Dolar 34,1763
%0.04
Euro 38,2359
%0.18
Altın 2.900,360
%-0.68
Bist-100 9.686,00
%-0.93

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bergama'da atık depolama tesisi tartışması

Bergama'da atık depolama tesisi tartışması

İzmir'in Bergama İlçesi Ovacık Mahallesi'ndeki altın madenine 4'üncü atık depolama tesisi yapılmak istenmesine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı maden çalışanları ile çevrecilerin tartışmaları arasında yapıldı.

  • Ege Postası
  • 25.03.2016 - 15:29
Ovacık Muhtarlığı yanında bulunan kahvehanede yapılan ÇED toplantısına, Ovacık Altın Madeni yetkililerinin yanı sıra İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileri, altın madeni çalışanları ile EGEÇEP üyeleri katıldı. Çevre Mühendisi Yusuf Topçu'nun sinevizyon eşliğinde depolama tesisi hakkında bilgilendirme yaptığı toplantıda maden çalışanları ile çevrecilere sırayla söz verildi. 

Ovacık Mahallesi sakinlerinin referandum yapılmasını önermesi üzerine kısa süreli gerginlik ve tartışmalar yaşandı. Toplantıda söz alan EGEÇEP üyelerinden Turgut İnel ise alanın birinci derece deprem bölgesi olduğuna dikkat çekti. Firma yetkililerinin atık depolama tesisi konusunda eksik bilgilendirme yaptığını belirten İnel; "Atıklar tanımlanırken zehirli atık ifadesini kullanmıyorsunuz. Madem ki bu depolama tesisinin çevreye hiçbir zararı yok, o zaman neden ÇED başvurusu ve bilgilendirmesi yapıyorsunuz'" diye konuştu. 

"3'ÜNCÜYE İZİN ÇIKMADAN 4'ÜNCÜ İÇİN BAŞVURU YAPILDI"
Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel yaptığı açıklamada; sağlık taraması yapılması gerektiğine dikkat çekerek "2014 yılında İzmir Çevre İl Müdürlüğü'ne, Ovacık Altın Madenine atık taşıyan borularda sızıntı olduğu gerekçesiyle idari para cezası uygulamıştır. İki atık barajından sonra üçüncü hele hele dördüncü atık depolama tesisini açmak istemesi bölge açısından çok tehlikelidir. Yörede acilen yapılması gereken şey sağlık taramasıdır. Köylerde kanser vakaları ciddi ölçüde arttı. Daha mevcut iki adet atık su barajının kontrolünü ve güvenliğini sağlayamayan firma bugün 4'üncü atık depolama tesisi için izin istiyor. Çünkü maden şirketinin 3'üncü atık depolama tesisi için DSİ'den onay çıkmamıştır. Sebebi de deniz seviyesinin 150 metre altına inmesi ve su kaynaklarını tehdit etmesidir" diye konuştu. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.