Dolar 34,5335
%-0.03
Euro 36,1510
%0.4
Altın 2.997,580
%-0.26
Bist-100 9.550,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Beklenen gün geldi: Çiğli Tramvayı yola çıktı

Beklenen gün geldi: Çiğli Tramvayı yola çıktı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Çiğli Tramvayı bugün hizmete girdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tören alanına ilk seferini yapan tramvayla geldi. Soyer törende yaptığı konuşmasında, "Bir kere daha söz veriyorum. Sizlerin takdiri ile son nefesime kadar bu güzel şehre hizmet etmeye devam edeceğim. İzmir'in hakkını çalmak isteyen yolsuzlara, İzmir'i ganimet olarak gören haramilere asla geçit vermeyeceğim. İzmir bir kere daha halkın cebini boşaltıp kendi kesesini doldurmaya çalışan haramilerin hayallerini süslüyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da onların hepsiyle mücadele etmeye hazırım" ifadelerini kullandı. Öte yandan Soyer, 19 Şubat'a kadar Çiğli Tramvayı seferlerinin ücretsiz olacağını duyurdu.

  • Ege Postası
  • 27.01.2024 - 16:50
  • Güncelleme: 27.01.2024 - 20:11

EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından temeli üç yıl önce atılan ve yapımı tamamlanan Çiğli Tramvayı bugün hizmete girdi. 

Karşıyaka ve Çiğli'yi birleştirecek olan tramvay için büyük bir açılış gerçekleştirildi. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Karşıyaka Tramvay Atölyesi noktasından Çiğli Tramvayı'na binerek tören alanına geldi.

Törene Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, siyasi partilerin, dernek, oda ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, mahalle muhtarları ile bürokratlar katıldı. Tören, Çiğli Tramvayı’nın tanıtımının yapıldığı video gösterimiyle start aldı.  Çiğli EVKA-5 Kavşağı'nın bulunduğu alanda yapılan açılış töreni sonrası ise sevilen sanatçı Can Bonomo konser verdi.  

"40 ALIP 1 VERENLERİN UTANÇ GÜNÜ" 

Tunç Soyer konuşmasında, "Tramvayımız bereketi ile geldi. Bugün her türlü haksızlık, hamaset karşısında dimdik duran İzmir'in günüdür. Bugün oyunu her zaman demokrasiden, laiklikten, Atatürk'ten yana kullandığı için İzmir halkının hakkını söke söke aldığı gündür. Bugün pandemiye, afetlere, ekonomik krize rağmen İzmir aşkıyla birbirine kenetlenen 4,5 milyonun günüdür. Bugün İzmir'de 40 alıp 1 verenlerin utanç, 40'a 1'e rağmen dev yatırımlar yapmayı başaranların ise gurur günüdür. Bugün onların kur korumalı mevduat hesaplarının değil. İzmir'deki emek korumalı hizmet anlayışının meyvelerini veren gündür. İzmir'i demir ağlarla öreceğimize söz vermiştik. Bugün verdiğimiz sözü tutmanın haklı gururunu yaşadığımız gündür. Çiğli Tramvayı şehrimize hayırlı, uğurlu olsun" dedi. 

"MUSTAFA KEMAL'İN EVLATLARIYIZ" 

 Soyer açıklamasının devamında, "Daha dün gibi hatırlıyorum. 5 yıl önce İzmir'i demir ağlarla öreceğiz dediğimizde bize inanmayanlar oldu. Birileri, 'Bunlar hayal satıyor, bundan öncekiler yapamadı, bunlar da yapamaz' dediler. Yaptık. 'Bunlar parayı bile bulamaz' dediler, bulduk. 'Bunlar kendi söküğünü dahi dikemez, İzmir'i bize verin' dediler. Her zaman yaptıkları gibi unuttular. Bizler Mustafa Kemal'in evlatlarıyız. Güzel İzmirliler bizim bu şehre duyduğumuz bağlılığın aşamayacağı hiçbir engel yoktur. Bizi gömmeye çalıştılar, tohum olduğumuzu unuttular. Her daim çoğaltık. Bizi yıkıldık sandıkları yerden şahlanıp, ayağa kalktık. Biz bu topraklar için canını veren Kuvay-ı Milliyeyiz, Hasan Tahsiniz" diye konuştu. 

"TEK BİR U YOK"

Merkezi hükümete metro üzerinden yüklenen Tunç Soyer, "İzmir'i bilenler bilir. Bu şehirde Ulaştırma Bakanlığı'na ait metroları simgeleyen tek bir 'u' harfi yok. Bu ne demek. Bakanlık tarafından yapılan tek bir metre metro tüneli yok. Onun yerine kendi metro hattını kendi imkanlarıyla yapan bir belediye var. İzmir Büyükşehir Belediyesi var. 5 yıllık görev sürem boyunca İzmir'de 1 milyar 235 milyon liralık raylı sistem yatırımı yapıyoruz. Üstelik bunları sadece İzmir'de bizim belediyemiz başarmadı. CHP'li belediyeler biz yerel yönetim destanı yazıldı. 5 yılda metrolar, yollar yaptık. Sosyal belediyeciliği omuz omuza ayağa kaldırdık" ifadelerine yer verdi. 

"DOKTORSUZ BIRAKTIN, BİNA YAPSAN NE OLUR?"

AK Parti'ye Şehir Hastanesi üzerinden yüklenen Soyer ,"5 yılda merkezi hükümetin İzmir'e layık gördüğü raylı sistem yatırımı ne kadar biliyor musunuz? Saece 3 bin lira... Şu saatlerde 2014 yılında temelini attıkları Şehir Hastanesi'nin açılışını nihayet yarım yamalak yapmaya çalışıyorlar. Üstelik hazine garantili, sermayedarın bütün zararını halkın sırtına tyükleyen 5'li çetelerin servetine servet katan bir sistemle yapıyorlar. Bu ülkeyi doktorsuz bıraktıktan sonra bina yapsan ne olur? İzmir'den 40 alıp 1 veriyorsun. Verdiğin 1'i de bu şehrin insanların kafasına kakıyorsun. Kimse kusura bakmasın İzmirli bu numarayı yutmaz. Yıllarca Gördes Barajını yaptık dediniz. Parasını İZSU'ya yani İzmir halkına ödettiniz. Siz İzmirlilerin vergileriyle tabanı çatlak su tutmayan Gördes  Barajı'nın müteahhitini zengin ettiniz. İzmir ise hala gelmeyen suyun barajı için DSİ'ye ödeme yapmaya devam ediyor" dedi. 

"SARAYIN DEĞİL HALKIN ALIN TERİ" 

İzmir'de hayata geöirilen raylı sistemlerden bahseden Soyer, "Bugün İzmir tarihinin dönüm noktalarından biri. 183 milyon avroluk bu yatırımla İzmir'e kazandırdığımız Çiğli Tramvayının kurdelasını kesiyoruz. Çok şükür kendi dönemimizde başladık, kendi dönemimizde tamamladık. Narlıdere Metrosunu yüzde 12 düzeyinde devraldık, yüzde 100'ünü bitirdik. Bir kaç hafta sonra 287 milyon avroluk yatırımla Narlıdere Metrosunu açarak Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına armağan etmek üzere yine birlikte olacağız. O metro Buca'ya gelecek dedik. Getiriyoruz. 9 Ocak'ta Buca'da dev köstebekleri toprağın altına indirdik. İzmir tarihinin en büyük raylı sistem projesi olan Buca Metrosunu son sürat devam ettiriyoruz. Bu yatırımımızın her adımında sarayın değil halkın alın teri var. Kimseye eyvallahı olmayan kimsenin önünde el bağlamayan İzmir'in emeği var. Mustafa Kemal'in evlatlarının emeği var. Bu tramvayın temelinde hırsızlık ve  haramilik yok. Dürüstlük ve cesaret var. Bizim yatırımlarımızın önünde adam kayırmacılık ve rantçılık yok, birlik ve beraberlik var. Bu meydan muhterislerin ve kifayetsizlerin meydanı değil. Bileğiyle, aklıyla mücadele edenlerin meydanıdır" ifadelerine yer verdi. 

19 ŞUBAT'A KADAR ÜCRETSİZ 

Çiğli tramvayının 14 durak ve 12 kmden oluştuğunu belirten Soyer, "Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına nakşettimiz bu eser toplmda 14 durak ve 12 kilometreden oluşuyor. Karşıyaka'daki mevcut tramvay ile bağladığımız Çiğli tramvayı ile günde 10 bin İzmirliyi güvenle seyahat ettireceğiz. Tramvayımız 19 Şubat'a kadar tüm yolcularımıza ücretsiz hizmet verecek. Biz 5 yılda kimsenin cebinden 1 kuruş çıkmadan, tek bir lira kamu kaynağını israf etmeden İzmir'in en büyük yatırımlarını getirdik. Raylı sistem devrimlerimizi görev sürem içerisinde tamamlamanın gururunu yaşıyorum.

"HARAMİLERİN HAYALLERİNİ SÜSLÜYOR"

Soyer, "Bir kere daha söz veriyorum. Sizlerin takdiri ile soın nefesime kadar bu güzel şehre hizmet etmeye devam edeceğim. İzmir'in hakkını çalmak isteyen yolsuzlara, İzmir'i ganimet oalrak gören haramilere asla geçit vermeyeceğim. İzmir bir kere daha halkın cebini boşlatıp kendi kesesini doldurmaya çalışan haramilerin hayallerini süslüyor. Bundan sonra da onların hepsiyle mücadele etmeye hazırım" ifadelerini kullandı. 

GÜMRÜKÇÜ: "BİZ SİZDEN RAZIYIZ" 

Çiğli'ye bir kız öğrenci yurdu yapılacağının müjdesini veren Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü konuşmasında, "Bizim ilçemiz bir demiryolu kenti. Kasaplar meydanındaki istasyon İtalyanlar tarafından yapılmış. Mevcut demiryolundan geçen İZBAN her ne kadar kenti ikiye bölse de biz onu benimsedik. Çiğli'nin demiryolu kenti olma noktasında bugün Çiğli Tramvayının hizmete girişi için buradayız. Yapımında emeği gelen herkese teşekkürü borç biliyorum. Çiğli için tramvay ucuz çevreci ulaşım aracı olmanın dışında Çiğli'yi geliştiren bir araç. Evka-5 caddesi Atansani'nin orada kesiliyordu. Artık kesintisiz bir ulaşım yapabiliyoruz ve içinden tramvay geçiyor. Biz bu caddeye Murat Karayalçın'ın adını verdik. Tramvay bize bir meydan daha kazandırdı. Yıllardır Çiğli'yi deniz ile buluşturacağız diyoruz. Bu tramvay bir köprü üzerinden denize gidiyor. Çiğlili vatandaşlar artık hem yürüyerek hem bisikletle denize ualşabilecek, sahilde yürüyebilecekler. Tramvay bizim için meydan, cadde ve deniz demek. Bizim, 'İzmir'in kalbi Çiğli'de atacak' demiştik. Çiğli artık tramvay ile İzmir'in tam kalbindedir, metropol bir ilçedir. Büyükşehir Belediyesi ile bir çok hayaklimiz vardı. Bunlardan bir kısmını açtık bir kısını yapamadık. Ama bana şöyle demişti,  'Çiğli bir üniversite kenti. Bir arsa yok mu kız öğrencci yurdu yapalım' dedi. Ben de 'Çiğli Belediyesi'nin yurt yapılacak arsası yok' demiştim. Ne tsadüf ki yaptığımız imar planları sonucunda bugün burada üzerinde bulunduğumuz bu arsa yaklaşık 10 bin metrekare bir kız yurdu olacak. Büyükşehir belediyemizle birlikte temel atmak inşallah nasip olur. Bu yurdu adına da Türkan Saylan yakışır. 3 yıl önce Soyer ve arkadaşları İzmir'i demir ağlarla örüyor demiştim. Biz Çiğliler olarak sizden razıyız Tunç Başkanım" ifadelerine yer  verdi. 

Karşıyaka ile Çiğli’yi birleştiren süreçte neler yaşandı?

Çiğli Tramvayı’nın temeli 2021 yılında atıldı. 14 duraktan oluşan 12 kilometrelik hattın yapımı kapsamında Karşıyaka ve Çiğli’yi birleştiren, üzerinde bisiklet yolu da bulunan 750 metrelik viyadük de İzmirlilere kazandırıldı. İZBAN ile yolcu entegrasyonunun yapılacağı Semra Aksu Caddesi yayalaştırıldı. Tramvay hattı Ata Sanayi Bölgesi, Çiğli Devlet Hastanesi, Katip Çelebi Üniversitesi, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne hizmet verecek. Çiğli Tramvay Hattı’nın Karşıyaka hattı ile bağlantısı Karya Kavşağı'nda sağlandı. Hat, yapılan viyadük üzerinden Ekol Kavşağı’na, oradan da Atatürk Caddesi'ne doğru ilerleyecek. Atatürk Caddesi'nden Semra Aksu Caddesi'ne, oradan da Eski Havaalanı Caddesi ile Doğa Koleji Kavşağı’na, devamında Çiğli Devlet Hastanesi ve Ata Sanayi Bölgesi’nden geçerek Evka-5 Kavşağı’na gelecek. Oradan da Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne ulaşılacak. AOSB içerisinden Katip Çelebi Üniversitesi’ne ulaşan hat, AOSB içerisinde devam ederek Nazım Hikmet Ran Caddesi’ne ve yeniden Ekol Kavşağı’na gelerek ringini tamamlayacak. Çiğli Tramvayı bölgeye nefes aldıracak, trafiği rahatlatacak, bölgedeki hastane, üniversite ve sanayiye ulaşımı kolaylaştıracak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.