Dolar 34,1102
%0.28
Euro 38,1088
%0.14
Altın 2.862,670
%1.18
Bist-100 9.941,00
%-0.35

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
DEM Partili Akın’dan çarpıcı ‘yangın’ tespiti: Devlet kurumları çatıştı, İzmir kül oldu!

DEM Partili Akın’dan çarpıcı ‘yangın’ tespiti: Devlet kurumları çatıştı, İzmir kül oldu!

İzmir yangınlarının kontrol altına alınmasının ardından kent siyasetinde başlayan polemik tüm hızıyla sürerken DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, yerel ve genel iktidarın çatıması sonucunda yangının büyüdüğüne dikkat çekti.

  • Ege Postası
  • 20.08.2024 - 12:43
  • Güncelleme: 20.08.2024 - 16:27

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir’in Karşıyaka ilçesinde başlayan Çiğli, Bayraklı ve hatta Bornova sırtlarına yayılan yangın 62 saat sonra kontrol altına alındı.  İzmir yangınından zarar gören bölgenin haritasını yayınlayan NASA 4400 hektarlık alanın zarar gördüğünü açıkladı. 

Yangınların ardından kent siyasetinde çarpıcı açıklamalar yapılırken AK parti ve CHP cephesinde polemik başladı. Yangının başladığı ilk gün bölgeye girerek tespitlerde bulunan DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın ise, yangın yerel ve genel iktidar arasındaki çatışma ve rekabet sebebiyle büyüdüğünü dile getirdi. 

‘BAKAN MALATYA’DA TOPLANDAYMIŞ’

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın İzmir’de meydana gelen yangınlara ilişkin yaptığı açıklamasında, “Biz ilk gün heyet ile gittik. Yangını görev vatandaşlarımızdan dinledik. Bize bölgede yaşayan vatandaşlar anında müdahale edilseydi bu sorunun yaşanmayacağını söylediler. Biz de ihmal olduğunu düşünüyoruz. Belediye ise, ‘o bölgeye aracımız gidemezdi. O nedenle Orman Bakanlığı’nı aradık ve helikopter ile söndürülmesini istedik’ dedi. Orman Bakanlığı ise kimsenin ulaşmadığını söyledi. Duyduğumuza göre Bakan ise Malatya’da AKP toplantısıydamış ve telefonları açmıyormuş. İhaml etmişler ve ciddiye almamışlar. Yangının başladığı yer yukarıda bir yer, helikopter müdahale etmeliydi. Vatandaşlar 3-4 saat boyunca yanının kendi kendine yandığını, ardından rüzgarın etkisiyle yayıldığını söylediler” dedi. 

ANINDA MÜDAHALE OLSAYDI TAHRİBAT BU KADAR BÜYÜMEZDİ 

Yangının kim tarafından ve nasıl çıktığına dair bir çok spekülasyonun olduğuna dikkat çeken Akın, “Ancak ortada bir gerçek var. 15 ile 17 Ağustos arasında 47 yerde yangın çıktı. Bu yangınların bir kısmı elektriğe bir kısmı ise kişilerin kendi ihmallerine bağlı. Ancak Türkiye’de aşırı bir kuraklık var ve dolayısıyla en ufak bir kıvılcımın çok büyük yangınlara sebep olacağını biz dile getirdik. Tebdir alınması gerektiğine dair ikaz ettik. Bizim gördüğümüz durum şu, bu kadar büyük yangın ihtimali varken hiçbir hazırlık yapılmamış ve tebir alınmamış. Anında müdahale edilseydi yangın bu kadar tahribat yaratmayacaktı. Alyapı eksikliği var, kadro eksikliği var. Helikopter eksikliği var. Gece görünümlü uçaklar bulunmadığı için yangınlar gece kendi haline bırakılıyor. İnsanlar geceleri o alanı terk ederek canını kurtarıyor. Bu bir çözüm değil” dedi. 

14 TANE UÇAĞI KENDİNE ZİMMETLEDİ…

Genel iktidarın orman yangınlarına karşı tedbir almadığına dikkat çeken DEM Parti İzmir Milletvekili Akın, “Savaş konusunda her türlü yatırımı yapıyorlar ancak ormanları korumak içn hiçbir yatırım yapmıyorlar. Bu sistemin, saray rejiminin bu konuda sorumsuz olduğunu ve ihmal ettiğini düşünüyoruz. Tebdir almadılar ve yatırım yapmadılar. Bu ülkede 14 tane uçağı kendine zimmetleyen bir saray rejimi var. Ancak bu ülkede ormanları korumak için hiçbir yatırım yapılmıyor. Türkiye buna layık değil, bu durumlar kaderimiz değil”  ifadelerine yer verdi. 

DEVLET KURUMLAR ÇATIŞTI, İZMİR KÜL OLDU 

Yerel yönetimlerle genel iktidar arasındaki çatışma sonucu İzmir’in zarar gördüğünü aktaran DEM Partili Akın, “Yönetim anlayışı ve işbirliği olmaması, birbirine yıkmaya çalışmaktan kaynaklanan sorunlar var. Belediyelerin de eksikliği olabilir. Anında müdahale etmesi gerekirdi. Ancak şunu görüyoruz ki, devlet kurumları arasında işbirliği değil çatışma var. Belediyeleri zor durumda bırakmak isteyen, onların parasını kesen bir zihniyet var. Bizim insanlarımız, ormanlarımız ve canlılarımız kurumların rekabet içerisinde, çatışma içerisinde girmesi sebebiyle zarar görüyor. 

DOĞANIN İÇİNDEKİ CANLAR KATLEDİLDİ! 

Ormanlarda canlıların yaşamını yitirdiklerine dikkat çeken Akın, “Çağ dışı bir açıklama yapıyorlar. ‘Hiçbir canın kaybedilmemesi olması çok kıymetli’ gibi sözler söylüyorlar. Oysa inanılmaz bir canlı kaybı var. Ormanın kendisi zaten canlı bir hayat. Bitkiler, hayvanlar ve ne kadar canlının öldüğünü bilmiyoruz. Canlı deyince aklınıza sadece insan gelmesin. Doğanın içindeki bütün canlıları orman yangınları sırasında katlettik. Bunun sorumlusu bu iktidarlar” diye konuştu. 

RANT İDDİALARI VAR! 

İzmir’in bir çok ilçesinde aynı anda başlayan yangın üzerine ortaya atılan sabotaj iddialarına yönelik açıklamalarda bulunan AKın, “Ortada bir takım iddialar var. Yamanlar bölgesinde vatandaşlar, kentsel dönüşüm yapmak istediklerini dile getirdiler. Orada vatandaşlarımız bizlere, ‘Yeniden yapılanma istiyorlar ve binaların yıkılmasına göz yumdular. Burayı rant alanı haline getirmek istiyorlar’ dediler. Ayrıca Urla’da Menderes’te başlayan yangınlarla ilgili de iddialar var. Biz kasıtta olabileceğini düşünüyoruz. Ancak geçmişte yangınlara hızlıca müdahale ediliyordu. Şu an kuraklık çok fazla. İhmaller ve kasıt olabilir fakat bu kadar büyümesinin sebebi kuraklık ve sıcaklıktan dolayı” ifadelerine yer verdi. 

ATEŞİN ÇOCUKLARI İNSİYATİFİ İDDİALARINA YANIT: İKTİDAR YANLISI MEDYA ALGI YARATIYOR 

İzmir’de meydana gelen yangınların 'Ateşin Çocukları İnsiyatifi’ tarafından çıkarıldığı iddialarına ilişkin açıklamalarda bulunan DEM Partili Akın, “ Bu tür yanlı ve spekülatif haberlerle kendi sorumluluklarını başkalarına yıkmak istiyorlar. ‘Bizim tedbirimiz var ama birileri yakıyor’ söylemleriyle kendi sorumluluklarını başkalarına atmaya çalışıyorlar. Bu devlet her şeyi biliyor. Irak’ta, Suriye’de ‘terör’ dediklerine çözüm üretiyor. Buradakilere mi yapamayacak? Resmi olarak böyle bir iddia söz konusu değil. İktidar yanlısı medya yangınların kendilerini yıprattığını düşünerek algı yaratmaya çalışıyor” dedi. 

İZMİR’E KASIT! 

Yangınlardan ders çıkarılması gerektiğine vurgu yapan DEM Partili İbrahim Akın, “ İzmir’de yangın 62 saat sürdü. Bu yangın normal değil. Bu sorumsuzluğun İzmir’e karşı kasıtlı olduğunu düşünüyorum. Bunu sadece biz değil halkta düşünüyor. Bu ülkenin devlet yetkilileri, ister yerel ister genel olsun birbirine düşmanlık yaparak İzmir’i bu hale getirdi. Bu bir ders olsun ve tedbir alınsın. Yangın potansiyeli çok yüksek. Bu konuda acil önlemler alınmalı. Ben bir soru önergesiyle TBMM’de gündem yaparak dile getireceğim” ifadelerine yer verdi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.