Dolar 34,5328
%-0.03
Euro 36,1615
%0.43
Altın 3.000,150
%-0.18
Bist-100 9.550,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Baykal 3 yıl sonra kürsüde

Baykal 3 yıl sonra kürsüde

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, kapalı grup toplantısında önemli mesajlar verdi. Baykal'ı 100'den fazla CHP'li vekil dinledi.

  • Ege Postası
  • 12.02.2013 - 18:31
İZMİR -  CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın milletvekillerine gönderdiği kapalı grup daveti yarım saat gecikmeli de olsa karşılık buldu. 'Eski Lider', Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun katılmadığı Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin ve Gürsel Tekin’in hazır bulunduğu toplantıda tam üç yıl sonra Meclis'te partililere seslendi. Baykal'ı kapalı oturumda 100'den fazla CHP'li vekil dinledi.

İlk etapta 40 vekilin katıldığı için grup toplantısının açılamadığı ardından gelen vekillerle salt çoğunluğun sağlandığı öğrenildi. Deniz Baykal'ın isteği üzerine yapılan toplantıda, Binnaz Toprak, Gürsel Tekin, Adnan Keskin, Faik Tunay, Bülent Kuşoğlu, Aydın Ayaydın, Metin Lütfi Baydar, Yıldıray Sapan, Akif Hamzaçebi, Alaattin Yüksel ve Mehmet Ali Edipoğlu'nun da aralarında olduğu 100'ü aşkın milletvekili hazır bulundu.CHP eski Genel Başkanı - Antalya Milletvekili Deniz Baykal, kapalı grup toplantısında "Ulus devleti yıkmak istiyorlar. Bu konuda uyanık olmalıyız'' dedi.

CHP eski Genel Başkanı - Antalya Milletvekili Deniz Baykal, isteği üzerine düzenlenen ''kapalı grup toplantısı''nda yaklaşık bir buçuk saat konuştu. 116 milletvekilinin katıldığı toplantıda Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri tahlil eden Baykal, "1 Mart 2003 tarihindeki tezkereye karşı çıkmamızın değeri bugün daha iyi anlaşılıyor. O günlerde 90'a yakın AKP'li milletvekili ile tezkereye karşı çıktık. Bizi çekmek istedikleri tuzağın içine düşmemekle ne kadar doğru davrandığımız görüldü" ifadesini kullandı.

TBMM'de yapılan tezkere oylamasının üzerinden on yıl geçtiğini de hatırlatan Baykal, "Sayın genel başkan eğer bu konuda bir panel düzenletir ve o günkü tutanakların açılmasını isterse ben sahaya iner görev alır ve bunları topluma anlatırım" dedi. Tutanakların on yıl sonra açılabildiğini söyleyen Baykal, "Topluma 2003'te tezkereye neden karşı çıktığımızı anlatırsak, bugün Ortadoğu'da yaşanan dizayn daha net anlaşılır'' sözünü ifade etti.

''Yeni Anayasa'' sürecinde CHP'nin parçalanmaya çalışılacağını da belirten Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anayasa'dan Türklük kavramını çıkartmak isteyecekler. Buna izin vermeyelim. Dünyada 200'e yakın devlet var. Bunların ezici çoğunluğu ulus - devlet modelinde. Almanya, Fransa, İngiltere, ABD ulus devlettir. Şimdi bize ulus devletin modasının geçtiğini yine aynı kesimler söylüyor."

"Yeni Anayasa''nın VER - AL anayasası olduğunu da belirten Baykal, "Anayasa'nın özü siyasi kimliği belirlemektir. 1924 Anayasası'nda devletin kimliği belirlenmiştir. 4. madde (egemenlik halkındır) ifadesiyle bunu ortaya koymuştur. 1961'de ise (egemenlik milletindir) denilmiştir. Vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türktür ifadesi anayasaya konulmuştur'' dedi.

Egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğuna da dikkat çeken CHP Antalya Milletvekili Baykal, sözlerine şöyle devam etti: "Yeni Anayasa'da Türk Milleti kavramı çıkartılmak isteniyor. Peki o halde egemenlik kimin olaca? Millet ifadesi kalkınca egemenlik kime geçece? Etnik kimliklere mi egemenlik verilece? Dünyada etnkit kimliklere egemenlik veren tek bir ülke dahi yoktur. Bu ifadeleri etnikçiler, din istismarcıları, liberaller ve başkanlık isteyen Başbakan istiyor."

Baykal VER - AL Anayayası ile "ulus devletin kaldırılması, karşılığında ise Başbakan'a Başkanlık verilmesi pazarlığının sürdüğünü söyledi. Yeni Anayasa'yı ''mübadele anayasası'' olarak niteleyen Baykal, şunu söyledi:

"Uluslararası güçler diyor ki; ulus devleti ver, başkanlık sistemini al. Bunu bize anlatıldığı gibi İmralı değil, uluslarası güçler istiyor. İmralı'nın istediği de büyük bir yalan. Tıpkı Ergenekon yalanı gibi."

''Etnik kimlik'' tartışmalarına ve CHP'nin konumuna da değinen Baykal, "Etnik kimlik herkesin şerefidir. Etnik kimlikler arasında herhangi bir hiyerarşi yoktur. Hepimiz eşitiz. Etnik milliyetçilik yapmak da solculuk değildir. CHP solcu bir partidir ve emeği, kadın haklarını savunur. Ezilenden yana olur. Solculuk emekten yana olmaktır" dedi.

"Ulus devlet kavramı, modası geçmiş bir kavram değildir, Türk milletini, bir arada tutan bir kavramdır. Eğer, bu konuda bir kafa karışıklığı varsa bunu gidermek CHP'nin boynunun borcudur" ifadesini kullanan Baykal, laikliğe sahip çıkılmasını da istedi.

"Hem ulusalcıyız, hem de yenilikçiyiz'' diyen Baykal, "Bizi parçalı olarak göstermelerine izin vermeyelim'' ifadesini de kullandı. CHP'nin Türkiye'ye demokrasiyi getiren parti olduğunu da hatırlatan Baykal şöyle konuştu: "CHP + Ordu formülünü 1971'de partimizin dinamik kesimleri reddetti. Türkiye'ye sahip çıkalım. Türkiye'ye sahip çıkmanın yolu, CHP'ye sahip çıkmaktan geçer. Partimize karşı haksız ithamlarda bulunuluyor. Bunlara hep birlikte karşı koyalım.''

Baykal, yeni anayasa sürecinin tuzaklarla dolu olduğunu da belirterek, "Türkiye'nin değerlerinin kıymetini bilelim. Tunus, Irak, Libya ve Suriye'nin getirildiği nokta belli. Değerlerimizin kıymetini kaybettikten sonra anlamayalım" dedi.(Gerçek Gündem)


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.