Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Birgi, Dünya Kültür Mirası olma yolunda

Birgi, Dünya Kültür Mirası olma yolunda

İZMİR'in Ödemiş İlçesi'nde düzenlenen 'Birgi Araştırmaları' konulu sempozyumda Birgi Mahallesi'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası kalıcı listesine alınması için görüş alışverişi yapıldı.

  • Ege Postası
  • 24.10.2015 - 12:11
Ege Üniversitesi ile Ödemiş Belediyesi'nin işbirliğinde düzenlenen Birgi'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası kalıcı listesine alınmasını amaçlayan, 'Birgi Araştırmaları' konulu sempozyum Kültür Merkezi konferans salonunda başladı. 2 gün sürecek olan sempozyuma, Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Prof. Dr. Mehmet Akif Erdoğru, AK Partili Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, CHP'li Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk'ün yanısıra Ege Üniversitesi İzmir Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden birçok akademisyen, araştırmacı ve öğrenci katıldı. 



Belde olduğu dönemde Dünya Kültür Mirası geçici listesine alınan Birgi, geleneksel mimari dokuyu en iyi biçimde yansıtan iki mimari yapısı; Çakırağa Konağı ve Aydınoğlu Mehmet Bey Camii ile Dünya Kültür Mirası kalıcı listesine girmeyi bekliyor. Birgi Belediyesi'nin kapanmasından sonra Ödemiş Belediyesi'nin sürdürdüğü Birgi'nin, UNESCO yolculuğu 3 yıldır devam ediyor. 

Birgi'nin Türk İslam kültürünün yaşandığı en önemli merkezlerden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Akif Erdoğru, kentin mimarisinin önemini vurgulayarak "Ticaret ve kültür açısından önemli olduğu kadar, birçok önemli kişinin yetiştiği, yaşadığı ve bilginlerin üzerinde çalışmalarda bulunduğu bir yerdir. Birgi'nin UNESCO Kültürel Miras Listesine girmesi için, Ege Üniversitesi olarak çalışmalar sürdürüyoruz. Araştırmalarımızda ortaya çıkan sonuçları kitap haline getirip yayınlayarak, kütüphanelere kazandıracağız" diye konuştu.

BİRGİ ÖNEM KAZANDI
Bilimsel çalışmalarla, Birgi'nin tarihine ışık tutulduğunu kaydeden Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, geleceğe de birer belge olarak kalacağını vurguladı. Birgi'nin son yıllarda daha da öne çıktığını söyleyen Ateşoğlu, birçok televizyon dizisi ve sinema filminin çekimlerine ev sahipliği yaparak mimarisi, kültürü ve tarihsel dokusunun tanıtıldığını belirtti. 



Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem ise, Birgi gibi, Ödemiş, Beydağ ve Kiraz gibi ilçeler için de bu tür sempozyumların düzenlenebileceğini söyleyerek "Ödemiş, dikkate alınması gereken bir kent. Havza bazında da bu tür sempozyumların yapılması gerekir. UNESCO'nun Dünya Mirası asıl listeye geçiş aşamasında, bu sempozyumun ciddi katkısı olacağını düşünüyorum. Selçuk ve Bergama'dan sonra 3'üncü kent olarak Birgi'nin listede olmasını diliyoruz. Ödemiş'in bilinen geçmişinden daha öncesi de var. Osmanlı arşivden çıkan daha çok şey olacaktır. Bu yolda daha ortaya çıkarılacak, araştırılacak çok şey var" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.