Dolar 34,1094
%0.27
Euro 38,1009
%0.12
Altın 2.866,970
%1.33
Bist-100 9.950,00
%-0.26

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Tugay'dan 'uçak' iddialarına yanıt: Uçak alın derlerse alırız!

Başkan Tugay'dan 'uçak' iddialarına yanıt: Uçak alın derlerse alırız!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir'de 15 Ağustos günü başlayan ve 62 saat sonra kontrol altına alınan yangınlara ilişkin gerçekleştirdiği basın açıklamasında uçak alımı tartışmalarına nokta koydu. Başkan Tugay, " Mevzuat gereği belediye, uçak alamıyor. Böyle bir alım için Tarım ve Orman Bakanlığı ile protokol yapılması gerekiyor. Uçak alımı konusu yangına müdahale yetersiz olduğunu gördüğümüz için çoğunlukla vatandaşların talebi ile gündeme geldi. Belediyeye uçak uçurması için izin verilmesi çok zor. AFAD gibi kurumlar üzerinden değil zaten o bölgede hali hazırda olan yerel yönetimlere yetki verilmeli. Afetlere bu şekilde etkili müdahale edilir. Önce bunu oturtmalı sonra eğer bize devletimiz derse ki yörenizdeki ormanlara ilişkin elimizde yeterli hava aracı yok siz de alın gerektiğinde sizden de yardım alalım derlerse biz bu sorumluluğu almaya hazırız" dedi.

  • Ege Postası
  • 21.08.2024 - 12:59
  • Güncelleme: 21.08.2024 - 13:28

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir'de 15 Ağustos günü başlayan ve 62 saat sonra kontrol altına alınan yangınlara ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. 

UÇAK ALIN DERLERSE ALIRIZ! 

Uçak alımı tartışmalarına nokta koyan Başkan Tugay, "Bir uçak alımı konusu oldu. Mevzuat gereği belediye, uçak alamıyor. Böyle bir alım için Tarım ve Orman Bakanlığı ile protokol yapılması gerekiyor. Henüz bununla ilgili adım atılmadı. Uçak alımı konusu yangına müdahale yetersiz olduğunu gördüğümüz için çoğunlukla vatandaşların talebi ile gündeme geldi. Bana  birçok vatandaşımız 'siz neden uçak alıp havadan müdahale etmiyorsunuz' dedi. Ancak itfaiyenin karadan alana girmesi için bile bakanları İzmir’e davet etti.  Bazen bazı noktalara kayıtsız girmeyeceksiniz dedi bakanlık yetkilileri ve itfaiyemiz bazı yerlere giremedi. Belediyeye uçak uçurması için izin verilmesi çok zor. AFAD gibi kurumlar üzerinden değil zaten o bölgede hali hazırda olan yerel yönetimlere yetki verilmeli. Afetlere bu şekilde etkili müdahale edilir. Önce bunu oturtmalı sonra eğer bize devletimiz derse ki yörenizdeki ormanlara ilişkin elimizde yeterli hava aracı yok siz de alın gerektiğinde sizden de yardım alalım derlerse biz bu sorumluluğu almaya hazırız" ifadelerine yer verdi. 

KÜLLERİNDEN DOĞACAK KAMPANYASINDA 1 MİLYON 700 BİN TL TOPLANDI 

Tunç Soyer zamanında 2019’da uçak alımı için kampanya yapıldığı ancak para toplanmasına rağmen uçak alınmadığı eleştirilerine yanıt veren Tugay, " Ben o konuda bilgi aldığımda ‘Yangın Sonrası İzmir Küllerinden Doğacak’ bağış kampanyası yapıldı ve paranın kullanımı için pek çok madde bildirilmiş. Biri de hava aracıymış. 1 milyon 700 bin lira civarında para toplanmış ama bu para ile hiçbir şekilde uçak alamazsınız. Yetkililer bu para ile 50 tane yangın römorku almış ve 50 çeşitli 30 bin bitki alınmış ve 200 dönümlük yere dikilmiş ve bir tane prefabrik yapı alınmış. Bu bilgi de valiliğe iletilmiş. Cevabı devlet makamlarında olan bir soruyu insanları kafasında şüphe olacak şekilde paylaşılmasını etik olmayan bir durum olarak görüyorum. Bununla kimsenin uçak alma ihtimali yok. Nereler harcandığı da valiliğe bildirimiş" dedi. 

İZMİR'İN VİCDANI HAREKETE GEÇTİ 

İzmirli yurttaşların duyarlılığına dikkat çeken Tugay, "Yangın başladığından beri tüm yurttaşlar 'biz nasıl yardımcı olabiliriz' diye bizi arıyorlar. Değişik kanallardan bize ulaşan vatandaşlarımız, kurumlarımız  ve STK'larımız var. Onlar bize çok derin duygular hissettiriyor. Aslında bu güzel ülkenin güzel insanlarının kendi değerlerinin farkında olması gerektiğini anlatıyor. İzmir çok kadim bir kent. İzmir vicdanı ve derin ruhu olan bir kent. İzmir birliktir, dayanışmadır. Yangının hemen ardından da İzmir'in vicdanını harekete geçirmiştir. Hepsi sağ olsun, var olsun. Böyle bir kentte başkanlık yapmaktan onur duyduğumuz tekrar söylemek isterim. Bize düşen bu şartlar altında yeni yangınların çıkmasını önlemek ve çıkan yangınları en hızlı şekilde sönürmek için en gerekiyorsa onu yapmak. Bunun için herşeyi yeniden gözden geçirmeliyiz" diye konuştu. 

SAYGILI'YA YANIT: KISIR TARTIŞMALARIN DIŞINA ÇIKALIM 

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı'nın eleştirilerine yanıt veren Tugay, "Devletimizin diğer kurumlarıyla bu konu üzerinde görüşmeler gerçekleşetireceğiz. Her türlü işbirliğine de açık olacağız. Aynı tavrı karşı taraftan da bekliyoruz. AK Parti İl Başkanı Bilal Saygılı bazı sorular sormuş. Her türlü polemikten kaçınmak istediğim için bir kavgaya giriyor gibi görüntü vermemek için cevap vermiyorum. Bizleri suçlayanları milletimizin vicdanına bıkarıyorum. Saygılı'ya vereceğim cevap şu; o soruların cevabı sahada olan herkesin bilgisi dahilinde. Biz de zaten yaptığımız açıklamalarla karşılık verdik. Benim çağrım bu kısır tartışmaların dışına çıkalım. Bu ülkeyi o parti bu parti diye ayırmayalım. Hepimiz halka hizmet için görev aldık. Lütfen yardımcı olun hep beraber İzmir'de yeni yangınlar çıkmasın diye bir araya gelelim. Halk bizden kısır tartışmalar beklemiyor. Arıtk bu milletin bizlerden hizmet beklediğini ve her türlü partizanlığın insanların akıllarında bölünmelere neden olduğunu ve işe yaramadığını ama sorunların giderek büyüdüğünü siz de görün" dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.