Dolar 34,1939
%-0.04
Euro 37,8936
%0.32
Altın 2.917,760
%-0.4
Bist-100 9.351,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bitlis’te yayla dönemi başladı

Bitlis’te yayla dönemi başladı

Çetin ve uzun geçen kışın ardından Bitlis’te yayla dönemi başladı. Köylüler ve göçerler, koyun sürüleriyle birlikte serin yaylalara çıkmaya başladı.    Bu yıl kışın uzun sürmesi nedeniyle yaylalara gecikmeli olarak...

  • Ege Postası
  • 16.04.2013 - 13:05
Çetin ve uzun geçen kışın ardından Bitlis’te yayla dönemi başladı. Köylüler ve göçerler, koyun sürüleriyle birlikte serin yaylalara çıkmaya başladı.

    Bu yıl kışın uzun sürmesi nedeniyle yaylalara gecikmeli olarak çıkan göçer ve köylüler, 5 ay boyunca yaylalarda kalacak. Kışın köylerde, yazın da yaylalarda küçükbaş hayvancılık yapan Bitlisliler, Nemrut Dağı'nın eteklerindeki yaylalara çıkmaya başladı. Yaylacılar; hayvanlarını bin bir çeşit bitki türünün bulunduğu yaylalarda otlatarak, hayvansal ürünlerin doğal ve daha leziz olmasını sağlıyor. Nemrut Dağı'nın serin yaylalarına çıkan köylüler, 5 ay süreyle yaylada kalıp kışlık hayvansal ürünleri hazırlayacak.

    Yayla sezonunu açan köylüler ve göçerler koyun sürülerini önlerine alarak yaylaların yolunu tutarken, koyunların yavruları ise eşeklerin sırtında yaylalara götürülüyor. Koyunları yaylaya çıkarmaya başlayan göçerler yayla yolunda asırlardan beridir süregelen gelenekleri de sürdürmeyi ihmal etmiyor. Yayla yolunda Kürtçe ve Türkçe şarkılar eşliğinde uzun süre halay çeken göçerler gönüllerince eğlendikten sonra geleneksel yayla güreşine geçiyor.

    Yayla güreşi ise koyun sürülerine bakan genç çobanlar arasında yapılıyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.