Başkan karşı çıktı, meclis üyesi yaptı
Hatay semti İnönü Caddesi’nde yapımı devam eden yeni kentsel dönüşüm projesi bölgenin imar bütünlüğüne aykırı yüksekliği ile dikkat çekti. İlçe belediyelerinin yerel idareleri gelir kaybına uğrattığı gerekçesi ile sıkça karşı çıktığı 6306 sayılı dönüşüm yasası kapsamında hayata geçirilen projenin sahibi ise CHP’li meclis üyesi olan Murat Erginci çıktı. Yasasının getirdiği imkanlar dahilinde meclis üyeliği yaptığı ilçe belediyesine vergi ve harç ödemekten muaf olan Erginci, kendi ilçesi Konak’ı gelir kaybına uğrattı.
- Ege Postası
- 02.01.2015 - 17:26
BELEDİYEYE YİNE GELİR KAYBINA UĞRADI
6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası kapsamında yeniden yapılan binalara devletin ruhsat, tapu harçları, KDV indirimi gibi sağladığı katkıların başta ilçe belediyeleri olmak üzere, yerel yönetimleri sürüklediği gelir kaybı gün geçtikçe büyüyor. Yasa kapsamında yapılaşma oranlarına bakıldığında Türkiye’de ikinci sırada olan İzmir’de yaşanan bu çıkmazdan dolayı en çok sıkıntı yaşayan ve şikayetlerini sıkça dile getiren belediyelerden olan Konak’ta ise yaşanan son durum ilginç karşılandı.
CHP’Lİ BAŞKANDAN KENDİ BELEDİYESİNE TERS KÖŞE
Konak ilçesi genelinde Kardeşi Bülent Erginci ile birlikte sahibi olduğu Erginci İnşaat firması çatısı altında çeşitli konut projelerinin altına imza atan işadamı ve Konak Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi Murat Erginci de 6306 sayılı yasa kapsamında belediyeye vergi ve harç ödemekten muaf oldu.
BELEDİYEYE DEĞİL, BAKANLIĞA GÖRE
Şirketin İnönü Caddesi üzerinde kat karşılığı hayata geçirdiği 28 daire ile 8 işyeri içeren ve “Kentsel dönüşüm Hatay’da başlıyor” sloganı ile tanıtımı yapılan yeni konut projesi kapsamında başlayan ve 2015 tamamlanma aşamasına gelen bina yenileme işi belediyeyi uğrattığı bu gelir kaybının yanı sıra, çevre binalara göre bütünlüğe aykırı yüksekliği ile de ayrıca dikkat çekti. İlçe belediyesinin karşı çıkmasına ve yeniden düzenlemeye gitmesine rağmen, bakanlığın planlı alanlar tip imar yönetmeliğine dayanarak hayata geçirilen proje 7 kat olmasına rağmen tanınan kat yükseklikleri nedeniyle çevredeki yapıların bütünlüğüne aykırı şekilde inşa edildi. Belediyelerin eli kolunu bağlayan bu düzenlemeye Başkan Sema Pekdaş karşı çıkmasına rağmen, kendi partisinin meclis üyesi ise yine belediyeleri mağdur eden ve silüeti bozan yönetmelikten faydalandı.
HEM KABUL DEDİ, HEM DE…
Diğer yandan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan planlı alanlar tip imar yönetmeliğinin getirdiği imar bütünlüğüne aykırı kat yüksekliklerinin ortadan kaldırılması için geçtiğimiz ay içerisinde Konak Belediyesi tarafından flaş bir değişikliğe gidilmişti. Tüm yapılara eşit kat yüksekliği getiren ve inşaat yüksekliklerini kesin hatları ile belirleyen söz konusu imar düzenlemesi belediye meclisi tarafından kabul edilirken, alınan grup kararı gereği diğer CHP’li meclis üyeleri ile birlikte Murat Erginci de maddeye kabul oyu vermişti.
KONAK’TA BELEDİYENİN TOPLAM ZARARI 390 BİN TL
Riskli yapıların dönüşümüne “ucuz yollu” olanak sağlayan 6306 sayılı yasa kapsamında İzmir’in göbeği konumundaki Konak ilçesinde toplam 184 adet eski yapı dönüşümden faydalanmak için başvuruda bulundu. Kentsel dönüşüm kapsamında 97 adet bina yıkılıp yerine yenileri yapılırken, hayata geçirilen projelerin büyük bölümünü ise ticari faaliyet gösteren yapılar teşkil ediyor. Yürürlükteki imar yasası kapsamında ruhsat ve vergi gelirlerinden tahmini 580 bin TL elde edecek olan ilçe belediyesi, kentsel dönüşümün sağladığı muafiyetler sonucunda 190 bin TL gelir elde ederken, düzenlemenin belediyeye faturası ise 390 bin TL’lik zarar oldu. Diğer yandan, bina yenileme yapılan söz konusu alanlarda Konak Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi temizlik, yol, su, çevre düzenlemesi, çöp toplanması, kaldırım yapılması, asfaltlama gibi temel hizmetleri yerine getirmeye devam ediyor.
“KARŞIYIM AMA PARTİ KARARINA UYDUM”
Konak Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi Murat Erginci, belediye ve bakanlık tarafından yapılan iki ayrı düzenlemenin kaosa neden olduğunu belirterek, yerel yönetimlerin yürürlükteki imar düzenlemesinin yetersiz olduğunu savundu. Kendi projesinin imara aykırı bir durum içermediğini belirten Erginci ayrıca, geçtiğimiz ay Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmeliğe karşı ilçe belediyesi tarafından alınan ve “Silüet önlemi” olarak da nitelenen, kat yüksekliklerine yeni sınırlama getiren imar değişikliğine onay vermesine ise, “Her ne kadar karşı olsam da grup kararı aldık, ona uymak zorundaydım ve kabul oyu verdim. Uygulamaya bir tek ben karşı çıktım ancak, partim ne derse ona uygun hareket ettim. Belediyelerin yönetmeliği ticari projelere uygun değil ve sektördeki birçok firma buna karşı çıkıyor. Biz konut projeleri yaptığımız için sıkıntı yaratmıyor. Belediyeler ve bakanlık arasında yaşanan bu ikiliğin giderilmesi gerekiyor” dedi.
Yorum Yazın