Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gaziemir’de 740. Şeb-i Arus

Gaziemir’de 740. Şeb-i Arus

Mevlana Celaleddi-ni Rumi, ölümünün 740. yılında Gaziemir Belediyesi ve Tasavvuf Vakfı İzmir Temsilciliği tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı. Mevlana’nın felsefesinin ele alındığı anma, sema gösterisiyle devam etti. Başkan Şenol: “Mevlana’nın felsefesine ihtiyacımız var.”

  • Ege Postası
  • 24.12.2013 - 12:13
 İZMİR - “Ölüm günüm, düğün günümdür” tabirini kullandığı için anma törenleri, düğün günü ya da vuslat günü anlamına gelen “Şeb-i Arûs“ olarak adlandırılan Mevlana ölümünün 740. yılında Gaziemir’de anıldı. Gaziemir Belediyesi ve Tasavvuf Vakfı İzmir Temsilciliği tarafından Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda düzenlenen etkinlikte Mevlana’nın felsefesi ele alında, sema gösterisi ve dualarla Mevlana anıldı. Mevlana’nın hayat görüşünün ele alındığı anmada, Mevlevi Üstadı Mustafa Özbağ ‘Mevlana’da kardeşlik,’ Prof Dr. Orhan Terzioğlu ise ‘Mevlana’da hiçlik ve varlık’ konularını ele aldı.

“Mevlana’nın felsefesine ihtiyacımız var”
Anma etkinliğinde konuşan Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Mevlana’nın felsefesine her dönem ihtiyaç duyulduğunu, bu felsefenin her dönem yol gösterici olduğunu ifade ederek konuşmasına şöyle devam etti: “İnsanların birbirine düşman olmadığı, haksızlığın, adaletsizliğin ortadan kalktığı bir ülke istiyoruz. Hoşgörü ve barış istiyoruz, adalet istiyoruz. O yüzden Mevlana ve Mevlana’nın felsefesine her zaman olduğundan daha çok ihtiyacımız var. Bugünün Türkiye’sine, yaşadığımız siyasi ve sosyal sıkıntılara, çalkantılara, skandallara bakınca; o felsefeye ne kadar ihtiyacımız varmış aslında.
‘Biz birleştirmek için geldik, ayırmak için gelmedik’ demiştir yüce Mevlana. ‘Hiçbir mal sizin değil, neyi bölüşemiyorsunu? Hiçbir can sizin değil, niye dövüşüyorsunuz’ demiştir Mevlana. Bu ülkede halen gündemi işgal eden olaylara bir bakın, bu sözlerin anlamı nasıl da ortaya çıkıyor. İnsanların birbirine düşman olmadığı, haksızlığın, adaletsizliğin ortadan kalktığı bir ülke istiyoruz. Hoşgörü ve barış istiyoruz, adalet istiyoruz. O yüzden Mevlana ve Mevlana’nın felsefesine her zaman olduğundan daha çok ihtiyacımız var.”

“Başkan Şenol her zaman yanımızda”
Başkan Şenol’dan sonra söz alan ve Mevlana’yı “O sevginin sultanı oldu” diye nitelendiren Tasavvuf Vakfı İzmir Temsilcisi Tuncay Sizgen, “Vakfımızın çalışmalarında bizi yalnız bırakmayan, sema ve ney kursu gibi kültürel hizmetleriyle her zaman yanımızda olan Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’a teşekkür ediyorum” diye konuştu. Konuşmaların ardından Bursa Tasavvuf Vakfı semazenleri, tasavvuf müziği ve sema gösterisiyle geceye renk kattı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.