Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkanlık için 3 öneri geliyor!

Başkanlık için 3 öneri geliyor!

Yeni anayasa kapsamında başkanlık sistemi hedefini hayata geçirmek için kolları sıvamaya hazırlanan Ak Parti, muhalefetin kapısını "alternatifli" önerilerle çalacak. Muhalefetin nabzını yoklayacak Ak Parti'nin, muhalefetin tavrına göre yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanı formülünü de masaya koyabileceği belirtiliyor.

  • Ege Postası
  • 10.11.2015 - 12:19
Başkanlık sistemi tartışmalarının Ak Parti’nin bugün toplanacak MKYK’sında (Merkez Karar Yönetim Kurulu) seçim değerlendirmeleriyle birlikte gündeme gelebileceği ifade ediliyor. AK Parti yönetiminin, MKYK’da konuyla ilgili stratejisinin ana hatlarını netleştirmesi beklenirken, parti kurmayları konuyla ilgili sürecin Başbakan’ın muhalefet partilerine yapması beklenen ziyaretlerde ortaya konulan tavra göre şekilleneceğine vurgu yapıyor.

Milliyet gazetesinden Şebnem Hoşgör'ün haberine göre, Başbakan’ın TBMM’de temsil edilen 3 muhalefet partisini ziyaret etmeyi planladığını, bu ziyaretlerde yeni Anayasa konusunda da görüş alışverişinde bulunulacağını kaydeden AK Parti kurmayları, yeni anayasa için 24. dönemdeki Uzlaşma Komisyonu benzeri bir komisyon çalışması yapılmasının çok anlamlı olmayacağını vurgulayarak, “Tüm partiler Uzlaşma Komisyonu’nda söyleyeceklerini söylediler. Dört partinin tam mutabakat sağlayabileceği madde sayısının 60’ın ötesine geçmesinin mümkün olmadığı ortada” ifadelerini kullandılar.

UZLAŞI VURGUSU
Ak Partili kurmaylar, “Bu demek değil ki muhalefetle uzlaşma aramayacağız. Tek başımıza bizim yeni Anayasa teklifimizi gündeme getirmemiz risk olur. Parti yönetimleriyle bir mutabakat sağlamadan bu teklifi Genel Kurul gündemine getirdiğimizde kerhen diğer partilerden oy verebilecek milletvekilleri olabilir. Ama yeterli desteği alamazsak, Başkanlık ile ilgili maddeler gizli oylamada düşürülebilir ya da teklif tümüyle son oylamada reddedilebilir ki bu da yeni anayasa çalışmalarını bir süre daha gündeme getirememek anlamına gelir” diyerek, en az bir partinin desteğini almaya yönelik bir strateji izlemek durumunda olduklarını belirttiler.

'HDP İLE TEK OLMAZ'
HDP kanadından yapılan açıklamalara da temkinli yaklaşan Ak Parti kurmayları, “HDP alenen destek verse bile tek başına bu parti ile yeni Anayasa için yola çıkmayı düşünmediklerini” ifade ettiler.

AK Parti kurmayları, CHP ve MHP’den Başkanlık Sistemi’ne karşı yapılan açıklamaların anımsatılması üzerine ise, “Başkanlık Sistemi önceliğimiz ama olmuyorsa, yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanı seçenekleri de gündeme gelebilir” diyerek şu görüşleri dile getirdiler:

“Şu ana kadar sadece Recep Tayyip Erdoğan ismine muhalefet üzerinden konu ele alındığı için Başkanlık Sistemi nedir, ne değildir sağlıklı biçimde tartışılamadı. Aslında biz başkanlık sistemine yabancı değiliz. Belediyelerin tamamı Başkanlık Sistemi ile yönetiliyor. Tüm idaremiz öyle. Belediye başkanlarının güvenoylaması var m? Tüm sistemimiz Başkanlık Sistemi, bir tek hükümetimiz Başbakanlık sistemi. 367 kararının ardından Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesiyle birlikte şu anda Türkiye’de fiilen yaşanan da yarı Başkanlık Sistemi. Buna rağmen Başkanlığa 'hayır' deniyorsa, Anayasa’daki Cumhurbaşkanı seçilenin partisi ile ilişiği kesilir hükmü kaldırılarak partili Cumhurbaşkanı sistemine geçilmesi de büyük ölçüde sorunu çözebilir. Biz partili cumhurbaşkanına da yabancı değiliz. 1961’e kadar bunu yaşadık. Atatürk partili Cumhurbaşkanıydı. Cumhurbaşkanı’nın parti ile ilişiği kesilmezse kendisi Genel Başkan da olabilir. Bu durumda Başbakanlık sembolik hale gelir. Başbakan bakanlar arası koordinasyonu sağlayan bir pozisyona dönüşür. Bu da mevcut sistemden kaynaklı çift başlılık sorunu büyük ölçüde çözer.” (Milliyet)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.