Başkan Yıldız: Kentsel dönüşümde rıza ve razılık olmalı
Çiğli Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 2. Birleşimi Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız’ın yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda AK Partili Meclis Üyesi Özgür Kaner, Çiğli’nin depreme hazır olup olmadığı hakkında sorular yöneltti. Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, “Kentsel dönüşüm sürecinde, rıza ve razılık yöntemi olması gerekiyor” diyerek vatandaşla birlik olmanın önemini vurguladı.
- Ege Postası
- 05.08.2024 - 19:36
- Güncelleme: 05.08.2024 - 20:59
ŞİLAN KOCADAĞ / EGEPOSTASI- Çiğli Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 2. Birleşimi, Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız’ın yönetiminde gerçekleşti. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen ilk oturumda, Onur Emrah Yıldız katılım sağlayamadığı için ‘Komisyonlardan gelen raporların görülmesi’ kısmı meclise sunulmamıştı.
Bugün gerçekleşen oturumda ‘Komisyonlardan gelen raporların görülmesi’ kısmındaki tüm maddeler oy birliğiyle kabul edildi.
CHP’li Meclis Üyesi Gökhan Acar dilek ve temenniler kısmında ilk söz alan meclis üyesi oldu.
Acar “Öncelikle tiyatro sanatçısı Genco Erkal’ın vefatı bizleri derinden etkiledi. Rahmet diliyoruz. Ailesine ve sanat camiasına da sabırlar diliyoruz. Aynı zamanda can dostlarımızın katledilmesine dair yasanın gece yarısı meclisten geçmesini kınıyor ‘kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat’ projesi ile can dostlarımızın yerinde yaşamasını istiyoruz.” dedi.
ÖZGÜR KANER: SAĞLIKLI BİR ELEŞTİRİ DEĞİL
Ardından AK Partili Meclis Üyesi Özgür Kaner söz aldı ve konuşmasında sokak hayvanları yasası ve Çiğli’nin depreme karşı olan hazırlığı konusunda sorular sorup yapılması gerekenler hakkında fikirlerini belirtti.
AK Partili Kaner konuşmasında şu sözlere yer verdi:
“Perşembe günü meclis toplantısı yaptık dolayısıyla belli düşüncelerimiz vardı biz de sizi bekledik. Öncelikle arkadaşıma aynen katılıyorum. Genco Erkal çok değerli bir sanatçımızdı. Bunla beraber ‘bir meclisten gece yarısı’ ibaresine katılmamız mümkün değil çünkü Türkiye Büyük Millet Meclisi görevini tabii ki yapıyor biz de yapıyoruz. Şu anda biz de mesai dışında çalışıyoruz gibi. Biri de çıkıp bize diyebilir ‘Çiğli Belediyesi mesai dışı akşam saatlerinde bir şeyler yapıyor’ diye. Bu sağlıklı bir eleştiri değil. Kanunları beğenmeyebilirsiniz, doğal vatandaşlık hakkıdır. Fakat kanunları beğenmeyenlerin yasal yolları da var. Bu konuyu ayrıca bir gündem olarak tartışıp konuşuruz.
Bizim her zamanki talebimizi biliyorsunuz. Konu Çiğli meselesi. Özellikle çıkan yasa kapsamında Çiğli’de ne yapacağız? Çiğli konusunda bütün İzmir’e ve Türkiye’ye örnek olabiliriz diye düşünüyorum."
TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK BİR UYGULAMA
Kaner, "Hukukta bizim bir felsefe vardır. Bir kanun ne kadar kötü olursa olsun, bu bir çerçevedir. Eğer uygulayıcılar harika sonuçlar yaratmak istiyorsa onu harika bir resim içine oturtturabilirsiniz. Dolayısıyla kanun ya da metnin kötü veya iyi olması subjektif bir kavramdır. Çok iyi bir kanun, kötü uygulayıcıların elinde çok kötü sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla burada uygulamayla pek çok şey oraya çıkacaktır. Kanunun kötü veya iyi olmasının eleştirisi değil uygulayıcı olan biz, başta siz Çiğli Belediye Başkan’ı, Çiğli Belediye meclis üyeleri, Çiğli Belediye Veterinerlik İşleri Müdürlüğü'nün Çiğli’de tüm Türkiye’ye örnek olacak bir uygulama ortaya koyacağına eminim." diye konuştu
ÇİĞLİ DEPREME HAZIR MI?
AK Partili Kaner, "Ülkemizin ve Çiğli’nin gündemi günden güne değişiyor. Her gün yeni bir gündeme uyanıyoruz. Ama unutmamamız gereken ısrarla söylediğimiz geçmişte yaşadığımız bir Maraş depremi var. Hemen onun öncesinde yaşadığımız İzmir depremi var. Çiğli depreme hazır mı diye mecliste konuştuk. Dolayısıyla siz Belediye Başkanımıza sormak istiyoruz. Çiğli depreme hazır mı? Orada bizi bekleyen kocaman bir sorunumuz var. Ne zaman hazır diyebilirsek o zaman biz meclis üyeleri olarak siz belediye başkanı olarak görevini sağlıklı bir şekilde yapmanın huzuruyla yatabiliriz diye düşünüyorum. Depremden önce yapacağımız şeyler var. Bunlar kanunda mevzuatta var ama meclise de şüphesiz görevler düşecektir. Deprem anında yapacaklarımız var depremden sonra yapacaklarımız var. Beni ilgilendiren kısım, olası bir İzmir depreminde ya da Çiğli depreminde veya bölgemizi etkileyecek depremden önce belediyemizin ve meclisimiziz ‘Biz bunları yaptık’ demesidir. Bunlar nedir?
Çiğlide deprem anında toplanma alanı. Belediyemizin kontrol altında tuttuğu veya denetleyeceği bir alan. Bunların çoğunun moloz döküldüğü veya alan dışında kullanıldığını da görüyoruz.
İkincisi deprem anında toplanma alanlarına giden vatandaşlarımızın oradaki zaruri ihtiyaçlarını karşılanması noktasında yapılması gerekenler var.
Üçüncüsü Çiğli’nin yapı stoğu… bir önceki dönem değerli Belediye Başkanı bir çalışma başlattı. Sonucuna biz tam vakıf olamadık. Bu yapı stoğunun iyileştirilmesi konusunda neler yapabiliriz? Yıkılması gereken yerler var mı? Soru önergelerimiz var sizin yokluğunuzda da verdik. Kaçak yapılaşma gibi yerlerin en büyük sonucu deprem anında ortaya çıkıyor. Dolayısıyla unutmayalım, unutturmayalım ve Çiğli Belediyesi olarak hem İzmir’e hem de tüm Türkiye’ye örnek olalım. Çiğli depreme hazır denilen bir belediye başkanı ve bir meclis olsun istiyorum.” dedi.
BAŞKAN YILDIZ: DEPREM EN BÜYÜK BEKA SORUNU
Kaner’den sonra Belediye Başkanı Yıldız konuya ilişkin bir konuşma yaptı.
Başkan Yıldız şunları söyledi:
“Bu hafta Ankara’ya gidip bir dizi ziyaret yaptım. Ziyaretlerimden bir tanesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tabiat Parkları Genel Müdürümüz sayın Hacı Abdullah Uçan ile görüştük. Kentsel dönüşüm başkanımız sayın Hakkı Alp ile görüştük. Ana gündem maddemiz Çiğli’deki kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlanması ve iyileştirilmesiydi. Gündem maddelerimiz yoğundu. Çiğlide 22 bin 275 tane yapı var. Bu yapılar bina, gecekondu, müştemilat, apartman, villa, rezidans… Toplamda 110 bin 836 adet bağımsız birim görünüyor. 55 binle 56 bin konutun deprem yönetmeliklerine tabi olmadan amiyane tabirle, insanların o günkü ekonomik şartlarına göre yapmış olduğu inşaatlar. Deprem bence ülkemizin en büyük beka sorunu.
ÇİĞLİ NE YAPACAK?
Harmandalı bölgesinde imar komisyonu arkadaşımızın da takip ettiği, en son çöpte yaşanan kaymadan kaynaklı yaklaşık beş mahallemizdeki jeolojik etütlerle ilgili Büyükşehir Belediyesi süreci hızlandırdı. Balatçık Mahallemizde eski pazar yerinin kurulduğu yerde bir rezerv alanı vardı, bir de riskli alan. Ben de bunu yeni öğrendim. Rezerv alanın olurunu Cumhurbaşkanımız veriyor. Riskli alanın olurunu bakanlık veriyor. Mayıs 2023’te rezerv alanımız TOKİ tarafından satıldığı için Balatçık Dağ Mahallesi’deki kentsel dönüşümle ilgili de riskli alan ilan edilmesi için TOKİ Başkanımız Hakkı Bey ile görüştük. Çok hızlı şekilde, Kentsel Dönüşüm Başkanı talimat verdi. Balatçık Dağ Mahallesinden başlamak şartı ile bakanlık burada çok hızlı aksiyon alabileceğini, yoğunluğu arttırmadan yaklaşık 300 konutun burada çözülebileceğine dair bir planlama çalışmasını başlattı.
'KENTSEL DÖNÜŞÜM OFİSLERİ AÇACAĞIZ'
Köyiçi, Ataşehir’de, plan ve vizyonunu tamamlayabilirsek kentsel dönüşüm ofisleri açacağız. Ama bunu ilk Köyiçi’nde açacağız. Oraya şehir plancısını, mimarını oturtacağız. Köyiçi mahallesindeki eski Çay, Bahçelik mevkilerinde şu anki yerleşimin olduğu yerde, insanlar gittiğinde kentsel dönüşümün nasıl yapılacağını tek tek anlatacağız. Yine Büyükşehir Belediyemizle Güzeltepe ve Şirintepe kentsel dönüşüm sürecini görüştük. Çok hızlı şekilde ele alacaklarını söylüyorlar.
Ataşehir’de Büyükova kesiminde kişisel açılmış davalar vardı onları kısmi davaya dönüştürdüm. Ancak şehir plancılarının açtığı dava yaklaşık üç dört ay sonra gümbür gümbür geliyor. Çiğliyi kurtarmak adına bilirkişilerin vermiş olduğu KAT dediğimiz ortada bir rapor var. Bu rapora göre Ataşehir mahallemiz eski İstasyonaltı, Büyükova kesiminde çok hızlı bir şekilde revizyon yapacağız. Bilirkişinin itiraz ettiği şeyi gördük. Buna göre tekrar bir revizyon planı yapacağız. Büyükşehirle koordine olacak şekilde takip edeceğiz. Çiğliyi güvende tutmak için çok hızlı aksiyon alacağız. Seri güvenilir herkesin bilgiye ulaşabileceği bir planlamayla dur duraksız devam edeceğiz.”
Başkan Yıldız’ın konuşmasının ardından AK Partili Meclis Üyesi Özgür Kaner şu sözleri dile getirdi:
“İmar planlarının toplumsal barışı sağlaması lazım. Ama Çiğli’de yapılan imar planları toplumsal kargaşaya sebebiyet verdiği için imar planına vatandaşımız sahip çıkmadığı için plan uygulanamaz hale geliyor.”
Başkan Yıldız, Kaner’in bu sözlerine “vatandaşımızın bir suçu yok” diyerek cevap verdi.
Bunun üzerine Kaner “vatandaşa önce sorup, talep, ihtiyaç planını yapsak o zaman vatandaş sonradan gelip 750 tane itiraz yapmaz” dedi.
Yıldız eksikliği kabul edip düzelteceklerini ve ofis açacaklarını söyledi. Ardından ekleyerek “Kentsel dönüşüm sürecinde, rıza ve razılık yöntemi olması gerekiyor” dedi.
Yorum Yazın