Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bit Pazarı Suriyelilere kaldı: Çarşıda mülteci bereketi

Bit Pazarı Suriyelilere kaldı: Çarşıda mülteci bereketi

Son yılda Basmane başta olmak üzere, kent merkezinde artan Suriyeli mülteci sayısıyla birlikte birçok alan göçten nasibini aldı. Çankaya'da "iletişim teknolojileri çarşısı" olarak da bilinen bit pazarı da yaşanan sosyal değişimden payını alırken, çarşıda artık piyasayı mültecilerin talepleri belirliyor. Bit Pazarı Suriyelilere kaldı

  • Ege Postası
  • 23.10.2015 - 11:41
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Son dönemlerde mültecilerin akınına uğrayan Basmane ve Çankaya artık resmen "Küçük Suriye" oldu. Şam ve Halep kentlerini aratmayan görüntüsüyle dikkat çeken bölgede değişen sosyal yapı ve nüfus yoğunluğu kentin ekonomik dengelerini de adeta alt üst etti. Döviz bürolarında başlayan Arapça tabela modasına uyan ikinci el telefon satan bit pazarı esnafı, artık Tük lirasıyla değil, Euro ile iş yapmaya başladı.  
 
 
ESKİLERE NUR YAĞDI, FİYATLAR UÇTU
Kentin ticari ve ekonomik anlamda kalbi konumundaki Çankaya'da çarşı Suriyelilere kaldı. Yunanistan ve Avrupa ülkelerine geçebilmek için İzmir'e akın eden Suriyeliler piyasa koşullarının da belirleyicisi oldu. Üst üste gelen seçimler ve ekonomide yaşanan çıkmaz sonrasında işleri adeta durma noktasında gelen bit pazarı esnafı artık yerli tüketiciye değil, mültecilere çalışıyor. İzmirlilerin son dönemde yaşanan ekonomik belirsizlik nedeniyle telefon ve diğer tüketim ürünlerini almaktan kaçındığını ve dükkanlarına uğramadıklarını dile getiren çarşı esnafı, mültecilerin talepleri doğrultusunda satış politikalarına yön verdiklerini söyledi.


 
AKILLI TELEFON FİYATINA ESKİ CİHAZ VAR!
İş yeri sahipleri, kente günübirlik ya da kısa süreli gelen Suriye vatandaşlarının yeni cihazlar ve akıllı telefonlar yerine kullanımdan kalkan telefonları terci ettiğini belirtti ve eski tipte, geçmiş teknoloji ürünleri ile ikinci el cihazlarda talep patlaması olduğunu dile getirdi. Üretimden kalkan eski tip cihazlara gelen söz konusu talep nedeniyle cihaz yetiştiremediklerini de söyleyen çarşıdaki iş yeri sahipleri, eski telefonların neredeyse yeni akıllı telefonlarla benzer fiyatlara alıcı bulduğunu belirtti. Bit pazarı esnafı, büyük kısmı deniz yolu ve kaçak botlarla Yunanistan kıyılarına geçen Suriyeli mültecilerin tehlikeli yolculukları için eski tip cihazları tercih etmesiyle halk arasında "takoz" olarak adlandırılan telefonların adeta kapış kapış satıldığını dile getirdi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.