Bornova’da son 5 yılda rekor bütçe rekor yatırım
Bornova Belediyesi 2009 yılından bugüne 250 milyon lirayı bulan yatırımları ile ilçeyi ayrıcalıklı bir bölge haline getirdi. Bornova Belediyesi’nin tüm fiziki yapılarının yüzde 65’i son beş yılda tamamlandı
- Ege Postası
- 25.12.2013 - 11:01
Borç yok, tüm yatırımlar öz kaynaklarla yapıldı
Rekor yatırımlara imza atan Bornova Belediyesi mali yapısı ile de tüm belediyelere örnek oldu. Son beş yılda bütçesini 2.5 katın üzerinde büyüten Bornova Belediyesi borçsuz yapısıyla da dikkat çekiyor. Bornova Belediyesi’nin özel ya da kamu hiçbir birime borcu bulunmuyor. Yatırımların tamamı Bornova Belediyesi’nin öz kaynakları ile yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Ayrıca Bornova Belediyesi, gelirleri içinde Ankara’da merkezi idareden gelen ödeneklerin dışındaki öz kaynaklarının gelirleri içindeki payını yüzde 70 oranına yükselterek de büyük bir başarıya imza attı.
Sosyal Belediyecilik hayata geçirildi
Sosyal belediyecilik alanında da Bornova’da örnek çalışmalar yapıldı. Sosyal Yardım Müdürlüğü’nün kurulması bu işe verilen önemin göstergesi oldu. Bornova Belediyesi her yıl 10 milyon lira gibi önemli bir bütçeyi sosyal yardımlar için ayrıldı. Gıda, giysi ve eşya bankaları kurularak ihtiyacı olan herkese destek sağlandı. Büyükpark içinde kurulan Gençlik Merkezi ihtiyacı olan gençlere ücretsiz yemek, çay, kütüphane ve çamaşırhane hizmetleri vermeye başladı.
Yaşlı ve hamilelere belediye güvencesi
Bornova Belediyesi’nin 4 yıl önce başlattığı hamile ve loğusa dönemindeki kadınlar ile 60 yaş üzerindeki yaşlılara evde bakım hizmeti verilmesi uygulaması tüm Türkiye’ye örnek oldu. Bornova sınırları içindeki tüm ihtiyacı olan yaşlılar bu hizmet kapsamında uzman belediye ekiplerince düzenli aralıklarla evlerinde ziyaret ediliyor. Banyo ve berber hizmetleri dahil tüm kişisel ihtiyaçları karşılanıyor. Ev temizlikleri yapılıyor. Ayrıca temel sağlık kontrolleri de yapılıyor. Gerekli durumlarda yaşlılar hastaneye de ulaştırılıyor. Aynı şekilde gebe ve loğusa dönemindeki kadınlar da yine belediyenin sağlık ekiplerince evlerinde ziyaret ediliyor. Gerekli sağlık bilgileri veriliyor. İhtiyacı olan hamile ve loğusa dönemindeki kadınlar en yakın sağlık kuruluşuna da ulaştırılıyor.
Bornova’da son 5 yılda tamamlanarak hizmete açılan tesisler:
1-Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi.
2-Naldöken Kültür Merkezi.
3-Dramalılar Köşkü Kent Arşivi ve Müzesi.
4-Tarihi Büyük Çarşı Sokak Sağlıklaştırmaları.
5-Türkan Saylan Kadın Konukevi.
6-İçinde yarı olimpik açık ve kapalı havuzların bulunduğu Işıkkent Spor Tesisleri.
7-Mevlana Mahallesi Pazaryeri.
8-Doğanlar Mahallesi Pazaryeri.
9-Pınarbaşı Mahallesi Pazaryeri.
10-Işıkkkent Mahallesi Pazaryeri ve Düğün Salonu.
11-Evka-4 Mahallesi Pazaryeri.
12-Büyükpark Gençlik Merkezi.
14-Nazım Hikmet Rekreasyon Alanı.
15-Atatürk Kitaplığı Restorasyonu.
16-Kızılay Yokuşu genişletilmesi ve park düzenlemesi.
17-Bornova Belediyesi’nin tüm hizmet binalarının, yol ve kaldırımlarının 1.5 milyon liralık yatırımla engellilerinin rahatça kullanabileceği hale getirilmesi.
18-Deprem Etüt Merkezi.
19-Büyükpark Veteriner Kliniği.
20--Dünyaca ünlü Bornova Misket Üzümü’nün yeniden yetiştirilmesi amacıyla Çamiçi Köyü Yaylası’nda 5 dönüm alanda bağ oluşturulması.
21-Beş yılda 800 bin metrekare yeşil alan. (Kişi başına 7 metrekare olan Avrupa standartları aşıldı)
22-Beş yılda 140 yeni park ve oyun alanı.
23-Kadın Üretici Pazarı.
24-Organik Ürünler Pazarı.
Tamamlan ve önümüzdeki günlerde hizmete girecek yatırımlar:
1-Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi.
2-Bornova Merkez Pazaryeri.
3-Altındağ Kültür Merkezi.
4-Evka-3 Pazaryeri.
5- Çamkule Pazaryeri.
6-Bornova Cumhuriyet Evi.
Yapımına başlanan önümüzdeki yıllarda hizmete girecek projeler:
1-Doğanlar’da 10 bin kişilik stadyum.
2-Altındağ Spor Salonu.
Yorum Yazın