahiplenmeme var. Her parti için geçerli. Bu AK Parti içinde geçerli diğer partiler içinde. CHP içinde. Siyasi partilerde bir bezginlik var. Siyaset şeklinde erozyon var. Siyasi partiler siyasetçiler partililer hep birlikte siyaseti gerektiği şeklinde yapalım. Kaliteyi yükseltelim ve sahiplenelim” Kocaoğlu konferansta yaptığı konuşmasında yalnız kaldığı yönünde gibi bir durumun söz konusu olmadığının altını çizerek “ 8,5 senedir başkanım. Bornovalılar beni hiç terk etmedi. İzmirlilerde tanıdıktan sonra savundu. Partinin tabanıyla da en ufak bir problem yok” dedi.

“SEÇİM KULVARINA YARIM SAAT GEÇ SOKSAM KENTİN MENFAATİNE”

Yerel seçimlerin erkene alınacak olması ve kendisinin aday olup olmayacağı yönündeki sorulara da yanıt veren Kocaoğlu, “ Yerel seçimlerin erkene alınacak olması benim için değil ülke için sorun… Yerel seçimler 6 dönemdir değişmiyor. 30 senedir tarihler belli.. Birde belediye başkanları 5 yıl için seçiliyor. Buna göre planlama yapıyor. Adamın neden 5-6 ay hakkını yiyorsunuz. Adil değil bana göre…Niye ısrar ediliyo? Merkezdeki siyasilerin çözmesi gerek. Bizim için problem yok yaptıklarımız referansımızdır. Yine de zamanında yapılması daha doğru. Gelenekleri bozmak kolay ama tekrar yerine oturtmak zor” dedi. Aday olup olmayacağı ekseninde ise, “ Bugünden söylemek doğru olmaz. 6 ay kala değerlendireceğim. İzmir’i yerel seçim kulvarına yarım saat geç soksam o kadar kentin menfaatinedir. Buna gayret ediyorum” dedi.

“TOKİ İLE ORTAK İŞ YAPMAM”

Kentsel dönüşümün siyasete alet edilmemesi gerektiğini belirten Kocaoğlu, “ Kent dönüşümü bir felaketin önlenmesi projesidir.Bunun siyaseti olmaz. Herkes bir tarafını tutup bu işi yapmalı. TOKİ ile iş yapmayız dedim. TOKİ’yi İzmir’e sokmam demedim. TOKİ istediği alanı beğenir yapar. ‘Bizim projelerimizde ortak iş yapmayız’ dedim” diye konuştu.

‘CUK’ OTURACAK YER DEDİ AÇIKLAMADI

Kentin en önemli sorunlarının başında gelen çöp depolama konusu hakkında geçtiğimiz gün “bir yer buldum ama söylemem’ diyen Kocaoğlu bu sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Benim için en önemli projelerden biri katı atık bertaraf projesi. Harmandalı ile çöpü bir arada konuşmak bile doğru değil. Bu konu hakkında çalışmalar sürüyor. Belirli bir kıvama gelince açılayacağım. Tesisi yapıp göstersem arkası gelecek.Bize göre ‘cuk’ oturacak bir yer. Gizli saklı bir iş yapmıyoruz Doğmayan çocuğa zıbın biçmeyelim. Kimse düşmesin peşine. Zamanı gelince paylaşacağım” dedi.

“EGE KOOP’UN ATAYOL PROJESİNİ DEĞERLENDİRDİ”

Kocaoğlu, EGE- KOOP’un Havaalanı yolunu rahatlatacak ‘Atayol Projesi’ hakkında ise “Sayın Hüseyin Aslan’ın çalışmaları bizim için kıymetli. Kentçilik açısından gelecek açısından bir mimarın bakışı bile bir diğerine uymaz. Bu ayrı bir iştir. Makine mühendisliği gibi gücü şu, hesabı şu değildir. Burada estetik vardır. Çevre vardır. Tartışmaya açıktır. Bu yolda böyledir. Karabağ’lar Caddesi’nden 6 metre yukarıdan geçen bir yolun oradaki mağazalar oradaki vatandaşa ne katıp ne götüreceği bilim insanları tarafından incelenmesi gerek. Sayın Aslan çalışmış bir fikir sunmuş. Bunun yapım aşamasına girilmesi için uzun süre tartışılıp değerlendirilmesi gerekiyor. Ancak bu konuda kenti düşündüğü için teşekkür ediyorum” dedi. 

SORULMASI AĞRIMA GİDİYOR

Uzun zamandır kendisine sorulan ‘Metro bitecek mi'’ sorusuna ise, “ Bitecek efendim. Her gün çalışıyoruz. 83 kilometreyi açan biri olarak bana 5,5 kilometrenin sorulması ağrıma gidiyor. Karşıyaka’daki tünelde zordu. Suyla balçıkla uğraştık ancak yaptık” dedi.

YUNANİSTAN’A GİTTİ UYARDI: ÜRETELİM

Kocaoğlu konuşmasının sonunda geçtiğimiz günlerde ekomomik sorunlar ile boğuşan Yunanistan’a yaptığı gezide gördükleri ekseninde uyarılrda bulundu “ Hiçbir meslek şablon değildir. Bugünün koşullarına göre Türkiye üretemiyor. Üretmezsek Ege’nin öbür tarafı gibi olacağız. Sendikacıda üretecek çiftçide üretecek bizde üreteceğiz.Çalışacağız. Başka türlü bağımsızlığımızı yaşam biçimimizi geliştirmenin yolu yok. Siyasi partilerde üreten Türkiye modelini önümüze getirecekler” dedi


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.