Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Belediyelere yeni faiz şoku!

Belediyelere yeni faiz şoku!

CUMHURBAŞKANI onayıyla yürürlüğe giren 4'üncü Yargı Paketi, belediyeler başta olmak üzere kamu kurumlarına 4 ayı geçen kamulaştırma bedeli tespit davalarında yıllık yüzde 9 faiz yükü getirdi. Yıllık kamulaştırma bütçesi 140 milyon TL olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, azami 8 milyon 400 bin TL faiz ödemekle karşı karşıya kalabilecek.

  • Ege Postası
  • 12.05.2013 - 14:06
İZMİR - Kamuoyunda '4üncü Yargı Paketi' adıyla bilinen, 'İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un yürürlüğe girmesi ile halkın lehine yapılan bir düzenleme belediyeler başta olmak üzere kamu kurumlarını sıkıntıya soktu. Kamulaştırma Kanunu’na, 'Kamulaştırma bedelinin tespiti için açılan davanın dört ay içinde sonuçlandırılamaması halinde tespit edilen bedele bu sürenin bitiminden itibaren kanuni faiz işletilir' maddesi eklendi. Yeni düzenlemeyle birlikte bugüne kadar mahkemenin tespit ettiği bedeli davanın açıldığı güne göre alan, ancak uzayan davalarda mağdur olanlar, artık davanın uzamasıyla birlikte yıllık yüzde 9 yasal faiz üzerinden haklarını alabilecek. Ancak, bu durum genellikle 6 ay-1 yıl süren, çok hisseli davalarda yıllara devredebilen davaların çokluğu nedeniyle başta belediyeler olmak üzere kamu kurumlarını faiz ödeme sıkıntısına sokacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılı için yıllık 140 milyon TL’lik kamulaştırma bedeli dikkate alındığında, tüm kamulaştırma işlemlerinin 1 yıl sürmesi durumunda belediye ilk 4 ay dışında 8 aylık gecikme için azami 8 milyon 400 bin TL faiz ödemekle karşı karşıya kalabilecek.

Hukukçular, belediyelerde özellikle hisseli arazilerle ilgili kamulaştırmalarda sorunlar ile karşılaştıklarında, yurt dışında olan bir hisse sahibine tebligatın aylarca sürdüğüne dikkat çekti. Taraf teşkili sağlanamadığı, bu durumlarda davaların uzadığı belirtildi. Kamulaştırma tespit davalarında faiz yükünü azaltmak için özellikle davayı uzatacak hisselere dikkat edilmesi, bunlara ayrı dava açılması gibi farklı yöntemlerin denenmesi bekleniyor.(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.