Bornova'da gönüllülük esasına dayalı denetim
Yerel seçimler öncesi çalışmalarına hız veren CHP Bornova Belediyesi Başkan Aday Adayı Olgun Atila, belediycilik hizmetlerinde gönüllü katılımını sağlayacak formüller üzerine yoğunlaştıklarını söyledi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları nedeniyle vatandaşlarla bir araya gelen Atila, yerinden yönetim anlayışının önemine dikkat çekerek, “Belediyecilik hizmetlerinde vatandaşın katılımının sağlanması, hem kamu harcamalarının tasarrufunda hem de denetimin şeffaf şekilde gerçekleştirilmesinde, en önemli unsur. Bu aynı zamanda toplumsal işbirliğinin bir gereği” diye konuştu.
- Ege Postası
- 31.10.2013 - 15:52
Belediye Kanunu'nun gönüllülük esasını düzenleyen ilgili maddesinin Bornova'da işlerlik kazanması için çalışacaklarını belirten Atila, “Gönüllü katılımının sağlanması, modern belediyecilik anlayışının en önemli yapı taşını oluşturuyor. Bireylerin oy kullanıncaya kadar söz sahibi olduğu bir sistemi, katılımcı demokrasi içinde kabul etmek mümkün değil. Esas odaklanılması gereken konu, seçim sonrasında vatandaşların belediyecilik hizmetlerinde yer alarak, söz sahibi olabilmesi. Biz, bu konunun üzerinde özellikle duruyoruz” ifadesinde bulundu.
Belediyelerin sağlıktan eğitime spordan sosyal hizmet ve yardımlara kadar geniş bir alanda çalışmakla yükümlü olduğunu hatırlatan Atila, “Bu noktada vatandaşlarımızın da gönüllülük esasını dikkate alarak hareket etmesi gerekiyor.
Örneğin;Bir mahallemizde ağaçlandırma-çiçek dikme çalışması yapılırken , mahalle sakinlerimizin de emek vermesi, oraya yapılan yatırımı değerli kılacaktır. İhtiyaç sahiplerine yapılacak bir yardımda ,Belediyemiz öncülüğünde Halkımızı da desteğe davet etmek, yapılan destek ve yardımları herkesin sahiplenmesine sebep olacaktır.İnsanoğlu emek verdiği kadar değer verir herşeye...
Eğer bunu sağlayabilirsek karşımıza iki önemli sonuç çıkıyor. Bunlardan birincisi, toplumsal işbirliğinin yolunun açılması. Yani, hangi siyasi düşünceden olursa olsun bireylerin konuya yaklaşımı, pozitif bir algı oluşturuyor. Bu durum yerel de değil ulusal düzeyde de olumlu sonuçlar getiriyor” dedi. İkinci önemli noktanın, gönüllülük esasının vatandaşları birbirlerine daha da yakınlaştırmak olduğunu vurgulayan Atila, “Bu, aynı zamanda sosyal yapının bağlayıcı ve bütünleştirici yönünü oluşturuyor. Anadolu'nun her yerinde yaşadığımız ve yaşattığımız kültürel değerler, bizleri birbirimize bağlıyor. Bu ortak paydaları neden yönetimsel anlayış içinde harmanlamayalı? Bizim esas meselemiz birlikte olmak değil m? Tabi ki, öyle. Dolayısıyla bu toplumun bir ferdi olarak bizler, gönüllülük esasının gereklerini yerine getirecek her türlü çalışmanın içinde yer almaya gayret ediyoruz. Bunu yaparken de sadece siyasi argümanları değil, toplumsal gerçekleri dikkate alıyoruz” diye konuştu.
TOLERANS YARATACAĞIZ
Çağdaş demokrasi anlayışında, vatandaşların rollerinde önemli değişikliklerin yaşandığnı kaydeden Atila, siyasi kavga ve paylaşımsız gelecek anlayışı ekseninde hareket etmenin, günümüzde mümkün olmadığnı söyledi. Katılımcılığın sağlanması noktasında bireysel tolerans eşiğinin yükselebileceğine işaret eden Atila, “Türkiye'nin siyasi tablosuna baktığımız zaman, özellikle de iktidar kanadında ciddi tahammülsüzlüklerin olduğunu görüyoruz. Bu, oy kaygısı güden, toleransı olmayan hizmet anlayışının bir sonucu. Halbuki, her ferdin hak ve hürriyetleri kanunlar içinde düzenlenmiş. Bunu kullanmak ve katılım göstermek isteyen vatandaşların önünü açmak bizim en önemli görevlerinden birisi. Bizim dünya görüşümüz, insanlara tolerans gösterebilen bir temel üzerine kurulu. Yani bize oy verse de vermese de, her bireyin dünya görüşü aslında bizim de siyasi varlık nedenimiz” şeklinde konuştu. Atila, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer ki belediyecilik hizmetleriyle ilgili herhangi bir eleştiri alırsak konuyu kestirip atmayacağız. Vatandaş, büroksinin işleyişini ya da yasal zorunluluktan kaynaklı uygulamaları net olarak bilmeyebilir.
Yorum Yazın