Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Belediye dershaneleri geri geliyor

Belediye dershaneleri geri geliyor

Sabaha karşı çıkan yeni Kanun Hükmünde Kararname ile belediye dershaneleriyle ilgili yeni düzenlemeye gidildi. Daha önceki kararnameyle yasaklanan ve kapatılmaya başlanan belediye dershanelerinin önü böylece açılmış oldu. Yeni KHK ile önü açıldı

  • Ege Postası
  • 22.11.2016 - 08:54

EGEPOSTASI – HÜKÜMETİN 29 Ekim'de çıkardığı kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılmalarına karar verilen belediyelere ait dershaneler için yeni hazırlanan KHK ile değişiklik yapıldı. İlk düzenlemedeki, 'Belediyeler, sivil toplum kuruluşları' ibaresi 'Sivil toplum kuruluşları' şeklinde değiştirildi, yeni düzenlemeye de ayrıca "Belediyeler ise il milli eğitim müdürlükleri ile yapılan ve Bakanlıkça onaylanan ortak işbirliği protokolleri çerçevesinde, örgün eğitim programlarına destek mahiyetinde ücretsiz kurslar açabilir" cümlesi eklendi.

Son kararnamenin 34’üncü maddesinde “8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun ek 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan 'Belediyeler, sivil toplum kuruluşları' ibaresi 'Sivil toplum kuruluşları' şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir. Belediyeler ise il millî eğitim müdürlükleri ile yapılan ve Bakanlıkça onaylanan ortak işbirliği protokolleri çerçevesinde, örgün eğitim programlarına destek mahiyetinde ücretsiz kurslar açabilir” denildi. Yani buna göre belediyeler, milli eğitim müdürlükleriyle işbirliği içinde ücretsiz kurslarla öğrencileri Anadolu Liseleri ve üniversitelere hazırlayabilecek. 

İZMİR'DE BİNLERCE ÖĞRENCİ YARARLANIYOR

İzmir'de başarılı, ancak maddi durumu iyi olmadığı için kurslara devam edemeyen binlerce öğrenci, belediyelerin dershanelerinde liselere ve üniversiteye hazırlanıyor. Belediye dershaneleri arasında 6250 öğrenciyle Bornova Belediyesi’ne ait BELGEM öne çıkıyor. BELGEM’de 48 öğretmen görev yapıyor. Gaziemir’in GAZİGEM’inde 2010 öğrenci 67 öğretmen, Karşıyaka KARGEM’de 1560 öğrenci, 37 öğretmen, Karabağlar KARBEM’de 1340 öğrenci, 27 öğretmen, Buca Aziz Nesin Bilgi ve Eğitim Merkezi’nde 1200 öğrenci 45 öğretmen bulunuyor. Menemen’de 1018, Bayraklı’da 900, Çiğli’de 550, Narlıdere’de ise 450 öğrenci eğitim alıyor.

AKPINAR: MUTLUYUZ GURURLUYUZ

Belediye eğitim merkezlerinin KHK ile kapatılmasına en büyük tepkilerden biri Karşıyaka'dan gelmişti. Öğrenciler, veliler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan yaklaşık 2 bin kişi belediye önünde, kararı protesto etmiş,Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar "Bu kararın düzeleceğine inanıyorum, KARGEM’de eğitim öğretim devam edecek" demişti.

Yeni KHK sonrası kapatılan dershanelerin önü ek maddeden belediye ibaresinin çıkarılmasıyla açıldı. Akpınar, yaşanan gelişme sonrası şunları söyledi;

"Belediyelerin Cumhuriyete devletine bağlı nesiller yetiştirmesini, bu doğrultuda eğitim merkezleri açmasının yanlış bir şey olmadığını savunmuştuk. Bu konudaki dik duruşumuzun ve kararlılığımızın mükafatını aldık. Belediye dershanelerinin kapatılması kararının yanlışından dönüldüğü için mutluyuz. KHK'nın arkasından dolanmayacağımızı isim değiştirerek eğitime yeni bir kılıf bulmayacağımızı söylemiştik. Bunda da haklılığımız ortaya çıktı. Mutluyuz, gururluyuz. KARGEM bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Atatürk'e ve Cumhuriyet değerlerine bağlı öğrenciler yetiştirmeye devam edecek. Yanlıştan dönenlere teşekkür ediyorum." 

ATİLA: BİZ YANLIŞI ANLATTIK

Belediye bünyesindeki dershanelerin kapatılacak olmasına yönelik uzun yıllardır hizmet veren Bornova Belediyesi Gençlik Merkezi (BELGEM) önünde veliler ve öğrencilerle birlikte eylem yapan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila da çıkan yeni KHK sonrası mutlu olduğunu söyledi. Atila, " Bizim milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Genel Başkanımız genel başkan yardımcılarımız İzmir milletvekillerimiz çok uğraştı. Biz yanlışı anlattık. Yanlıştan dönülmesi olumlu bir şey. Eğitim faaliyetlerimizi arttırarak devam edeceğiz. Seneye 10 bin bir sonraki seneye 15 bin öğrencimizle birlikte standartlarımızı yükselterek eğitim faaliyetlerimizi eğitim kenti olan Bornova'da sürdüreceğiz.Yeni bir proje de oluşturmuştuk; Dost Bilim Evi...Derhanemizle ve bilim evimizle birlikte eğitim hizmetlerimizi kaliteli şekilde iyi yurttaşlar yetiştirmeye yönelik sürdüreceğiz."

KARABAĞ BAŞBAKAN'A MEKTUP YAZMIŞTI

İzmir’de belediyelerin dar gelirli ailelerin başarılı çocuklarına sağladığı ücretsiz kurslarınkapanmaması için Başbakan Binali Yıldırım’a mektup yazan ve “Belediye dersanelerini kapatma kararından vazgeçin” çağrısında bulunan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, son yayınlanan KHK ile yapılan yanlıştan dönüldüğünü söyledi. Karabağ, “Kurslarımızın kapanmaması için çok uğraştım. Bu yanlıştan dönüleceğini düşünüyordum. Bizden mutlusu yok. Şimdi gerekli işlemleri yapıp yolumuza devam edeceğiz” dedi.

29 Ekim’de yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belediyeler tarafından düzenlenen ücretsiz kursların önü kapanmıştı. Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, bu karar öncesi Başbakan Binali Yıldırım’a bir mektup yazmıştı. Karabağ, “Kapatma kararın vazgeçilmeli. Fakir aile çocukları eğitimde fırsat eşitliğini yakalaması gerekir” demişti.

YENİ KHK YAYINLANDI

OHAL Kapsamında yayınlanan son kararnameyle belediyelerin il milli eğitim müdürlükleri ile yapılan bakanlıkça onaylanan işbirliği protokolleri çerçevesinde örgün eğitim programlarına destek için ücretsiz kurs düzenlemesinin önü açıldı. Başkan Karabağ, Bayraklı Gençlik ve Eğitim Merkezi’nde (BAYGEM) bine yakın öğrencinin kurs gördüğünü belirterek, “Bir önceki KHK ile belediyelerin bu kursları düzenlemesinin önü kapatıldı. Kurslarımızın kapanmaması için çok uğraştım. Bu kararın yanlış olduğunu ifade ettik. ‘Belediyelerle ilgili bölüm yeniden değerlendirilebilir’ dedik. Son yayınlanan KHK ile bu yanlıştan dönüldü. BAYGEM öğrencileri geçtiğimiz yıl TEOG’da yüzde 100, LYS’de yüzde 85 başarı yakalamıştı. Bu çocuklar bizim geleceğimiz. Bizim en çok övündüğümüz projemiz…Şimdi gerekli prosedürleri tamamlayıp yolumuza devam edeceğiz” dedi.

BİZDEN MUTLUSU YOK

“Şuanda bizden mutlusu yok” diyen Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, “Bin insanın geleceğine yön vermek gerçekten çok önemli. Çocuklarımızın hayallerindeki lise ve üniversiteleri kazandığında, yüzlerindeki sevinci anlatmanın tarifi yok. 2009’da belediye kurulduğunda ilk işlerimizden biri de BAYGEM’i kurmak oldu. Burayla ilgili projelerimiz var. İlçe emniyet müdürlüğü binası bize ait. Orayı boşalttıklarında orayı da kurs merkezi yapacağız. Böyle bir projemiz var. Kurs verdiğimiz öğrenci sayısını da artırmayı düşünüyoruz. Atatürk’ün yolundan giden öğrencileri yetiştirmeye devam edeceğiz. Binlerce kişinin yaşadığı mağduriyet ortadan kalktı. Öğretmenlerimiz işine aşına tekrar dönecek ” diye konuştu.

PİRİŞTİNA:DEMOKRASİ BÖYLE BİR ŞEY

Belediye dershanelerinin kapatılmasına yönelik karara tepki gösteren ve eyleme imza atan belediye başkanları arasında yer alan Buca Belediye Başkanı levent Piriştina ise şunları söyledi;

"Ortaya koyduğumuz demokratik eylemin sonucunu aldığımız için mutluyuz. Konuya siyasi bakmadık. Çocuklarımızı velilerimizi düşündük. Amacımız sadece bizim ilçemizde bu bin 200 çocuğumuzun gelecekleri için ebeveynlerinin üstündeki yükü kaldırmaktı.  Aydınlık bir gelecek için eğitime destek veriyorduk. Yanlışta geri adılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Demokrasi böyle bir şey. Ondan ısrarla demokrasi diyoruz. Bazen yasa yapıcılar yanlış karar alabiliyor. Demokratik eylemlerle yanlışın altı çizilip geri adım atılabiliyor."

BATUR'DAN TEŞEKKÜR

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, NARBEM’in bu üzücü süreç boyunca kapatılmadığını, hizmetlerine devam ettiğini ve bundan sonrada devam edeceğini belirtti. Batur “14 yıldır dar gelirli vatandaşlarımızın çocuklarına eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla hizmet veren NARBEM görevine devam ediyor. Basında yer alan ‘Belediye dershaneleri kapatıldı’ haberlerini üzülerek takip ettik. Bu süreç boyunca kapatılmayan ve gençlerimize hizmet vermeye devam eden NARBEM bundan sonra da hizmet vermeye devam edecektir. Bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi Yerel yönetimler ‘den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un yolladığı CHP Genel Merkezden gelen talimatlar doğrultusunda biz bir kapatma kararı almadık ve sonuna kadar açık kaldık. Narlıdere Belediyesi olarak belediyelerin eğitim kurumları ile ilgili yaşanan bu sıkıntısını çok daha önceden öngörerek 2002 yılında NARBEM’in hizmetlerini Belediye, Narlıdere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlık ile birlikte gerçekleştirilen protokol ile yıllardır sürdürüyoruz. Bizim 2002 yılından bu güne Belediye, Narlıdere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlık uyum içerisinde devam eden bu hizmet Narlıdere’de KHK’lardan sonra hiç aksamadan devam edecektir. Narlıdere Kaymakamımız Hayrettin Çiftçi gençlerimizin geleceğini ilgilendiren bu konuda Eğitim merkezimizin açık kalması için sonuna kadar bize destek oldular. Bir kez daha NARBEM’de öğrenim gören öğrenciler adına teşekkür ediyorum.” dedi. 

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ: BİZ DE ÇALIŞMAMIZI YAPACAĞIZ
Belediyeye ait dershanelerin yeniden açılmasına imkan veren düzenlemenin en önemli taraflarından birisi de, milli eğitim müdürlükleri oldu. Dershanelerin, il milli eğitim müdürlükleriyle yapılacak protokol ve bakanlık onayıyla açılmasına karar verildi. Düzenlemeye ilişkin açıklama yapan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, kanun hükükmünde kararname ile düzenlemenin net şekilde ortada olduğunu söyledi. Ömer Yahşi, "Yeni düzenleme İzmir'in çocukları için hayırlı olacak inşallah. Ancak şu anda düzenlemenin tam olarak formatı gelmedi. Bugün yarın gelmesini bekliyoruz. O düzenlemenin çerçevesi geldikten sonra biz de gerekli çalışmalarımızı yapacağız" diye konuştu.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.