Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Binlerce kişi tek bir ağızdan andımızı okudu

Binlerce kişi tek bir ağızdan andımızı okudu

İzmir Balçova Belediyesi’nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği “Cumhuriyeti Anlamak” isimli panelde binlerce kişi tek bir ağızdan Andımızı okudu. CHP Genel Başkanı Gökhan Günaydın ve Gazeteci-Yazarlar Uğur Dündar ile Ümit Zileli’nin konuşmacı olarak katıldığı panele İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’da katıldı.

  • Ege Postası
  • 29.10.2013 - 10:55
İZMİR- Balçova Belediyesi’nin gerçekleştirdiği ''Cumhuriyet'i Anlamak'' konulu panel binlerce kişinin katılımıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Tuncel Kurtiz’in dev ekranlardan bir şiirnin dinletisi ile başlayan panelde vatandaşlar hep bir ağızdan “Andımızı” okudu.

Çalkaya; ‘’Cumhuriyeti Kollamayı Hep Başkalarından Bekledik!’’

Panelin açılış konuşmasını yapan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya; ‘’Ben şuna inanırım insanlar var olduğu sürece, yaşadığı sürece devrimlerin ve karşı devrimlerin mücadelesi sürecek. Cumhuriyet büyük bir devrim… O yıllardan 21. yy damga vuracak devrim yapacaksınız. Elbette bu devrimin karşısında bir oluşum olacaktı. Onlar yıllardır çalışıyordu. Ancak biz ne yaptık. Biz yıllardır Cumhuriyeti koruma görevini hep başkalarına bıraktık. Aslında Cumhuriyet Devrimi’ni yapanlar O’nu gençlere ve kadınlara emanet etmişti. Bizler bu görevimizi yıllarca tam olarak yerine getiremedik. Ama şimdi bu güzel hava da yapacak birçok şey varken bizler burada Cumhuriyetimize sahıp çıkmaya, O’nu bırakmayacağımızı haykırmak için geldik. Artık son noktadayız. Bu görev bir başkasının değil bizim görevimizdir arkadaşlar. Başta bu ülkenin kadınları olmak üzere bizler Cumhuriyetimizi korumaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Gökhan Günaydın: Siyaset için yürek gerekiyor


Osmanlı’nın uyguladığı politikaları anlatarak konuşmalarına başlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, “Cumhuriyet o kadar büyük zorluklar ile kuruldu ki bir yandan yeni bir devlet kurdular bir yandan Osmanlı’nın borçlarını ödediler. Savaştan çıkmış, bir başka dünya savaşının eşiğinde olan Cumhuriyet Hükümeti son olarak 1946 yılında Osmanlı’dan kalan 85 milyon altın lira borcu ödemiştir. Türkiye’de zor günler yaşıyoruz. Bu günleri mutlaka başarıyla doğru bir tutum alarak geçme zorundayız. Hem bir bilgi, birikim ve bilinç gerektiriyor hem beraberinde yürek gerekiyor. Bunları birlikte kullanamayanların siyaset yapamayacağı bir dönemden geçiyoruz. Bugün Recep Tayyip Erdoğan’ın atıf yapmaya çalıştığı 1930’lu yıllar Türkiye Cumhuriyetinin onurudur. O 1930’lu yıllarda burjuvazinin işbirlikçilerini bir tarafa bırakarak devletçi uygulamalara geçilmiş, sanayi hamlesi başlamış ve memleketin dört bir yanı demir ağlarla örülmüştür. Yeterli birikim yoktur, yabancılara pazarlanmış olan kuruluşlar birer birer geri alınmıştır’’ diye konuştu ve Tekel’in AKP tarafından peşkeş çekildiğini hatırlattı.

‘’Kimsenin Şüphesi Olmasın’’

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Kaçınılmaz olmadığı sürece savaş bir cinayettir’’ ve ‘’Yurtta sulh cihanda sulh sözlerini hatırlatarak konuşmasını sürdüren Günaydın, ‘’Bugün 90’ıncı yılında cumhuriyeti anlamak istiyorsak toprak reformuna karşı çıkanlara, koy enstitülerinde kız erkek birlikte yatıyor komünist yuvası diyenleri unutmamalıyız. Onlar 63 yıl sonra Gezi’de çadırlarda neler yapıyorlar belli değil diyecek kadar alçaklaşmışlardır. Türkiye, ikili mücadelenin yüzyıllardır sahne aldığı bir memlekettir. Gericiler ve torunları devam ediyor biz de devam edeceğiz, hiç kimsenin şüphesi olmasın’’ diye konuştu.

’Kaskınızı, Copunuzu Bıraktığınız Zaman…’’

Çarşı’nın sözleriyle hükümete ve emniyet güçlerine yüklenen Günaydın, ‘’Bugün Ankara’da Ethem Sarısülük’ün duruşması vardı. Ethem’i, Ali İsmail Korkmaz’ı ve arkadaşlarını saygıyla anıyorum. Ethem’i 2 metreden ateş ederek katleden polis daha doğrusu iktidarın maşası terfi ettirildi. O Şanlıurfa’da uzaktan duruşmayı izliyor. İktidarın adamları, Ethem’in arkadaşlarını Ankara Kızılay’da yeniden gaza boğuyorlar. Ben çarşını söylediği gibi söylüyorum; elbette bir gün ‘copunuzu bırakacaksınız, kaskınızı atacaksınız’ işte o zaman biz sizi yakalayacağız bunu unutmayın’’ şeklinde konuştu. Gökhan Günaydın sözlerini Nazım Hikmet’in dizeleriyle bitirdi; ‘’Mustafa Kemal Atatürk’ten Ethem’e, Denizlere kadar hepsi için; Onlar onlar dövüşerek öldüler; güneşe gömüldüler. Vaktimiz yok onların matemini tutmaya! Akın var akın, güneşe akın, Güneşi zapt edeceğiz Güneşin zaptı yakın!’’

Dündar ve Zileli’ye Büyük İlgi

Panelist olarak etkinliğe katılan Gazeteci-Yazar Uğur Dündar ile Gazeteci-Yazar Umit Zileli vatandaşların yoğun tezahüratları ile panel konuşmalarına başladı.

Sözlerine Atilla İlhan’ın “Bizim hain kotamız zaman zaman yükselir” sözlerini hatırlatarak başlayan Gazeteci Ümit Zileli “Atilla İlhan bunu söylerdi ama başka bir şey daha eklerdi; ‘Hain Kotası vardır ama bir dip dalgası da vardır’ derdi. Gerçekten gelen bir şey vardı. Ben de buna inandım. Gerçekten gelen bir şey vardı. Bu gelen devrimcilerin cumhuriyetçilerin ayak sesleriydi. Bu gezi olayları ile ortaya çıktı. Ancak şunu da göz ardı etmemeliyiz. Bizler Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından yokluktan var edilerek kurulan Cumhuriyet gibi muazzam bir mirasa ne kadar özen gösterdik. Bizlerin büyük bir bölümü bu mirasın üstünde mışıl mışıl uyuduk. Ancak mücadelenin hiçbir zaman bırakılmaması gerekiyor. Ülkeyi kardeş kavgasına sürükleyenler elbette bir gün bağımsız yargıçların önünde hesap verecekler” diye konuştu.

Hükümetin özellikle medya üzerinde büyük bir baskı kurduğunu vurgulayan Gazeteci-Yazar Uğur Dündar ise Cumhuriyet Dönemi’nde çok erdemli, meziyetli başbakanların görev aldığını belirterek Merhum Başbakan Bülent Ecevit ile başından geçen bir olayı anlattı. Günümüzde ise devleti yönetenlerin çok değiştiğini vurgulayan Dündar “Bugün başbakan ne kadar çok gazetecinin kalemini kırarsa, ne kadar çok gazeteciyi işten attırırsa hatta ve hatta savcılara talimat vererek ne kadar çok gazeteciyi demir parmaklıkların arkasına attırırsa o kadar mutlu oluyor. Ama bağımsız basın kuruluşları çok önemlidir. Bağımsız yargı olayı olmasaydı bizler, sizler gezi olaylarını bile öğrenemeyecektik” diye konuştu. Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven ve Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya konuşmacılara plaket ve çiçek verdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.